Schimbarea formei de organizare a secției de fotbal de la CSA Steaua a intrat iar în impas și nu se va realiza până la startul sezonului de Liga 2, astfel că echipa din Ghencea nu va avea drept de promovare nici vara viitoare.
Încă o lovitură pentru fanii Stelei, după ce FCSB a obținut dreptul de a juca în Ghencea. Una anticipată de ceva vreme, în legătură cu schimbarea formei de organizare, în condițiile în care discuțiile cu posibilii parteneri privați se poartă de câteva luni, dar nu s-a ajuns încă la un acord.
Iar surse din lumea fotbalului care cunosc situația de la CSA Steaua susțin că „acum sunt chiar șanse mult mai mici să se realizeze”.
CSA Steaua vrea un ONG, International Alexander o societate pe acțiuni
Ministerul și clubul vor să facă un ONG, fiindcă consideră că așa pot proteja marca, sigla, brandul și palmaresul. În schimb, cei de la International Alexander își doresc ca noua formă de organizare să fie o societate pe acțiuni, în care să dețină cel puțin 51%.
„Nu pot fi de acord ca Armata să dicteze pe banii investiți de ei. De aceea lucrurile sunt de ceva timp într-un impas serios”, au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor respectivele surse.
Recent, a mai apărut un alt semn de înghețare a relațiilor dintre părți. Concernul International Alexander, firma lui Simion Apreutese, spijinea financiar de doi ani Academia și echipa de seniori din Ghencea. În ultimul campionat o făcuse prin Explorado SRL, o companie a grupului. Care acum nu a mai prelungit contractul de sponsorizare, scadent la finele sezonului precedent.
La fel și Porotherm România, un alt sponsor important al clubului. Ambii parteneri fuseseră aduși de George Ogăraru, directorul Academiei clubului din Ghencea.
International Alexander era însă principala firmă care ar fi urmat să intre în asocierea cu CSA Steaua, astfel ca echipa de fotbal să aibă dreptul de promovare pe prima scenă.
CSA Steaua e în pericol să-și piardă și sponsorii
Evenimentele recente, faptul că premierul Marcel Ciolacu, Ministerul Apărării și clubul militar au permis celor de la FCSB să joace pe noua arenă din Ghencea, au bulversat și mai mult lucrurile, inclusiv în privința asocierii.
Sursele Gazetei continuă: „Toți cei care au decis asta nu înțeleg că Steaua, de fapt, va pierde bani. Câștigă 35.000 de euro pe un meci, dar pierde sute de mii de euro de la sponsori.
Pentru că se va adânci confuzia, FCSB va continua să își aroge numele de Steaua. Iar acești sponsori veniseră la club pentru că erau suporteri ai Stelei. Dar în aceste condiții, nici ei nu mai știu pe cine ar ajuta. De aceea nu vor să mai sponsorizeze clubul”.
În acest moment singurul sponsor care și-a prelungit contractul cu CSA Steaua pentru viitorul sezon a rămas casa de pariuri Get's Bet.
CSA Steaua miza pe licențierea din martie
La finele sezonului, CSA Steaua trimitea la FRF un document prin care înștiința că se află în tratative avansate cu mai multe entități private pentru schimbarea formei de organizare. Fusese o strategie, pentru cazul în care asocierea nu s-ar fi realizat până la începutul campionatului viitor, ci ulterior, cu câteva luni.
Ar fi mizat pe indulgența FRF și ar fi forțat obținerea dreptului de promovare la licențierea din martie 2023. „E o strategie care nu ar fi avut sorți de izbândă. Pe 1 iulie, FRF reacreditează cluburile pentru noul sezon, la toate eșaloanele. Dacă Steaua începe campionatul ca club de drept public, nu poate să obțină condiții speciale, chiar dacă pe parcursului sezonului ar deveni de drept privat.
Regulamentul nu permite așa ceva. S-a mai auzit că ar fi mers chiar și la TAS de data asta, dacă aveau asocierea finalizată. Dar nici acolo n-ar fi avut câștig de cauză, pentru că primează reglementările interne”, au dezvăluit alte surse.
Deocamdată, nu este încă sigur dacă Simion Apreutese, patronul International Alexander, va mai reveni la masa tratativelor cu CSA Steaua. Iar în acest moment, clubul din Ghencea nu are un alt partener la fel de puterrnic cu care să demareze alte discuții. Astfel, cel puțin pentru încă un sezon, al treilea consecutiv, roș-albaștrii vor juca în Liga 2 fără drept de promovare.
{{text}}