Fost ministru al Sportului la începutul anilor 2000, Georgiu Gingăraș neagă în interviul acordat Gazetei varianta conform căreia i-ar fi ajutat pe Viorel Păunescu și Gigi Becali să preia Steaua în urmă cu două decenii. Fostul său șef de cabinet, fugarul Cristian Rizea, dezvăluia în cartea sa că Gingăraș a fost la rândul lui implicat în tratativele de pomină de atunci.
Georgiu Gingăraș, un personaj important în sportul românesc la începutul anilor 2000, ministru pentru mult timp în „Cabinetul Adrian Năstase” a abordat mai multe teme de interes în interviul oferit miercuri Gazetei Sporturilor.
Într-una dintre rarele sale apariții publice, fostul deputat s-a pronunțat pe marginea posibilității ca FCSB să primească dreptul de a intra în Ghencea, însă, tot legat de Steaua, a comentat și afirmațiile controversate făcute în 2020 de Cristian Rizea.
Georgiu Gingăraș se apără: „Exclus! Becali chiar m-a sunat că aș avea ceva cu el”
Întrebat dacă a făcut în vreun fel lobby pentru ca Steaua să fie preluată de Viorel Păunescu, așa cum Rizea susține in cartea sa, Gingăraș a negat cu vehemență ipoteza:
„Nu, exclus! Exclus așa ceva! Cristi Rizea, nu știu... Un tip care, mă rog, ținea minte și ce a făcut acum 30 de ani... Deci, eu nu m-am implicat în așa ceva! Ba chiar, la un moment dat, Becali m-a sunat că aș avea ceva cu el, nu mai țin minte. Dar nu m-am implicat în așa ceva, n-am avut treabă”, a comentat acesta.
Într-un fel, Gigi a ținut emblema asta sus, nu vedeți ce s-a întâmplat cu Rapid? A trebuit să cadă ca să revină, Dinamo e cum e...Totuși, Steaua, într-un fel sau altul, a fost dusă mai departe de Gigi.
- Georgiu Gingăraș, în interviul acordat Gazetei Sporturilor
Fugarul Cristian Rizea: „I-am transmis ministrului Gingăraș ceea ce trebuia să facă”
Fostul politician Cristian Rizea, condamnat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, a publicat în 2020 un volum de dezvăluiri, titrat „Spovedania lui Rizea”. În cele 157 de pagini, cititorii erau momiți cu divulgarea unor secrete despre „mafioții care conduc din umbră România”. Rizea susține, printre multe episoade despre fraude generate de politicieni de vârf și oameni de afaceri, că are informații inclusiv despre preluarea clubului Steaua. El afirmă că Viorel Păunescu s-a folosit de influențele din politică pentru a pune mâna pe club, cedându-i-l ulterior lui Becali.
„Începutul meu ca angajat al administrației centrale: imediat după instalarea Guvernului Adrian Năstase în decembrie 2000, am fost numit șef de cabinet al ministrului tineretului și sportului, Georgiu Gingăraș. Chiar în acea perioadă, Viorel Păunescu și Gigi Becali puneau la cale preluarea în mod fraudulos a echipei de fotbal Steaua București”, începe Rizea poveștile despre fotbalul românesc.
Acesta oferă detalii importante: „Pentru că deja existau mulți contestatari, Păunescu s-a gândit să organizeze rapid, în 2 săptămâni, mai precis în 24 mai, o nouă Adunare Generală pentru a nu mai putea fi contestat, oferind diverse funcții în conducere celor care puteau să-i confere și să-i garanteze legitimitatea în fruntea Asociației. Viitorul meu naș de cununie, președinte al Consiliului Național al PSD și vicepreședinte al Senatului României în acel moment, mi s-a confesat la acea întâlnire, spunându-mi că îl rugase Viorel Hrebenciuc să vorbească neapărat cu Gingăraș pentru a participa și a-l susține pe Păunescu în funcția de președinte!”.
„A doua zi i-am transmis ministrului Gingăraș ceea ce trebuia să facă, adică să fie prezent și să fie de acord, în calitate de ministru, cu propunerea care va fi făcută în cadrul Adunării Generale, aceea ca Păunescu să fie ales președinte. Gingăraș a înțeles, știa foarte bine că mesajele de la mine erau de fapt transmise de la alt nivel, așa că s-a conformat fără a pune prea multe întrebări, mai ales că fusese propus în funcția de ministru chiar de Alexandru Athanasiu!
Astfel, în 24 mai primul pas pentru preluarea frauduloasă a echipei de fotbal Steaua fusese făcut, Păunescu pregătind astfel «terenul» pentru Becali! Dovadă în acest sens sunt și funcțiile de vicepreședinți primite de Hrebenciuc și Athanasiu, aceștia fiind și ei prezenți la acea celebră ședință", notează Rizea în cartea sa.
{{text}}