Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

Vlad Iacob, conferință de 50 de minute! Presing frontal la Red&White: „Dinamo are nevoie de finanțare acum! Proiectul lor e de nerecunoscut”

Vlad Iacob, la conferința de vineri / Sursă foto: Cătălin Stroia (GSP)

Articol de Cătălin Stroia   —  vineri, 28 iulie 2023

Vlad Iacob, administratorul special al lui Dinamo, a susținut o amplă conferință de presă, în care a vorbit despre situația financiară a clubului, dar și despre demersurile acționarilor de a-l revoca din funcție. 

Administratorul special al lui Dinamo a venit cu temele făcute la conferința de vineri, care a durat mai bine de 50 de minute. Cu un teanc de hârtii de pe care a citit în majoritatea timpului, Iacob a prezentat partea sa de adevăr despre războiul intern de la Dinamo. A lansat mai multe atacuri subtile la adresa celor din Red&White și a lăsat de înțeles că nu intenționează să părăsească prea curând clubul. Din contră, Iacob susține că, legal, el e cel care e îndreptățit să conducă destinele unui club aflat în insolvență.

„V-am invitat fiindcă până acum nu am comunicat suficient de bine și n-am fost suficient de transparent în relația cu presa și cu fanii. Nu mă pot întoarce în trecut, dar cred că, din acest moment, pot face lucrurile mai bine. În prezent, informațiile din cadrul clubului sunt transmise pe mai multe canale, adesea contradictorii, însă, de acum, comunicarea clubului va fi efectuată printr-un singur canal, și anume prin intermediul meu, pentru a avea informații cât mai coerente”


„Astăzi vreau să vorbesc despre situația financiară a clubului și despre modul în care ar trebui să funcționeze o societate aflată în insolvență, în conformitate cu Legea Insolvenței. În insolvență, activitatea Consiliului de Administrației și a președintelui clubului este suspendată, iar administrarea societății revine administratorului special.

Mai mult decât atât, Art.141, alin.2 prevede explicit că, pe parcursul reorganizării, societatea va fi condusă de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar, iar acționarii nu au dreptul de a interveni în conducerea activității ori în administrarea averii debitorului.”

„În sezonul precedent, clubul a funcționat cu un aparat administrativ minimal, redus la limita de jos a indispensabilului. Am găsit un club în derivă, abandonat de acționarul majoritar, dar atât de iubit de suporterii săi. Alături de câțiva oameni dedicați și rezilienți, am reușit să alcătuim un staff tehnic și o echipă competitivă. 

Am limitat la maximum interferențele externe din cadrul departamentului sportiv, interferențe atât de prezențe la Dinamo în alte sezoane, am redat încrederea posibililor investitori în club și am readus echipa în primul eșalon într-un climat de profesionalism și cu excelente perspective pentru viitor, fapt dovedit inclusiv de interesul ridicat de astăzi al sponsorilor”. 


„Dinamo are nevoie de departamente puternice, cu profesioniști specializați și bine pregătiți în fiecare compartiment în parte. Eu cred că Dinamo trebuie reproiectat complet, iar acest proces trebuie efectuat de profesioniști specializați și cu expertiză în Football Business.

Am o echipă de astfel de profesioniști pregătiți să efectueze un proiect de audit și să ne acorde consultanță de cel mai înalt nivel, elaborând un plan strategic pe care Dinamo va trebui să-l urmeze pentru a-și onora tradiția și pentru a reveni în vârful fotbalului românesc.

„Managementul unui club de fotbal este extrem de diferit de orice alt domeniu, iar echipe de management cu experiență în alte domenii au eșuat în managementul cluburilor de fotbal de atâtea și atâtea ori, atât în România, cât și în primele cinci ligi ale Europei. Din acest motiv, consider că expertiza specifică fotbalului este indispensabilă acestui proiect, iar alegerea profesioniștilor potriviți este esențială

Totodată, cred că era important încă de la finalul sezonului precedent să fi fost efectuat un studiu amplu asupra suporterilor dinamoviști, pentru a-i înțelege mai bine și a le oferi cele mai bune experiențe alături de club.

„În prezent, în pofida informațiilor transmise pe diverse canale, pe lângă lucruri care reprezintă o normalitate pentru multe lucruri mici din Superligă - cum ar fi plata salariilor la zi și posibilitatea de a face transferuri - Dinamo are următoarea situație: astăzi, clubul are datorii curente de aproximativ 800.000 de euro și un singur plan de reorganizare aprobat. (...) Mai sunt datorii totale de aproximativ 7 milioane de euro. 

Din acest motiv, fiecare angajare, fiecare contract semnat sau negociat cu un jucător, cu un furnizor sau cu un partener trebuie atent analizate, iar deciziile trebuie luate punând pe primul loc principiul maximizării averii debitorului. Nu ne putem permite să luăm decizii bazate pe dorințe personale, pe afinități, pe preferințe, ci trebuie să ținem cont de acest principiu”. 

„Întreaga responsabilitate legală pentru management revine administratorului special și administratorului judiciar. Cu ocazia asta, vreau să discutăm despre informațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public, iar aici mă interesează feedback-ul vostru (n.r. - al jurnaliștilor) cu privire la activitatea mea din acest an, precum și modul în care se vede activitatea clubului în acest moment”.

Au urmat mai multe întrebări adresate de reporteri către Vlad Iacob:

- De ce ați făcut această conferință abia acum, când ați intrat în război cu acționarii? Vă folosiți cumva de presă într-un război cu acționarii sau ați decis să transmiteți transparent ce se întâmplă cu Dinamo? 

- O întrebare bună. Nu mă folosesc de presă și nu consider că mă aflu într-un război. Am în continuare o responsabilitate legală față de club și nu ezit să transmit transparent ceea ce se întâmplă la club cu adevărat. Vreau să folosesc, din acest moment, o comunicare directă cu presa pentru a reflecta cât mai bine situația reală. În spațiul public ajung informații din tot felul de surse, de la oameni din cadrul clubului, dar și de la oameni din afara clubului, de lângă Dinamo. Nu consider că mă aflu într-un război cu acționarii clubului. Sunt, evident, niște diferențe de viziune, dar nu sunt într-un război.

- Ce diferențe de viziune, din moment ce, pe românește, acționarii vor să vă dea afară pe dumneavoastră? 

- Nu vreau să dezbat în acest moment subiectul AGA (n.r. - Adunarea Generală a Acționarilor, care urmează să analizeze debarcarea lui Iacob). Ce pot să spun e că am angajat un avocat care să mă reprezinte, pentru a mă asigura că procedura decurge în conformitate cu legea. Cred în continuare în planul meu și, după un sezon în care am reușit lucruri foarte bune la Dinamo, în ciuda tututor neajunsurilor, vreau să pot să reproiectez clubul după cele mai bune practici existente în fotbalul european.

- Imediat după ce Red&White a preluat pachetul majoritar de acțiuni, Andrei Nicolescu spunea că sunteți o echipă (...) Unde s-a rupt proiectul?

- (zâmbește amar, pregătindu-și răspunsul în timp ce răsfoiește un teanc de hârtii) Sunt niște divergențe de viziune și cred că, într-o echipă, scopul și viziunea ar trebui să fie comune. Cred că persoanele cu expertiză trebuie să fie cele care coordonează proiectul, iar între mine și Red&White, dar mai ales între mine și domnul Andrei Nicolescu, e o incompatibilitate conceptuală, de viziune, de conduită, de abordare și de implementare.

- Concret?

- Am descoperit incompatibilitatea pe parcurs. Lucrurile s-au schimbat din punctul meu de vedere. În primul rând, Dinamo are nevoie de finanțare acum. Astăzi, clubul nu poate angaja persoane competente, de nivel înalt, de care are atât de mare nevoie pentru a funcționa așa cum e normal pentru un club de talia lui Dinamo. Repet, astăzi nu avem această posibilitate, așa că e nevoie de o finanțare rapidă, serioasă, care să confere clubului posibilitatea de a ajunge la nivelul care merită.

Am primit informația că-s numărul doi undeva pe parcurs, spre finalul anului trecut. Eu am contribuit din plin la bugetare, la previziuni, chiar și la conturarea proiectului Red&White, un proiect care, ușor, ușor, a fost alterat până la momentul de față, când, după părerea mea, nu mai e de recunoscut. Nu mai recunosc proiectul.



Am pus bazele proiectului, într-adevăr, dar lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Finanțarea pe care o așteptăm cu toții pentru club încă nu a venit, iar eu consider că acesta este un element foarte, foarte important. Din cauza lipsei finanțării, nu am putut să proiectăm clubul așa cum mi-aș fi dorit. Nu putem să ne luăm profesioniștii de care avem nevoie, nu putem face un studiu pe masa suporterilor dinamoviști, pe baza căruia să creăm un departament de marketing, unul comercial, bazat pe date, pe informații concrete, nu pe ceea ce credem noi că vor suporterii. Pentru sponsori, e foarte important ca Dinamo să aibă un departament de marketing puternic.



- Vlad Iacob

- Ne poți spune câți bani au băgat acționarii până în acest moment?

- În interiorul clubului au ajuns sub 1,4 milioane de euro. Am cunoștințe că s-au mai făcut plăți pentru ridicarea interdicției la transferuri, undeva spre 400.000 de euro. Acționarii au făcut aceste plăți. Nu știu detaliile din interiorul Red&White. Ajungem, deci, pe la 1,8 - 1,9 milioane de euro. Au mai fost niște plăți făcute pentru prime, pentru cantonament. În total, undeva pe la două milioane de euro. Probabil sub.

- Suporterii din Asociația Peluza Cătălin Hîldan, care administrează proiectul DDB, sunt alături de acționarii Red&White și merg pe mâna revocării tale din funcție

- Eu nu cred că suporterii sunt cei care au luat această decizie. Din câte știu, APCH are 5 membri, iar decizia luată de către președinte a fost luată fără consultarea membrilor Programului DDB, așa cum aceștia și-au asumat în fața cotizanților. A fost o decizie luată în nume propriu de președinte. Domnul Galan (n.r. - președintele DDB) a și declarat public că în AGA vor fi discutate și alte puncte. Dumnealui n-avea cunoștințe nici despre acel convocator. Nu există alte puncte pe ordinea de zi. Ei pot solicita schimbarea mea. Legal, au majoritatea necesară. 

Ca să putem reproiecta clubul, avem nevoie de bani, nu de promisiuni! Cu această datorie curentă de aproape 800.000 de euro, nu putem reproiecta clubul așa cum ne-am dori.



- Vlad Iacob, administrator special Dinamo

Vlad Iacob, despre...

...oferta de preluare a clubului, separată de cea a Red&White: „A existat un grup restrâns de oameni interesați de club. Interesul lor nu a apărut acum, la bine. Ei au fost interesați cu mult înainte de promovare, la începutul lui martie. Și-au manifestat dorința concretă printr-o ofertă de preluare a clubului. Își asumau finanțarea, își asumau licențierea. Ei își asumau și riscul de a ajunge într-un nou sezon de Liga 2, nu se știa la acel moment dacă echipa va promova în prima ligă. Erau niște oameni pregătiți să asigure stabilitatea de care Dinamo avea nevoie și chiar să scoată societatea din insolvență”. 

...ordinea ierarhică de la Dinamo: „Rolul administratorului special e acela de a conduce clubul. Rolul acționarilor e acela de a investi în club. Nu putem lua decizii după bunul plac, repet. Toate deciziile luate până acum au fost transparente, există un flux de trezorerie care se actualizează zilnic, inclusiv acționarii sunt la curent cu acest lucru”. 

...despre situația în ansamblu a clubului:Gunoiul ascuns sub preș are efecte devastatoare pe termen mediu și lung. Suntem la 15 ani de la ultimul titlu luat de Dinamo. Dacă nu suntem responsabili, clubul poate intra foarte ușor pe un trend descendent. Cred că ați văzut în ultimii ani oameni care au venit să prezinte proiecte frumoase, dar care n-au avut efectele dorite”.

...despre viitorul său: „Sper să am un viitor la Dinamo. Sper să reușesc ceea ce îmi doresc să implementez aici. Sper să pot conduce clubul în continuare. Aș putea lucra și într-o altă poziție, dar doar într-un proiect care se bazează pe cele mai bune practici, cu oameni cu experiență și expertiză. Clubul merită să aibă astfel de oameni. Sunt deschis să lucrez cu oricine poate finanța clubul. Pot conlucra și cu acești oameni (n.r. - cu Red&White) cât timp lucrurile sunt construite așa cum trebuie”.

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.