Sporturi   •   Handbal   •   SCANDAL

Atac la conducător! Președintele de la Potaissa Turda, Flaviu Sâsâeac, îi aduce acuzații dure lui Constantin Din

Președintele Constantin Din felicitându-i pe dinamoviștii Kukic și Zein FOTO sportpictures

Articol de Costi Prună   —  marţi, 04 iulie 2023

Șeful FRH, Constantin Din, pare să-și fi pierdut în doar un an de zile puterea și influența în Consiliul de Administrație (CA).

La ultima ședință a Consiliului de Administrație a FRH, disputată săptămâna trecută la Pitești, membrii forului decizional care au votat împotriva unor propuneri ale conducerii federației, au avut câștig de cauză. 

Tot pentru prima dată de la ultimele alegeri, unul dintre membrii CA a avut curajul să declare oficial ce crede că se întâmplă în FRH și să-l înfrunte pe președintele Constantin Din.

CA l-a învins pe Din!


Conducerea FRH a vrut să mărească taxele de participare în competiții la toate nivelurile, taxele de memoriu taxa de apel și amenzile pentru jucători și cluburi. Toate acestea au picat la votul din C.A., cu 12-4.

Flaviu Sâsâeac, unul dintre membrii cu mare influență în handbalul românesc, a considerat că prin aceste sancțiuni FRH dorea prin Comisia de Disciplină, care nu este independentă, să creeze o stare de teamă și un instrument represiv, asemănându-l pe președintele Constantin Din cu dictatorul coreean, Kim Jong Un. 

Flaviu Săsăeac, președintele de la Potaisaa Turda FOTO sportpictures

Sâsâeac a spus că și Comisiei Centrale a Arbitrilor ar trebui să i se caute un sponsor din domeniul detergenților, deoarece aceasta „albește" sau lasă „pătate" unele fapte, în funcție de interesele managementului FRH.


„S-a făcut un mare pas împotriva înrobirii cluburilor prin taxe majorate de către executivul FRH prin acțiunea fermă a majorității din CA de respingere a unor astfel de propuneri aberante. Practic, sub lozinca folosită frecvent de domnul Din, anume p,entru binele handbalului romanesc., se măreau taxele ca din ele să facă excursii pe la Final 4-uri, președintele FRH și amicii lui", a declarat pentru Gazeta Sporturilor, Flaviu Sâsâeac.

„În mod responsabil au fost invalidate hotărârile nestatutare de Comitet Director, lucru care va determina în continuare obligativitatea returnării banilor folosiți fără acordul CA-ului. 

Vă dați seama că în Consiliul Director au votat în interes pur personal de a angaja FRH la plata excursiilor private ale respectivilor membri de Consiliu Director? Probabil cei de la Curtea de Conturi urmează să verifice faptele respective și să le sancționeze drastic", a adăugat el.

Cluburile au evitat mărirea birurilor!

Cele mai importante taxe care ar fi urmat să fie mărite:

  • Cotizați anuală a cluburilor: 8.000 de lei, de la 6.000 lei
  •  Taxă afiliere a cluburilor: 4.000 de lei, de la 2.000 de lei
  •  Taxă de transfer pentru jucătorii români: 2.000 de lei, de la 1.000 lei
  • Taxă de apel la Comisia de Disciplină: 2.000 de lei, de la 1.000 lei
  • Taxă de contestație: 2.000 de lei, de la 1.000 de lei
  • Sancțiuni pecuniare /Amenzi: între 100-100.000 lei, de la 500 -20.000 lei

Conform site-ul frh.ro, cea mai mare taxă plătită de cluburile din Liga Națională către FRH este taxa de participare, în valoare de 104.000 lei, care se achită în trei tranșe. Cluburile plătesc către FRH 11 cotizații și taxe.

Câți bani a adus președintele la FRH?

Membru în Consiliul de Administrație, Flaviu Sâsâeac a spus că majoritatea oamenilor din handbal sunt nemulțumiți de noua conducere și multă lume nu a înțeles de ce președintele nu și-a depus demisia în alb la un an de la mandat, așa cum promisese la alegeri.

„Spunea domnul președinte că nu vine <să ia bani din handbal>, dar până acum, și ca arbitru și ca președinte, doar a luat. Vreau să ne informeze după un an de mandat, câți bani a adus din privat comparativ cu cât a adus predecesorul lui în anul dinaintea alegerii lui Din.

 Să informeze masa de membri afiliați de ce nu și-a pus demisia în alb spre validare in Adunarea Generala așa cum a promis? După o ședință de CA în care, pe timpul a doua zile de lucru, nu i s-a votat nicio propunere, nu e normal sa vină o demisie de onoare?

 Există onoare la FRH când fetele de la naționala primesc prima de calificare la Campionatul European doar 2000 de lei, în timp ce pe banii FRH unii fac excursii scumpe pe la competițiile inter-cluburi?", a spus Flaviu Sâsâeac.

„Mă aștept la represalii"

El consideră că președintele Constantin Din ar fi fost un bun exemplu dacă și una dintre firmele sale ar fi devenit sponsor al FRF. El a mai dezvăluit că arbitri și-au imprimat pe echipament cu banii lor, sponsorii federației și că nu știe ce face FRH cu cei aproximativ 320.000 de lei, sumă reținută anual din baremurile arbitrilor și observatorilor. 

Tot el crede că sezonul trecut FRH a cheltuit maximum 50.000 de lei prin organizarea celor două cursuri de perfecționare a arbitrilor, iar destinația restului de bani nu se cunoaște.

Președinte la clubul Potaissa Turda, Sâsâeac crede că luarea sa de poziție față de șeful federației nu va rămâne fără urmări, dar a pus că-și asumă tot ce a declarat, deoarece modul în care este gestionat handbalul de noua conducere este greșit și nu va accepta politica pumnului în gură și amenzile prohibitive.

„Mă aștept la represalii împotriva mea sau a clubului meu, Potaissa Turda, dar viitorul ne va arată ce și cum va fi, dar consider mai important că am putut apăra în CA, drepturile celor care mi-au dat votul să pot fi acolo în astfel de momente, în care am putut stopa cu colegii mei abuzurile puse la cale", a încheiat Sâsâeac. 

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.