Conference League

UEFA a intervenit în minutul 1 la CSKA 1948 - FCSB » Pot urma sancțiuni drastice!

+39 Foto
Probleme încă din primul minut la meciul dintre CSKA 1948 și FCSB. Observatorul UEFA a cerut ca un banner al suporterilor bulgari să fie îndepărtat de urgență de la Tribuna I a stadionului „Vasil Levski”. Foto: Cristi Preda

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)  —  Wednesday, 26 July 2023

Probleme încă din primul minut la meciul dintre CSKA 1948 și FCSB. Observatorul UEFA a cerut ca un banner al suporterilor bulgari să fie îndepărtat de urgență.

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria) de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League

UEFA a intervenit în minutul 1 la CSKA 1948 - FCSB

La Tribuna I a stadionului „Vasil Levski”, fanii bulgari puseseră pe gard un banner pe care era desenată crucea celtică. A rezistat doar până în primul minut al meciului dintre CSKA 1948 și FCSB, pentru că observatorul UEFA a cerut ca acesta să fie îndepărtat de urgență. 

>

Banner-ul era roșu, iar în mijloc avea un cerc alb în care era desenată crucea interzisă de UEFA. Observatorul va trece în raport aceste detalii, iar bulgarii riscă să fie sancționați de forul european.

Ce este o cruce celtică și ce semnifică ea

Într-un ghid privind discriminarea pe stadioane, UEFA notează: „Multe grupuri de extremă dreapta se manifestă antisemit prin diferite simboluri. De exemplu, sloganul „Juden Zeigen” (arătați-ne evreii) cu spânzurătoare și o cruce celtică”.

Conform ADL, „crucea celtică a neonaziștilor este o cruce cu brațe de dimensiuni egale, înconjurată de un cerc și care este frecvent utilizată de extremiștii care susțin supremația albilor. Originile sale datează de la «crucea soarelui» sau «crucea cu roată» pre-creștină din Europa antică.

Naziștii norvegieni au folosit o versiune a simbolului în anii 1930 și 1940. După al Doilea Război Mondial, o varietate de grupuri și mișcări supremaciste albe au adoptat simbolul. Astăzi, această versiune a Crucii Celtice este folosită de neo-naziști, skinhead-uri rasiști, membrii Ku Klux Klan și practic orice alt tip de supremacist alb. De asemenea, a dobândit notorietate ca parte a logo-ului Stormfront, cel mai vechi și cel mai mare site web de supremație albă din lume”.

În același timp, există și o cruce celtică tradițională, folosită pașnic de câte diferite grupuri creștine. Aceasta ar avea o axă verticală alungită, asemănătoare cu crucifixul creștin folosit tradițional. Este folosită și ca simbol al mândriei irlandeze, având în vedere că a fost introdusă în Insulă de Sfântul Patrick, cu 1500 de ani înainte de deturnarea ei de către rasiști. Diferă de cea folosită de extremiști, care au o cruce cu brațe egale și care se folosește foarte rar în spațiul public.

FOTO. Imagini de la CSKA 1948 - FCSB

+34 Foto
CSKA 1948 Sofia - FCSB // FOTO: Cristi Preda

Și FCSB a pățit-o!

Sezonul retur, la meciul cu Dunajka Streda din Conference League, FCSB a avut și ea în peluză un steag cu o cruce celtică. Observatorul l-a văzut și, la fel ca la Sofia, a cerut îndepărtarea lui. „Roș-albaștrii” au fost sancționați de UEFA, iar la următorul meci, cu Viking, au jucat cu peluzele închise!

Steagul pentru care FCSB a fost sancționată de UEFA în 2022

VIDEO. Cum arată cele două stadioane, despărțite de câteva sute de metri, pe care vor evolua Sepsi și FCSB în capitala Bulgariei

>

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.