Liga 1

Vassaras, după un play-off plin de controverse: „Am remarcat un progres în luarea deciziilor”. Concluziile CCA la un an de VAR în România

FRF a prezentat statistici și concluzii după un an de VAR în România // foto: Imago Images

Articol de Daniel Grigore  —  Friday, 07 July 2023

La un an de la implementarea video-arbitrajului în fotbalul românesc, FRF a prezentat câteva statistici și concluzii ale șefului CCA, Kyros Vassaras, referitoare la eficiența VAR. Grecul vorbește despre progres, dar scandalurile referitoare la arbitraj au fost la ordinea zilei spre finalul sezonului trecut. 

A trecut un an de la primul meci din România în care a fost utilizat sistemul VAR. Vorbim despre Supercupa din 2022, CFR Cluj - Sepsi OSK, disputată pe 9 iulie 2022 și câștigată de covăsneni cu 2-1.

Fotbalul românesc se pregătește acum de startul unui nou sezon. Sâmbătă, 8 iulie, va avea loc Supercupa aferentă sezonului trecut, Farul - Sepsi OSK. Iar FRF a prezentat câteva statistici referitoare la utilizare video-arbitrajului, precum și idei pe această temă ale președintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras.

Concluzii după un an de VAR în România

Conform frf.ro, în sezonul trecut arbitrii din camera VAR au efectuat 1.368 de verificări ale fazelor litigioase petrecute în timpul partidelor. S-a revenit asupra a 126 dintre acestea, adică în 9,2% dintre cazuri.

„Practic, am avut o intervenție VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competițiile UEFA”, a transmis Kyros Vassaras, grecul din fruntea arbitrajului românesc.

Raportat la numărul de jocuri, din camera VAR s-a intervenit cel mai mult în play-off, play-out și la baraje, de 37 de ori. În comparație, în întreg turul sezonului regulat au fost 38 de intervenții, iar în retur 51.

Majoritatea intervențiilor VAR, 81 din 126, adică 64%, au avut loc în reprizele secunde ale meciurilor, iar 68% dintre toate verificările au avut de-a face cu faze din interiorul careului, pentru acordarea sau anularea penalty-urilor.

Kyros Vassaras, contrazis de realitate

Concluzia finală a lui Kyros Vassaras a fost că „pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR”.

Una neconformă cu realitatea, din moment ce finalul play-off-ului a produs câteva scandaluri uriașe. FCSB și CFR Cluj au fost echipele care s-au pronunțat cel mai vocal împotriva deciziilor luate din camera VAR.

De altfel, nemulțumirile din SuperLigă l-au provocat pe Vassaras să țină o conferință de presă spre finalul lunii aprilie

De ce avem VAR? Să mi se spună și mie ce face VAR-ul. Dacă nici alea nu sunt penalty-uri... VAR-ul nu le vede... De ce mai venim la fotbal, domnule? Ce să mai facem acum? Nu mai pot! Chiar nu mai pot! Au fost 3! Dacă era unul, OK. VAR-ul stă și doarme acolo!

- Dan Petrescu, după CFR Cluj - Sepsi 2-1 în etapa 4 de play-off

Analiză GSP: arbitrii fie sunt legați la ochi, fie sunt foarte slabi

În luna aprilie, Gazeta Sporturilor a analizat impactul VAR în SuperLigă. Concluziile au fost șocante: în acel punct al sezonului, în care se disputaseră 262 de meciuri, arbitrii nu văzuseră inițial 45% dintre penalty-urile acordate și aproape 50% dintre eliminările directe.

De exemplu, până în acel moment, fuseseră dictate 102 penalty-uri, dintre care 44 în urma vizionării reluărilor TV și după ce perechile de arbitri din camera VAR au intervenit.

Mai multe știri din fotbalul românesc: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.