România a terminat Campionatul European U19 pe locul 3. Anul viitor, „fetele de bronz" vor încerca la Campionatul Mondial din Macedonia de Nord să transforme medalia în aur sau argint.
Naționala de tineret a României și-a îndeplinit obiectivul la Euro 2023 și jucătoarele știu ce au de făcut pentru a progresa în continuare: să muncească mai mult și să joace la echipele de club, cu gândul la Campionatul Mondial de anul viitor.
Ele trebuie să fie ajutate de federație și cluburi pentru a nu-și risipi talentul, cum s-a întâmplat cu o bună parte din campioanele mondiale de junioare din 2014.
7 mingia apărat Diana Neagu din 28 posibile, în meciul cu Portugalia
Fete de bronz!
Într-o atmosferă superbă creată de suporteri în Pitești Arena, România a jucat excelent meciul pentru medalia de bronz cu Portugalia. Tinerele „tricolore" nu le-au dat nicio șansă adversarelor, care le învinseseră în grupă cu 36-30.
„Am fost foarte motivate să le batem, să ne luăm revanșa după înfrângerea din grupă. Am stat cu ele în același hotel și nu am fi suportat să le vedem cum se bucură cu medaliile la gât. Ne-am dorit chiar medalia de aur, pentru asta am jucat, dar este bună și cea de bronz. A fost important că am jucat acasă și nu aveam voie să dezamăgim", a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, coordonatoarea României, Alisia Boiciuc.
Chiar și fără Mihaela Mihai în extrema dreaptă, accidentată la genunchi în semifinala cu Ungaria, România a reușit să se impună fără dubii în fața Portugaliei, cu 39-32. România a jucat mai agresiv în apărare și a reușit în atac să înscrie de 39 de ori din 55 de aruncări.
„Este un rezultat remarcabil având în vedere că, anul trecut, la Campionatul Mondial U18, aceeași generație a ocupat locul 14. Prin evoluția lor, aceste sportive au demonstrat că merită încrederea antrenorilor din Liga Națională și merită șansa de a juca la nivel de senioare", a declarat antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu.
Cu ce rămânem de la Euro
România a arătat mai bine de la meci la meci la turneul european, chiar dacă în semifinale a pierdut în fața favoritei Ungaria, 26-34, națională neînvinsă de 3 ani și care a câștigat pentru a 3-a oară consecutiv titlul european.
Bucurie sub tricolor FOTO FRH/Marius Ionescu„Am fost foarte motivate în meciurile decisive cu Germania și Suedia. Am jucat bine în apărare, dar și colectiv în atac. Am fost foarte tari, am avut încredere una în cealaltă, am jucat ca o echipă. În meciul cu Ungaria am avut o oarecare frică, pentru că este campioana europeană, este neînvinsă de multe meciuri. Nu am avut încredere în noi, că puteam să le batem", a spus Alisia Boiciuc.
Medalia de bronz obținută vine după un program bine pus la punct și respectat până la cel mai mic detaliu. Stafful, tehnic și federal, a schimbat strategia după ce, în iarnă, tinerele jucătoare au pierdut o partidă de verificare cu Ungaria la o diferență de 18 goluri.
Înaintea turneului final, tinerele jucătoare au stat în cantonament aproximativ 6 săptămâni, timp în care relațiile dintre fete s-au îmbunătățit, iar unele scheme au fost repetate până la epuizare.
Cu toate că România a suferit în apărare pe zona centrală, dar și la poartă, aceste probleme se pot remedia odată cu experiența ce va fi acumulată. Să nu uităm că aceste fete au vârste cuprinse între 17 și 19 ani!
România a jucat deseori încântător în atac, iar dintre titulare, Boiciuc, Lixăndroiu, Grigore, Mihai și Mohamed au demonstrat meci de meci că sunt foarte bine instruite, extrem de talentate și pot deveni soluții pentru naționala de senioare în 2-3 ani.
Handbalul rămâne sportul național cu un public fidel, extrem de atașat de jucătoare și care știe să încurajeze, dar să și sufere alături de echipă. Tinerele "tricolore" sunt conștiente că fără încurajările spectatorilor nu ar fi ajuns la performanța reușită duminică la Pitești.
„Nu am fi putut ajunge până la medalie fără ajutorul publicului. Nu am avut nicio presiune, am simțit doar că ne susțin și sunt alături de noi. Sunt fericită că nu ne-am dezamăgit suporterii", a conchis Alisia Boiciuc.
Euro a trecut. Urmează Campionatul Mondial!
După victoria cu Portugalia pentru medalia de bronz, „tricolorele" s-au relaxat la hotel, unde au lăsat la o parte emoțiile și inhibițiile, iar cu medaliile la gât s-au distrat cum numai ele știu s-o facă. „Am petrecut la hotel după partidă, împreună cu echipa Elveției, am dansat și am dat muzica tare ca să le facem în ciudă portughezelor", a dezvăluit Alisia Boiciuc.
„Tricolorele" sunt de astăzi în vacanță pentru aproximativ o săptămână, apoi se vor întoarce la cluburi pentru noul sezon. Ele sunt conștiente că medalia obținută le obligă și mai mult, dar sunt pregătite pentru următoarele provocări din carieră.
11 greșelitehnice a făcut România cu Portugalia
„În continuare este nevoie de foarte multă muncă, trebuie să fim conștiente de acest lucru, pentru că la senioare va fi mult mai greu. Să ne perfecționăm în fiecare zi și să jucăm la echipele unde suntem angrenate! Așa au crescut fetele din Ungaria, cu meciuri în cupele europene, așa trebuie să facem și noi", crede Alisia Boiciuc.
Această generație a trecut examenul de maturitate la turneul european, iar anul viitor va încerca, la Campionatul Mondial U20 din Macedonia de Nord, să confirme. Sportivele trebuie ajutate să se integreze real în echipele de senioare, antrenorilor să nu le mai fie frică și să le bage în teren, toată lumea din handbal este obligată să aibă grijă de ele.
„Prin grijă pentru aceste handbaliste înțeleg: educație sportivă, monitorizare permanentă a stării de sănătate, a pregătirii la cluburi și, foarte important, cât vor juca la cluburi aceste sportive și la ce nivel (Liga Națională, tineret, Divizia A)", a spus, pentru GSP, Nicoleta Alexandrescu.
8 goluridin 9 aruncări a marcat Alisia Boiciuc în partida cu Portugalia
{{text}}