Derby de România, FCSB - Dinamo, se va disputa sâmbătă seara, de la 21:30, pe „Arcul de Triumf”. Joi la prânz a fost semnat contractul de închiriere dintre clubul lui Gigi Becali și conducerea Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf.
Așa cum GSP.ro a anunțat deja, în contractul semnat de Valeriu Argăseală, președintele roș-albaștrilor, și Radu Popa, directorul CSN Arcul de Triumf, e specificat inclusiv faptul că FCSB are posibilitatea de a se antrena cu o zi înainte de meci pe arena care va găzdui întâlnirea.
Nu s-a încheiat poliță de vandalism, cum a cerut CSA Steaua
GSP are și alte detalii din contractul de închiriere. Cum negocierile cu CSA Steaua, pentru accesul pe Ghencea, s-au blocat din cauza polițelor de asigurare solicitate de clubul Armatei pentru gazon și pentru vandalism în stadion, primul semn de întrebare în documentele semnate de FCSB și CSN Arcul de Triumf e legat de existența unor astfel de clauze.
Nu există nici asigurare pentru gazon, dar nici de vandalism. Motivul? E explicat chiar de directorul CSN Arcul de Triumf, Radu Popa: „Nimeni în România, dintre brokeri, nu încheie o poliță de asigurare pentru gazon sau pentru vandalism. Nu se face așa ceva în România fiindcă nu există. Nu știu ce s-a solicitat pentru accesul FCSB în Ghencea, eu știu ce există în contractul pe care noi l-am semnat. Și noi avem o clauză de asigurare".
Ce și-a asumat FCSB
Această clauză, acceptată și asumată de FCSB, e o asigurare denumită „Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de ruina edificiului”.
„Așa e denumită, așa s-a încheiat. FCSB și-a asumat că va acoperi toate eventualele cheltuieli cauzate de pagubele care s-ar putea produce în urma unui asemenea meci cu grad extrem de ridicat de risc, cum l-a catalogat Jandarmeria", a explicat Radu Popa.
Ceea ce a semnat FCSB și ceea ce și-a asumat acoperă inclusiv situația în care gazonul va fi deteriorat prin aruncarea de torțe sau de alte materiale pirotehnice.
„Spre deosebire de Arena Națională, pe Arc, așa cum este și pe arena din Ghencea, suprafața e hibrid. Adică între 3 și 5% din gazon sunt fire sintetice. Acestea sunt extrem de expuse și se aprind imediat dacă se aruncă pe teren cu torțe. Dar ne-am acoperit prin respectiva poliță și din acest punct de vedere", a adăugat directorul CSN Arcul de Triumf.
Contractul pe care l-am încheiat cu FCSB e exact la fel, din punctul de vedere al condițiilor, al asigurărilor și al prețului chiriei, cu cele pe care le-am încheiat până acum cu Dinamo, cu AFAN, pentru Gala Neșu și cu FRF, pentru diferitele meciuri pe care le-a disputat pe Arcul de Triumf
- Radu Popa, director CSN Arcul de Triumf
Chiria costă 24.000 de euro, profitul va fi mic
Cât o costă pe FCSB să joace pe „Arcul de Triumf”? Cu 30% mai puțin decât în Ghencea. Dacă ar fi ajuns la un acord cu CSA Steaua, închirierea ar fi însemnat un preț de 35.000 de euro.
Pe „Arc”, conform informațiilor GSP, FCSB va vira către CSN Arcul de Triumf 24.000 de euro. Sumă în care sunt incluse punerea la dispoziție a arenei pentru joc, sistemul de operare, nocturna, curățenia pe stadion înainte și după joc. La acest cost se vor adăuga alte cheltuieli: cele cu firma de pază, cu stewarzii și cu societatea care va asigura cateringul.
Cum meciul va fi sold-out, FCSB va realiza un profit mic în comparație cu Arena Națională. Undeva în jur de 35.000-40.000 de euro. Pe Arenă, încasările la un astfel de meci, dacă tribunele erau pline, ar fi fost chiar și de 800.000 de euro, cu un profit care ar fi trecut de 700.000 de euro.
Stadionul Arcul de Triumf e administrat de Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf, societate care e în subordinea Agenției Naționale pentru Sport, care a înlocuit recent Ministerul Sportului și care acum e condusă de fosta mare canotoare Elisabeta Lipă.
{{text}}