În cantonamentul din Olanda, FCSB a deplasat și analistul video, dar și un întreg echipament video și IT, prin care filmează, monitorizează și analizează toate antrenamentele și meciurile amicale.
- Gazeta Sporturilor e prezentă în cantonamentul celor de la FCSB din Olanda, Apeldoorn. Dan Udrea (redactor-șef adjunct), Remus Răureanu (reporter special) și Ionuț Iordache (fotoreporter) transmit de la fața locului toate detaliile care contează
Între persoanele care fac parte din staff-ul tehnic pe care FCSB îl are în stagiul de pregătire, există și un analist video. Numele lui: Ionuț Zottu, de numai 30 de ani. El e responsabil pentru a filma, stoca și a avea toate imaginile în mișcare cu jucătorii, atunci când aceștia sunt la antrenament sau în meciurile amicale.
Cameră TV specială, la 10 metri deasupra terenului
Analistul video e ajutat de un întreg arsenal de echipament de ultimă generație, pe care FCSB îl are în Olanda. Absolut toate antrenamentele sunt filmate cu o cameră specială, care e urcată, undeva la mijlocul terenului, pe un suport înalt de circa 10 metri, cameră care poate filma cu un unghi complet de 180 de grade.
FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)Camera e conectată wireless a un laptop, la care analistul video vede în timp real toată ședința de pregătire. Stă la marginea terenului și poate face chiar live anumite materiale, fie că urmărește un grup de jucători, fie că e vorba despre un fotbalist luat individual.
„Fac totul exclusiv la comanda antrenorilor, celor din staff. Eu am tot ce îmi trebuie ca imagini, iar în funcție de ceea ce îmi solicită, eu prelucrez. Sistemul îmi permite să creez virtual chiar și anumite zone de teren, care să fie monitorizate, ca dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri. Un jucător anume poate fi personalizat printr-o fantă de lumină și el iese în evidență în monitorizarea cerută", explică Ionuț Zottu.
Jucătorii își analizează în timp real adversarii
Sistemul folosit devine și mai folositor în timpul jocurilor de verificare. La partida cu Anderlecht, după prima repriză, în laptop existau deja imagini tăiate, prelucrate cu anumite faze din disputa cu belgienii, iar Ionuț Zottu chema, pe rând, fotbaliștii care urmau să intre.
FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)„Mergeți să vă vedeți adversarul direct cum evoluează!", le spunea analistul video. Băluță și Gogescu se așezau în fața laptop-ului și preț de câteva minute vedeau faze selectate cu jucătorii cu care urmau să aibă duel direct.
Monitorizate toate grupele din Academie
Analiza video nu e doar pentru prima echipă. Absolut toate echipele din club, începând de la cea mai mică grupă de juniori, are jocurile din campionat înregistrate și monitorizate. Terenurile din baza din Berceni sunt și ele echipate cu acea cameră la înălțime, iar jocurile sunt apoi disponibile în fișierele de pe laptop-ul analistului.
„E foarte important chiar și la copii acest sistem. De ce? Sunt jocuri la care se găsesc unii să spună că n-a fost vina lor la gol, că marcatorul nu era în marcaj la ei. Și atunci ne așezăm în fața laptop-ului, căutăm faza și o vedem împreună, moment în care nu mai are ce să comenteze.
La fel, cu anumite reușite. Motivezi altfel un jucător, când îl chemi să-i dai să-și revadă o fază în care a driblat, a pasat decisiv sau a marcat un gol frumos", spune un membru al staff-ul roș-albaștrilor.
FCSB lucrează cu Wyscout
Jobul analistului video nu se rezumă doar la jucătorii FCSB-ului. Inclusiv echipele cu care vicecampioana urmează să joace devin material de studiu. „Deja am început să strângem date despre FCU Craiova, dar și despre CSKA 1948 Sofia, cu care vom juca în Conference League. Au avut un amical cu Sepsi, dar meciul nu fusese încărcat în platformă", spune Ionuț Zotttu.
Platforma respectivă e Wyscout, o firmă de monitorizare-analiză a jucătorilor și meciurilor de fotbal. Aceasta a fost fondată în urmă cu aproape 20 de ani de către doi italieni și a ajuns să aibă încasări care trec de 15 milioane de euro anual. E nevoie de un abonament pentru a putea accesa platforma, pe care găsești, dincolo de datele unui jucător, rapoarte complete la meciuri, dar și imagini din anumite jocuri sau chiar partidele integral.
17 persoaneconține staff-ul FCSB deplasat în cantonamentul din Olanda, cărora li se adaugă 26 de jucători, ultimul venit fiind sud-africanul Sya Ngezana
CSU Craiova le-a luat fostul analist
FCSB și-a schimbat titularul postului de analist video în această vară. Marius Francisc, cel care a îndeplinit acest rol în sezoanele trecute, a fost ofertat de CSU Craiova, care i-a oferit un salariu mai bun, iar el a dat curs și a decis să plece la gruparea din Bănie.
Mihai Rotaru, patronul oltenilor, declarase imediat după terminarea sezonului că nu are de gând să-l demită pe Eugen Neagoe, dar că e nevoie ca staff-ul tehnic să fie întărit prin aducerea de oameni și în alte zone.
{{text}}