Tenis

Elina Svitolina reușește surpriza anului » O elimină pe Iga Swiatek și se califică în semifinale la Wimbledon: „Dacă îmi spunea cineva asta, l-aș fi numit nebun!”

Articol de Adrian Jitea  —  marţi, 11 iulie 2023

Elina Svitolina (76 WTA) a învins-o pe Iga Swiatek (1 WTA), scor 7-5, 6-7(5), 6-2, și s-a calificat în semifinalele Wimbledon 2023.

  • În semifinale, Elina Svitolina o va înfrunta pe cehoaica Marketa Vondrousova (42 WTA).

Svitolina scrie una dintre poveștile frumoase ale tenisului. Ucraineanca și Gael Monfils au devenit părinți în octombrie 2022. A revenit în circuit în aprilie, iar la 10 luni distanță de la fericitul moment Elina și-a egalat cea mai bună performanță din carieră.

Iga Swiatek, eliminată de Elina Svitolina în „sferturile” Wimbledon 2023

Semnele bune au început de la Roland Garros, sfert de finală. Svitolina s-a adaptat rapid la schimbarea suprafeței, iar contra lui Swiatek a făcut o adevărată demonstrație de forță.

În ciuda unei frecvențe reduse a primului serviciu, doar 54% în primul set, Elina a reușit să controleze raliurile în fața liderului mondial. Secretul? Un joc agresiv pe mingea a doua a adversarei și o precizie aproape metronomică, doar 8 erori neforțate. După 58 de minute, actul inaugural a fost tranșat cu 7-5. 

Svitolina s-a ținut scai de Swiatek și în continuare. Setul secund a fost pierdut din cauza micilor detalii, într-un tiebreak plin de răsturnări. 6-7(5). 

Decisivul nu a avut istoric. Surprinzător, proaspăta mămică a dominat toate aspectele, inclusiv cele fizice. A căutat tot mai mult loviturile direct câștigătoare, a venit mai des spre fileu și a obținut biletul spre semifinale.

Reprezentanta Ucrainei își egalează cea mai bună performanță din carieră. Mai avea două semifinale de Grand Slam, la Wimbledon 2019 și US Open 2019.

Elina Svitolina: „Iga e o persoană minunată, îi mulțumesc pentru tot!”

Nici nu știu ce se petrece acum în mintea mea. Sunt foarte fericită că am avut șansa de a participa din nou la acest turneu, iar acest meci, într-o atmosferă fantastică... incredibil, nu am cuvinte! Iga nu e doar o mare campioană, ci și o persoană tare amabilă. 

A fost printre primii jucători care au ajutat Ucraina, a fost un mare sprijin. Nu e ușor să înfrunți pe cineva la care ții, cu care ai împărțit atâtea momente frumoase. Îi mulțumesc!

Dacă cine mi-ar fi spus că ajung în semifinale și elimin liderul mondial, aș fi replicat că nu e în toate mințile.

- Elina Svitolina

Citește și alte știri de la Wimbledon: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.