Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

Florinel Coman, anunț-șoc în partea a II-a a interviului pentru GSP: „Aș vrea să plec acum de la FCSB!” » Eticheta pusă fotbaliștilor care îl enervează: „Cea mai mare prostie” + cel mai tare adversar din Liga 1

Florinel Coman, 25 de ani, atacantul FCSB, anunță că și-ar dori să plece încă din această vară într-un campionat din Vestul Europei. Foto: Imago

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Ionuţ Iordache   —  duminică, 09 iulie 2023

Florinel Coman, 25 de ani, atacantul FCSB, anunță că și-ar dori să plece încă din această vară într-un campionat din Vestul Europei. Referitor la România, e convins că generația lui va repeta și cu naționala mare rezultatele excelente pe care le-a înregistrat la Campionatul European de tineret din 2019.

Florinel Coman, anunț-șoc: „Aș vrea să plec acum de la FCSB!”

- De ce ești optimist în privința naționalei? Care ar fi motivele?

- Păi, am tot văzut ceea ce vorbesc oamenii din fotbal. Domnul Hagi a spus că ar vrea ceva pe termen lung, pe urmă au apărut foști jucători și au zis că importante sunt rezultatele. În Elveția nu a fost niciun joc, de fapt, a fost un meci foarte prost al nostru, dar am reușit să scoatem un punct. Nu știu dacă e bine sau nu, însă părerea mea este că Elveția e o națională foarte bună, una care chiar joacă fotbal! Rezultatul te ține în viață, eu așa văd situația, mai ales în momentul în care suntem noi.


- Exagerăm noi atunci când vrem să fim la Campionatul European, când ne dorim rezultate importante?

- Nu aveți pretenții exagerate, mi se pare că voi gândiți corect, normal. Înțeleg ceea ce spui și toți ne dorim să fim la Euro. În ultimele două partide am scos două puncte, rezultate pozitive. În Kosovo ne-a fost foarte greu să jucăm pe terenul acela. Și trebuie să analizăm corect, să vedem că erau fotbaliști de la cluburi importante în naționala Kosovo, jucători care au câștigat campionate prin Europa. Așa că mie mi se pare că suntem foarte bine așa cum suntem acum în campania din preliminarii.

„Cu Crețu e cel mai greu”

- A existat un moment ciudat spre finalul meciului cu Farul...

- În minutul 80 am avut o incursiune pe partea stângă, am intrat în centru, am driblat, am șutat și atunci mi s-au pus crampe pe ambele gambe. Am mai tras de mine, dar am ieșit, am zis că e mai bine să renunț decât să dau în altele, să mă accidentez mai rău.


- E vreun fundaș care te sperie, pe care nu îți place să-l întâlnești?

- Nu, în campionat nu prea am, sunt toți aici, la noi. Vali Crețu e cel mai dificil adversar, are o energie de zici că e junior! Sunt fundași buni, dar nu e vreunul de care să îmi fie teamă sau să fiu stresat înainte de un meci împotriva lui.

„Urmăresc toate conferințele lui Hagi”

- Ai vreo pasiune în afară de...

- FIFA.

- În afară de fotbal.

- FIFA, da. Mă jucam foarte mult, dar de când a venit copilul nu prea mai am timp, mi-am mutat PlayStation la bază și nu mă mai joc acasă deloc.

- Câte tatuaje ai?

- Am foarte multe. Pe piciorul stâng, pe mâna stângă, pe spate. Am tatuaje care mi-au plăcut, nu semnifică ceva special.

„Nu contează banii”

- Cum te simți atunci când auzi „Coman e cel mai bine plătit din campionat, Coman trebuie să joace de treizeci de mii de euro lunar”? 

- Nu mă simt în niciun fel, acesta e salariul meu. L-am acceptat fiindcă a venit la pachet cu o clauză pentru un transfer, altfel nu aș fi fost de acord. Am vorbit cu domnul Becali, îmi spusese că voia să îmi mărească salariul și i-am zis că eu nu-mi doream așa ceva, că nu aveam nevoie de bani, și eu, și familia eram liniștiți. I-am spus că aș semna doar dacă s-ar putea să existe și o clauză de reziliere a contractului. Dumnealui a fost de acord și am acceptat și eu atunci.

- Au mai fost discuții despre un transfer în ultima vreme? 

- În ultima vreme ce înseamnă?

- În ultimele șase luni? 

- Nu, nu știu să fi existat discuții.

- Dar rămâne un plan al tău să pleci?

- Da, normal! Dacă s-ar putea aș vrea să plec în vara aceasta, până la sfârșitul perioadei de transferuri. Gândul acesta nu-mi afectează jocul deloc, sunt liber să am un vis, să mă gândesc la ceea ce ar fi bine pentru mine.

- Unde te-ai potrivi? Ca fotbal, ca țară?

- Visul meu e să joc în Premier League, acolo e nivelul cel mai înalt. Acum cred că în Serie A mi-ar plăcea și aș putea să mă adaptez cel mai ușor, în momentul acesta.

- Ar fi mai ușor în Italia?

- Da, așa cred.

- Urmărești emisiuni, opinii ale unor foști fotbaliști exprimate la TV?

- Nu, nu urmăresc, în ultimul an nici nu am avut timp. Pe Hagi îl urmăresc atunci când are conferințe de presă.

- Îl urmărești pe Hagi, deci.

- Da, da, mă uit la toate conferințele lui, mereu sunt curios ce o să mai spună. Ați văzut că o dă dintr-una într-alta, însă el știe mereu ce spune, chiar îmi place să îl urmăresc.

„Nu poți s-o dai mereu pe ghinion”

- Ianis Hagi a fost accidentat și el, mai grav decât ai fost tu. Ați vorbit?

- Am vorbit cu el des. Nu a fost aceeași accidentare, el a avut ceva la genunchi, eu, la aductori, dar da, am vorbit cam de două, trei ori pe lună. Îmi spunea că îi era foarte greu la început, pe urmă a revenit pe teren și-mi zicea că se simțea din ce în ce mai bine. El a muncit foarte mult, de mic a luptat enorm, așa că i-a fost mai ușor să-și revină după accidentarea gravă.

- FCSB e un club mediatizat, stabil economic. De ce nu câștigă campionatul?

- M-am gândit și eu, m-am întrebat. Nici nu știu ce să spun. Ai 2-0 la Farul și ești întors... Anul trecut faci egal cu Voluntari, care nu mai avea miză... Să dai vina pe ghinion mereu nu e în regulă! Nu poate fi doar ghinion! Eu cred că e vorba despre mentalitate, ne mulțumim imediat, facem 2-0 cu Farul, pe urmă luăm gol spre finalul primei reprize și cedăm. Adevărul e că noi nu reușim să menținem 90 de minute la fel!

- Când voi ați avut în 2019 un Euro foarte bun credeam că o să avem o nouă națională foarte bună. De ce nu s-a întâmplat așa?

- Hmmm... Sunt cinci sau șase jucători? Câți sunt? Din echipa aceea în lotul seniorilor?

- Vreo șase, șapte sunt.

- Da, șase sau șapte, dar nu sunt ei vioara-ntâi, nu sunt cei mai importanți din lot. Sunt alții mai bătrâni care încearcă să conducă grupul. Când ajungi la națională, ai doar câteva meciuri, e greu să te impui. Eu vă spun că în doi, trei ani acea națională va face față, va avea rezultate bune în Europa.

„Discuția despre salariu e o tâmpenie!”

- Ai mai făcut alt sport?

- Nu, de la început am jucat doar fotbal. Îmi place handbalul, urmăresc meciurile, în rest nu văd alt sport.

- A devenit o modă acum cu jucători care pleacă în Arabia Saudită, în China. Ai fi tentat și tu de o astfel de ofertă?

- Nu, nu! Doar în Europa aș juca. Poate spre finalul carierei m-aș gândi și la Arabia, momentan nu! Nu aș merge acolo.

- Becali a spus clar că tu ești cel mai bine plătit jucător din campionat. Te influențează ideea aceasta? Te gândești „trebuie să joc de 30.000 de euro pe lună”?

- Niciodată! Asta e cea mai mare prostie! "Domne, câștigă enorm și din cauza asta nu mai joacă fotbal!". E o tâmpenie, nici nu aș avea timp să fac ceva, eu am antrenamente zilnic, am cantonamente de vineri până luni. N-are nicio treabă! Aaa, dacă aș fi avut vreo patru, cinci zile libere zilnic, da, puteai spune "da, mă, are o grămadă de bani, îl mai și prinzi nu știu unde...". Dar nu are legătură... În Premier League au douăzeci și două de milioane de euro anual. Sancho d-aia nu mai joacă? Din cauza salariului? La Borussia era bun cu cinci, șase milioane, acum a dat de zeci de milioane și nu mai joacă fotbal? Nu are legătură, serios! E o prostie! E părerea mea, pot să greșesc.

- Viața din afara terenului contează?

- Contează mult. Totuși, mai mult contează mentalul pe care-l ai, contează ceea ce vrei tu.

30.000 de eurocâștigă Coman lunar, cel mai mare salariu din campionat. El a negociat cu Becali un nou contract cu salariul acesta și cu o clauză de reziliere în valoare de 5 milioane de euro

„Eu i-aș băga în cantonament, nu ca Hagi!”

- Am văzut că ești foarte ambițios și în jocurile din antrenamente, și în amicale. Îți propui tu să fii așa?

- Mă fură jocul și mă duce în partea asta, mă implic foarte tare. La meciuri oficiale e altceva, nu se compară, știu că acolo sunt puncte, lupt pentru ceva clar. Dar e bine că așa ați văzut voi antrenamentele, mi se pare că e în regulă așa.

- Hagi a oprit cantonamentele, îi cheamă pe jucători în ziua meciului. Ți se pare că e bine așa?

- Aici depinde de fiecare echipă, e greu de stabilit o regulă. Poate să funcționeze, de ce nu?

- Îi lasă pe ei să aibă responsabilitatea pentru comportament, sună bine.

- Știu, însă eu zic că e mai bine cu intrarea în cantonament. Să fie tot lotul la un loc, să mai vorbim între noi. Eu așa cred, așa mi se pare mai bine.

- Jucătorii acceptă ușor cantonamentele sau ți-i pui în cap, ca antrenor?

- La noi, la FCSB, se acceptă ușor. Noi intrăm în cantonament cu o zi înaintea meciului și ieșim a doua zi după meci. Rămânem acolo, facem și antrenament după meci și apoi mergem acasă. Lumea acceptă, uneori cerem noi să rămânem în cantonament.

- Ai urmărit discuțiile acestea despre stadionul Steaua? Tu ai jucat vreodată în Ghencea?

- Nu, niciodată.

- Contează stadionul? E diferit dacă joci pe Arena Națională cu zeci de mii de oameni sau la Voluntari cu cinci sute de inși?

- Da, da! E o diferență mare! E altceva să ai un stadion plin, să cânte lumea, sau să joci ca în pandemie, cu tribunele goale. Tribunele pline mă încarcă, îmi dau energie.

- Dacă ai putea să îți îmbunătățești o singură calitate, care ar fi? Stângul, dreptul, joc de cap?

- Cu capul. Dacă aș putea să îmbunătățesc ar fi bine, că sunt deficitar, m-ar ajuta să fiu mai bun. 

Mi-ar plăcea să jucăm în Ghencea, dar adevărul e că pentru mine Arena Națională e cel mai frumos stadion, acolo mă simt cel mai bine.

Florinel Coman, atacant FCSB

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.