Sporturi   •   Altele   •   ÎNOT / CAMPIONATE MONDIALE

Căldură, tradiție și reguli » Reportaj din Fukuoka, orașul în care David Popovici speră să facă din nou performanță

Fukuoka, oraș al modernului și al tradiției Foto Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto)   —  duminică, 23 iulie 2023

Fukuoka, orașul unde duminică au debutat probele de înot ale Campionatelor Mondiale, este unul în care se îmbină multe aspecte caracteristice Japoniei. De la răbdarea cu care oamenii se așază la coadă pentru orice sau absența coșurilor de gunoi până la aspectul modern al unor clădiri lângă cele vechi, tradiționale.

  • Reporterul GSP Roxana Fleșeru și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Japonia, la Fukuoka, și transmit toate informațiile care contează înaintea Campionatelor Mondiale.

Când pleci spre Japonia, îți faci un inventar al lucrurilor pe care le știi despre această țară. În mare parte referințele vin din lecturi, filme și documentare.

Haruki Murakami a fost considerat ne-japonez de către lumea literară din țara sa, Osamu Dazai poate prea japonez, filmele lui Akira Kurosawa prea îndepărtate de lumea actuală, așa că nu am avut un ghid mental complet. Toate ajută însă pentru a înțelege o cultură veche și complexă.


În lumea în care totul e acum la un click distanță, de ce mai călătorim? Pentru că nimic nu se compară cu experiența proprie.

Fără coșuri de gunoi în Fukuoka

Prima impresie despre Fukuoka este că e un oraș deschis, cu clădiri înalte pe bulevardele principale, dar cu străzi înguste peste care atârnă cabluri de iluminat. Totul strălucește de curățenie, nu găsești coșuri de gunoi, dar sunt multe tonomate cu băuturi răcoritoare.


+15 Foto
Clădirea ACROS Fukuoka

Vara, căldura din al doilea oraș-port al Japoniei e apăsătoare. Mergi pe stradă și simți cum soarele te face mai mic și mai transpirat. Pe tine, cel venit dintr-o țară aflată departe, de care unii japonezi nici nu au auzit. Un tânăr student știa ceva de Ungaria, dar nu de România.

Pentru că tot am ajuns la oameni. Sunt extrem de politicoși și nu transpiră. Revin la acest aspect pentru că plimbarea pe stradă e chiar o adevărată corvoadă. Femeile se feresc de soare cu umbrele, bărbații au haine cu ventilatoare încorporate, iar copiii și tinerii poartă miniventilatoare cu ei.

Experiența de la tarabă

Fukuoka e la 1.200 de kilometri de Tokyo și una dintre recomandările oricărui ghid turistic este să încerci o experiență la una dintre tarabele de mâncare, numite yatay. Un simbol al orașului Fukuoka.

Chiar dacă se mai regăsesc și în alte orașe din Japonia, densitatea lor e cea mai mare aici, cu peste 150 de locuri. Ele se deschid după ce apune soarele și sunt un punct extrem de bun pentru socializare. Aici l-am întâlnit pe tânărul student venit cu prietena la cină. Gazdele gătesc, iar cei care se așază, chiar dacă nu se cunosc, leagă discuții pentru că proximitatea îndeamnă la conversație.

Gazdele gătesc sub ochii clienților Foto Raed Krishan

Fukuoka e recunoscut pentru puterea sa gastronomică, dar se mai laudă și cu altele. E un oraș cultural, iar clădirea cea mai reprezentativă pentru acest aspect este ACROS Fukuoka. O construcție unică în care se află un centru cultural și o terasă verde care seamănă cu un munte. Spațiul găzduiește o sală de concerte, una de conferințe, o galerie și un centru de informații pentru turiști.

Altare și temple în Fukuoka

Despre Fukuoka se spune că este cel mai vechi oraș din Japonia, dar acest lucru este contestat, la fel ca multe legende din istoria Japoniei.

Din vremuri de demult vine și sanctuarul Kushida, cel mai vechi altar Shinto, construit în 757, care este dedicat zeilor agriculturii și comerțului. La mijlocul zilei, sunt câțiva turiști care-l vizitează, însă mai mulți japonezi care se răcoresc turnându-și apă rece pe mâini.

De asemenea, templul Shofukuji, pe care călugărul Yosai l-a ridicat în 1195, rezistă și acum. La mijlocul zilei, când căldura e insuportabilă, în parcul din fața templului doi localnici căutau un pic de umbră.

Liniștea era spartă doar de cicade și de susurul apei. O adevărată stare de zen, dacă ignori umezeala și căldura. Japonezii îi mai datorează ceva acestui călugar pentru că el a fost cel care a adus ceaiul verde din China în secolul al 12-lea.

Și mai e ceva specific acestei părți de lume. Oamenii fac coadă pentru orice, un lucru venit tot din politețe. Stau la coadă pentru a trece strada, pentru a urca în autobuz, aproape pentru orice.

Oamenii se așază civilizat la coadă Foto Raed Krishan

Respectă regulile strict. Astfel, dacă într-un restaurant o masă e de patru persoane, nu vor mai aduce altele pentru a servi un grup de șase.

Fumează în locurile îngrădite, chiar dacă sunt în aer liber, nu-și leagă bicicletele cu care circulă și pe trotuar.

Unde apa întâlnește viitorul

Sunt ospitalieri cu străinii, deși multă vreme au fost o țară închisă pentru cei veniți din afară. Cultura și firea japoneză sunt prea mari pentru a încăpea în câteva rânduri, iar acestea sunt doar câteva impresii strânse în două zile.

De acum e rândul înotului să intre în scenă. Pentru că, de luni, David Popovici și Andrei Anghel vor concura la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, care are ca slogan „Unde apa întâlnește viitorul". Doar de aceea am vorbit despre acest oraș de 1,6 milioane de locuitori. 

Câteva lucruri pe care le găsești pe internet despre Fukuoka

  • al doilea oraș-port al Japoniei, după Yokohama, este așezat în golful Hakata.
  • un oraș al creației și al inovației, are o cultură vastă de manga și anime, fiind gazdă a numeroase evenimente și festivaluri legate de aceste două genuri.
  • a fost martor al câtorva momente importante din istoria Japoniei, cum ar fi invazia mongolă din secolul al treilea și stabilirea Budismului Zen de către călugărul Yosai.
  • un oraș care s-a schimbat mult de-a lungul timpului atât în termeni de dezvoltare urbană, cât și la nivelul populației. A avut de trecut și peste câteva probleme de mediu, cum ar fi poluarea, excesul de gunoi și schimbări climatice pentru care a luat diverse măsuri.
  • are o populație relativ tânără în comparație cu alte orașe din Japonia, iar acest lucru se întâmplă pentru că există multe universități și licee care atrag studenți și elevi din toată Japonia, dar și din străinătate.
  • primarul a declarat că vrea să facă din Fukuoka un oraș al start-up-urilor, să atragă investiții și să încurajeze afaceri noi și dezvoltarea de tehnologii inovatoare. De aceea, cei care au afaceri aici beneficiază de taxe reduse și de consultanță gratuită.
  • are economie dinamică, fiind un oraș-port și o poartă de ieșire spre Asia. Economia este concentrată pe servicii. 
  • 200 m liber 

    24 iulie serii (05:51) și semifinale (15: 11) 25 iulie finala (14:02) 
  • 100 m liber 
  • 26 iulie serii (04:47) și semifinale (14:26) 27 iulie finala (14:21)

Campioana olimpică din Fukuoka

Alina Dumitru (stânga) după victoria cu Ryoko Tani

Ryoko Tani, legenda japonezilor din judo, s-a născut la Fukuoka. Are în palmares două titluri olimpice și șapte mondiale. E considerată una dintre cele mai bune judoka din toată istoria acestui sport. Pe Ryoko Tani a învins-o Alina Dumitru în drumul său spre aurul olimpic din 2008. S-a retras în 2012, iar acum s-a dedicat politicii. 

Baseball-ul, cel mai popular sport

În Fukuoka, cel mai popular sport este baseball-ul, iar echipa din oraș, numită SoftBank Hawks, este deținută de o companie de IT. A câștigat titlul național de 11 ori și își joacă partidele pe un stadion cu o capacitate de 40.000 de locuri. 

Recomandări pentru cei care vizitează Fukuoka

În aplicația destinată jurnaliștilor pentru Campionatele Mondiale de la Fukuoka se regăsește și un video în care sunt menționate câteva reguli de etichetă atunci când vizitezi orașul.

  1. În locuri publice, respectă-i pe cei din jur și nu vorbi prea tare.
  2. Utilizați toaleta stând pe ea, puneți hârtia în interiorul vasului și nu uitați să trageți apa.
  3. Aveți grijă la ce vă înconjoară atunci când faceți poze.
  4. Puneți gunoiul în locurile marcate. Dacă nu sunt, luați gunoiul cu voi!
  5. Fumatul este interzis în timp ce te deplasezi pe stradă, mai ales în locurile aglomerate! Folosiți spațiile amenajate atunci când vreți să fumați pe stradă.

Programul lui David Popovici

  • 200 m liber 

    24 iulie serii (05:51) și semifinale (15: 11) 25 iulie finala (14:02)
  • 100 m liber 
  • 26 iulie serii (04:47) și semifinale (14:26) 27 iulie finala (14:21)

VIDEO Echipa Gazetei a ajuns în Japonia. Imagini de la Mondialele de Natație de la Fukuoka

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.