Unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a dat vreodată Steaua și fotbalul românesc a avut sâmbătă o luare de poziție dură la adresa FCSB. Numele lui: Tudorel Stoica. Una dintre legendele roș-albaștrilor, un nume uriaș în anii '70 și '80, căpitanul celei mai valoroase echipe de club din istoria fotbalului de la noi.
Ce a spus Tudorel Stoica, pentru Orange Sport:
„Ceea ce se întâmplă mi se pare o aberaţie. Nu înţeleg cum acest domn ministru al Apărării Naţionale a acceptat să dea o semnătură pentru ca o echipă precum FCSB, care reprezintă un nimic, să vină să joace în Ghencea.
De ce spun că reprezintă un nimic? Reprezintă patru litere, un nimic. Sunt uimit cum anumite persoane se bat cu pumnul în piept că ei sunt Steaua, că ei reprezintă Steaua şi se vor întoarce în Templul fotbalului românesc. Reprezintă nimic, să se înţeleagă că reprezintă nimic"
FCSB e astăzi cel mai reprezentativ club
În viziunea fostului mare fotbalist, FCSB reprezintă nimic în acest moment. Ce înseamnă nimic în fotbal? Contează cum te numești, contează câte litere are denumirea clubului sau importante sunt alte lucruri?
Cum ar fi, de exemplu, masa de suporteri, rezultatele pe care le ai, jucătorii pe care îi oferi echipelor naționale, banii pe care îi investești în fotbal.
Oare FCSB e chiar nimic dacă o analizăm pentru fiecare capitol dintre cele enumerate mai devreme? Îmi pare rău pentru Tudorel, dar e într-o eroare mare de tot. FCSB nu doar că reprezintă ceva, dar e în acest moment chiar cel mai reprezentativ club de fotbal din România. Pentru că legitimitatea unui club e dată, în primul rând, de numărul de fani. Alt barometru mai exact nu poate exista.
Iar FCSB nu are rival în privința fanilor. Fie că îi place, fie că nu-i place lui Tudorel. În cel mai recent studiu de piață realizat în România, în rândul iubitorilor de fotbal, FCSB și-a strivit ca niciodată rivalele.
În urmă cu 3 ani și jumătate, GSP a apelat la o firmă de top, GfK, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume, iar rezultatele au arătat așa: FCSB 40,9%, iar, ATENȚIE!, Dinamo, Rapid, CSA Steaua, CFR și CSU Craiova, toate luate împreună, ating, ca simpatizanți, 39,4%. Dacă FCSB nu reprezintă nimic, toate celelalte formații ce reprezintă?
Greu de explicat cum FCSB a atras suporteri, dar i-a atras
Au trecut mai bine de 8 ani și jumătate de când Gigi Becali a pierdut marca Steaua, iar echipa pe care o deține și-a schimbat denumirea în FCSB. 8 ani și jumătate e o perioadă imensă, în care lipsa mărcii notorii ar fi trebuit, dacă Tudorel Stoica ar avea dreptate, să-i topească întregul suport al fanilor.
La meciul FCSB - CFR Cluj au fost peste 40.000 de spectatori FOTO: Raed KrishanNu doar că nu s-a întâmplat așa, dar sezonul recent încheiat a însemnat o medie de spectatori la jocurile de acasă, pentru FCSB, de peste 15.000. În ultimul campionat plin, înainte de pierderea mărcii, nivelul a fost de sub 10.000.
FCSB e chiar mai iubită și mai susținută azi decât era în 2014. De fapt, acest lucru e cel care îi roade pe dușmanii lui Becali. Deposedat de nume și de Ghencea, Becali continuă să atragă suporteri la FCSB într-o manieră care e greu de explicat. Dar îi atrage, aceasta e realitate.
Modul primitiv în care și-a condus de cele mai multe ori clubul, cu o imixtiune fără precedent în meseria antrenorilor, nu a îndepărtat suporterii de stadion, deși acesta ar fi fost un argument solid pentru ca un suporter să se simtă scârbit și să renunțe la pasiunea pentru echipă.
Becali e insuportabil, dar clubul e iubit
Tudorel, Pițurcă, Balint și toți ceilalți adversari declarați ai FCSB-ului îl pot contesta pe Becali. Aproape că orice exagerare pe care ar rosti-o despre Gigi ar avea sigur o acoperire în prostiile și bădărănismele pe care acesta le-a avut în toți acești ani, însă una e una și alta e alta.
Dacă Becali e un patron care nu merită respect pentru că nu are nici el respect pentru aproape nimeni, acest lucru nu înseamnă că FCSB nu e legitimată de o masă incredibilă de suporteri.
Da, Becali e insuportabil, dar da, FCSB e iubită și așa. Da, Becali a meritat să piardă titlul în toți acești ani în care a făcut schimbările din fotoliu, dar la fel de adevărat e că FCSB a atras mereu oamenii la stadion. Din ce în ce mai mulți. Ciudat, ilogic poate, dar atât de real.
Becali vs Talpan precum duelul comuniștilor Băsescu vs Năstase
Poate că și acest război prostesc pe identitatea Stelei, dar mai ales modul în care FCSB-ului i s-a blocat accesul în Ghencea au fost argumente care au mărit masa de fani ai acestei echipe.
Pentru că în România e încă prezent în ADN-ul oamenilor acel sentiment de solidaritate și compasiune cu cineva sau ceva care are de înfruntat o nedreptate. Iar faptul că s-a ajuns până acolo încât să se inventeze o garanție de 1.000.000 de euro pentru gazon, la un meci de fotbal, condiție pentru ca FCSB să joace pe Ghencea, e dovada supremă că Gigi Becali va continua să atragă și mai mulți susținători.
Nici nu e greu de realizat așa ceva, atunci când în tabăra rivală, de acte, de mesaje, de comunicări, de contestări și, în curând, de tuns iarba se ocupă unul ca Talpan. Care a avut două mesaje memorabile în aceste zile. Primul: "De unde și până unde politicul face legea în România?". Al doilea: "Apărați Armata!".
Ce blestem și pe suporterii acestui club legendar, Steaua București, să aibă de ales între Becali și Talpan. E precum în zicerea celebră a lui Băsescu, care i se adresa lui Adrian Năstase, înainte de alegerile prezidențiale din 2004: "Măi Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști?".
Amicul lui Tudorel nu mai există, oamenii sunt liberi
Concluzia e una singură: e exact invers față de cum susține Tudorel Stoica. FCSB există, reprezintă multe în fotbalul românesc și, mai important, îi reprezintă pe foarte mulți. Care au ales singuri să o susțină și să scandeze la meciurile ei „Forza Steaua”.
Da, e tare ciudat să fie așa, dar Tudorel Stoica și nu doar el trebuie să realizeze ceva: nu mai trăim în vremurile în care familia amicului său Valentin Ceaușescu avea comandă unică, iar viața oamenilor, pasiunile lor, fotbalul, absolut totul ajunsese controlat de un sistem totalitar.
În acel sistem, oamenii nu aveau libertate și dacă cineva ar fi spus că un club din „patru litere” trebuie să fie nimic, atunci nimic era. Acum însă, oamenii au libertatea de a alege.
Și mulți, chiar foarte mulți, au ales să simpatizeze și să legitimeze FCSB. Dacă unuia ca Tudorel Stoica, un nume fantastic din istoria fotbalului românesc, a ajuns să-i stea în gât FCSB, atunci iată dovada supremă că acest club sigur reprezintă ceva. În niciun caz nimic.
{{text}}