Opinii   •   editorial alin buzărin

Aruncări libere, nu penalty

Editorial Alin Buzărin

Articol de Alin Buzărin   —  luni, 07 august 2023

Intrarea lui Cvek la Compagno poate fi penalizată la baschet, niciodată la fotbal, Circumstanțele de penalty și acoperirea regulamentară sunt niște abureli frumos ambulate. Un penalty e sau nu e, iar cel de față nu e!

În lumina libertăii de exprimare și, plecând de la dogma ideologiei marxiste, preluate apoi de Lenin, conform căreia contradicțiile duc la progres, îmi permit, cumva contrar normelor deontologice ale unui editorial, o afirmație abruptă și, probabil, urmată de contestări: LA FAZA CU CVEK ȘI COMPAGNO NU E PENALTY!

Studii ample

Unii dintre colegii de la GSP, dar și câțiva analiști, inclusiv specialiști în arbitraj, au spus că trebuia acordată lovitură de la 11 metri. De fapt n-au spus chiar așa, ci s-au exprimat că dacă Bârsan a arătat punctul cu var, atunci el are acoperire regulamentară. 


De-aici încolo au început studii ample care descompun mișcările căderii lui Compagno și încearcă să găsească o justificare a deciziei care până la urmă a decis derbyul din Ghencea.

Principiile fizicii aplicate în suprafața de pedeapsă

Încă nu s-a întâmplat asta, dar în ceasurile și în zilele următoare probabil că se va calcula câți newtoni pe metru pătrat a avut atingerea lui Cvek, ce lucru mecanic s-a produs, câtă energie (în jouli sau în calorii) s-a eliberat. Ar putea opera și accelerația gravitațională, de ce nu și învârtirea Pământului, care probabil că a intervenit asupra momentului forței…

Un pic de twist la 90 de kilograme


Dacă e să fim atât de scrupuloși, trebuie să observăm cum Compagno așteaptă acel contact cu aceeași frenezie și nerăbdare cu care așteaptă salariul. Altfel excelentul atacant italian, care joacă prea puțin la FCSB în raport cu utilitatea sa, simte că în spatele său e cineva, reflex duce puțin fundul (pardon de expresie!) în spate, ca și când s-ar pregăti să danseze twist, apoi simte, fără îndoială o atingere, dar care e mai mult o mângâiere diafană decât o acțiune menită să clatine apoi să năruie un bărbat falnic precum sicilianul, cântărind în jur de 90 de kilograme.

Cum interpretează Bîrsan fotbalul

Un asemenea trup se trântește altfel, nu așa. VAR-ul n-avea cum să se pronunțe la o astfel de fază. E decizia arbitrului de centru, el a hotărât că a fost contact, fault, penalty. Modul lui de apreciere. Felul în care Marcel Bârsan înțelege și interpretează fotbalul.

În loc de coș, noi avem poartă

La baschetul acela alb-negru pe care-l urmăream la televizor, transmis de la Sala Floreasca, pe vremea lui Chiraleu, Costel Cernat sau Dan Niculescu, pentru așa ceva se dădeau aruncări libere. Acolo nu ai voie să atingi adversarul, totul se penalizează, se contabilizează greșelile personale. 

De aceea la baschet scorul e 90-88 și la fotbal e doar 1-0. Poți să și greșești un fault, te scoți cu altele, poate o dată a fost atingere, poate altădată nu. O unghie mai lungă cu doi milimetri poate muta mingea sub panou. La fotbal e cu totul altceva. E sport de contact. Dacă te atingi cu ultimele molecule de material textil ale jambierei, nu înseamnă că e neapărat penalty.

Nu mai înțelegem nimic din fotbal?

Problema nu e că Marcel Bârsan a arătat punctul cu var. Au mai fost și vor mai fi astfel de penaltyuri "cam ușor acordate", "cu acoperire regulamentară" sau "cu circumstanțe". 

Considerându-le astfel, ne păcălim și înseamnă că nu mai înțelegem nimic din fotbal, deși îl urmărim de decenii. E un penalty, dacă vrem, politically correct, dar, ca în multe alte situații în viață, corectitudinea politică e cu totul alta decât realitatea.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.