Conference League

Ce îi așteaptă pe români la Sofia? Strada care a prins topul celor mai scumpe din Europa + bulgarii au modernizat ce Bucureștiul a aruncat

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)  —  luni, 24 iulie 2023

Un drum București-Sofia îl faci în aproximativ cinci ore. Asta dacă nu mai stai un ceas la punctul de trecere al frontierei de la Giurgiu. Un loc de tranzit pentru sute, poate mii de români ce ies din țară spre destinații de vacanță, Bulgaria, Grecia, Albania. Vara, celebrul „Pod al prieteniei” nu e străin de cozile de mașini, bară la bară. Și pe-un sens, și pe celălalt.

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria), de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League
  • În turul 2 preliminar, CSKA 1948 - FCSB se joacă miercuri, 26 iulie, de la ora 20:30, pe "Vasil Levski". CSKA Sofia - Sepsi se întâlnesc joi, 27 iulie, de la ora 20:00, pe "Bulgarska Armiya". Ambele meciuri sunt liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV

Clădiri comuniste, peisaj vechi, dar plin de viață

De multe ori se apelează la tehnologie, un Google Translate e mereu util. Totuși, Sofia s-a transformat în ultimii ani. Orașul e mai viu față de ultima vizită a echipelor românești aici, trăiește. Nu mai pare abandonat de tineret, cazul orașelor bulgărești de provincie. Cumva o asemănare cu Bucureștiul.

Capitala țării vecine și totodată cel mai populat oraș al țării a știut să atragă tinerii. E un oraș cu viață de noapte, numai bun pentru petreceri, festivaluri, concerte și evenimente. Asta vara. Nu e ocolit de tineri însă nici în restul anului, Sofia fiind unul dintre orașele puternic dezvoltate în ceea ce privește educația.

Simbolul independenței Bulgariei

Cu câteva zile înaintea meciurilor, la poalele munţilor Vitosha şi Lyulin aerul e dogoritor. Soarele te înmoaie după nici 4-5 minute de mers pe jos. Totuși, un tur al orașului ce numără un mililon și jumătate de locuitori nu te surprinde în mod deosebit dacă ai locuit în București. 

Și asta pentru că blocurile bulgarilor sunt ca la noi: comuniste, înghesuite, construcții haotice, un alandala arhitectural. Urmele influențelor trecutului au rămas inclusiv pe străzi, unde încă dăinuie statuile lui Lenin. În afara unui important centru universitar, Sofia surprinde plăcut în partea religioasă. Frumusețea bisericilor sau a moscheilor îți atrage atenția imediat.

Centrul e și kilometrul zero al distracției. Tot aici e polul clădirilor administrative plus Catedrala "Alexander Nevsky", un must see al orașului, aceasta fiind un simbol al independenței Bulgariei. E cea mai mare catedrală a țării şi una dintre cele mai frumoase din Balcani, construită pentru a celebra victoria obținută în urma Războiul de Independență împotriva otomanilor.

Noi le-am aruncat, bulgarii le-au păstrat

Centrul orașului e plin de străzi cu piatră cubică, colorată și extrem de bine păstrată. În comparație cu Bucureștiul, vecinii de peste Dunăre au decis să păstreze piatra de granit de pe vremea comuniștilor, să o îngrijească și să nu o schimbe cu asfalt obișnuit. Și acum, în centrul se lucrează de zor la montarea pietrelor de granit, în ciuda arșiței. 

>

Străbătând străduțele centrului dai peste rămășițele orașului vechi. La pas, printr-o piață mare, pestriță și plină cu ghivece imense de flori, în capăt te "lovește" clădirea Partidului Comunist. Impunătoare, regulă a regimului de atunci.

La apus, Sofia se transformă. Fără să fie un oraș preferat de turiști, localnicii nu duc lipsă petreceri și evenimente în cluburi și în taverne bulgărești tradiționale, extrem de căutate pentru mâncarea tradițională. O salată shopska pe asemenea călduri e binevenită.

87,8%dintre cei care trăiesc în Sofia sunt bulgari, cu o minoritate de romi de 1,45%. Conform ultimului recensământ desfășurat în țara vecină, pentru 9,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică

Pe una din cele mai scumpe străzi din Europa

Bulevardul Vitosha e ideal pentru un festin culinar cu produse tradiționale bulgărești, asiatice ori europene. Practic, găsești orice îți dorești. Prețurile nu sunt mari deloc, ba chiar puțin mai mici decât la București. Celebra stradă din centrul orașului a fost însă inclusă în mai multe topuri cu "cele mai scumpe străzi comerciale din Europa", fiind atracția principală pentru doamnele și domnii pasionați de magazine de lux, designeri dintre cei mai vestiți, cu prețuri pe măsură. 

Aici "Vitosha" înlocuiește practic mall-urile pe câte trei etaje întâlnite în București. Sofia e o destinație interesantă, genul de oraș pe care îl vezi o dată, dar parcă n-ai mai repeta experiența, un oraș cu centru liniștit, destul de primitor pentru vizitatori, cu mâncare delicioasă și suficiente atracții.

Citește și alte știri despre FCSB: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.