Beatrice Câșlaru identifică lucrurile care îl diferențiază pe David Popovici, dublu campion mondial la doar 18 ani, de ceilalți înotători.
Multipla medaliată la toate competițiile majore de înot, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, vorbește despre calitățile lui David Popovici. Ea îl indică drept exemplu și pentru alți copii care vor să facă performanță.
„David preferă o carte în locul presiunii pe care o pun media și rețelele sociale. Nu stă cu telefonul la antrenament. Poate că ar trebui să urmeze modelul David. Luăm o carte și lăsăm telefoanele”, spune Beatrice Câșlaru, 47 de ani, care acum se ocupă de copii aflați în faza de inițiere în înot.
- Beatrice, toată lumea așteaptă aur de la David la Campionatele Mondiale de la Fukuoka. Aur cât mai mult...
- Nu cred că toată lumea așteaptă, poate presa, oamenii de pe rețelele sociale. Noi așteptăm de la David să aibă o competiție bună, cu pregătirea pe care o are în vederea Jocurilor Olimpice. Cred că anul viitor, pentru noi, specialiștii, este apogeul carierei lui David. Vine după acel loc patru de la JO de la Tokyo și dorința - și, mai mult ca sigur, setea lui - este pentru aurul olimpic. Ce va fi anul acesta este bonusul lui.
- Pare un tip care duce bine presiunea.
- David preferă o carte în locul presiunii pe care o pun media și rețelele sociale. Nu stă cu telefonul la antrenament. Dacă îl pui pe David la antrenament cu ce are de făcut scris pe perete, o să-ți facă tot antrenamentul exact cum sunt cerințele antrenorului. Nu știu dacă poartă la el telefon mobil, cum sunt ceilalți. De foarte multe ori l-am văzut pe David doar cu o carte în mână, nicidecum cu un telefon.
Beatrice Câșlaru: „Să urmeze exemplul lui David"
- E ceva nativ la el, e clar talent...
- E talent, dar și muncă.
- Mai sunt și alții care muncesc, dar ce are el în plus?
- Caracterul. Are un caracter copilul acesta, demn de un campion și cred că părinții lui l-au educat în spiritul unui campion și ca dovadă rezultatele.
David Popovici muncește foarte mult și ceilalți ar putea să ajungă la nivelul lui. Dacă ar munci mai mult și ar lăsa puțin tehnologia într-un colț al unui sertar, poate să se și prăfuiască, nu deranjează pe nimeni dacă se întâmpla asta - Beatrice Câșlaru
2 medalii olimpiceare Beatrice Câșlaru la Jocurile Olimpice: un argint și un bronz cucerite la Sydney 2000
- El e un pic atipic așa și în declarații. E un tip foarte franc și câteodată dă niște răspunsuri neașteptate.
- Da, e o vorbă din bătrâni: adevărul de foarte multe ori spus așa franc deranjează. Așa sunt campionii. Noi nu stăm să ne pierdem timpul cu vorbe colorate, aranjate, coafate. Nu, noi ne spunem părerea fie că îți place, fie că nu-ți place.
Beatrice Câșlaru: „Să reinventăm acel spirit de echipă”
Beatrice Câșlaru cu medalia olimpică de bronz la 400 m mixt, lângă Yana Klochkova, medaliata cu aur, și Yasuko Tajima, medaliata cu argint Foto Imago- Cum îl vezi pe David pentru înotul românesc care a trecut printr-o perioadă mai dificilă?
- Domnul Țiriac a spus încă din anul 2000 că va urma o perioadă foarte dificilă pentru sportul românesc. Nimeni nu a crezut pentru că veneam după un an foarte bun. Numai eu, la Campionatele Europene din 2000, am câștigat cinci medalii, apoi două la Jocurile Olimpice. Astăzi nu mai există spiritul de echipă cum era cândva. Astăzi îl avem doar pe David. Mai sunt câțiva mici care urcă, dar trebuie să le reinventăm acel spirit de echipă pe care noi îl aveam și de la părinți, și de la antrenori.
Cerințele unora dintre sportivii care fac înot sunt mult prea mari pentru ceea ce oferă. Înainte să-i ceri performanță unui sportiv de azi, întâi trebuie să-i spui ce oferi, câți bani îi oferi ca să se deranjeze. Or, noi nu aveam așa ceva! Noi ne deranjăm pentru a face performanță - Beatrice Câșlaru
- Care este îndemnul tău pentru tinerii înotători?
- Poate că ar trebui să urmeze modelul David. Luăm o carte și lăsăm telefoanele. Conform studiului de la Academia din Barcelona, sportivii de performanță cred mai mult în postări în loc să creadă în ei la antrenament. Și atunci e de înțeles de ce zic hai, mai bine luăm o carte, ne odihnim, ne relaxăm și ne facem antrenamentele, că avem timp și de telefoane. După ce se termină cariera sportivă avem timp de telefoane, de distracții, de petreceri și de altfel de viață.
Programul lui David Popovici la Fukuoka
David Popovici a ajuns deja în Japonia, s-a pregătit la Tokyo până miercuri, când a ajuns la Fukuoka. El va intra în concurs pe 24 iulie în proba de 200 m liber, în sesiunea de dimineață fiind programate seriile, apoi, în cea de seară, semifinalele, ultimul act fiind programat pe 25. În următoarea zi, el va înota în serii și semifinale la 100 m liber, finala fiind programată în această probă pe 27 iulie. România va mai fi reprezentată în întrecerile de înot de Mircea Anghel.
Noi stăm practic la un antrenament între 2 și 3 ore, solitari cu noi, cu gândurile noastre, în regim de hipoxie. Nimeni nu se gândește la lucrul ăsta. Noi, când ieșim din apă, deja ne-am făcut și temele, ne-am făcut planurile pentru următorul antrenament, știm tot și am făcut și pregătirea
Eu cred că echipa României va veni cu o sacoșă de medalii de la Paris. Cum am venit noi de la Sydney. După 24 de ani de declin, văd frumos Parisul pentru România, mai ales că suntem în Europa. Suntem la noi acasă! - Beatrice Câșlaru
{{text}}