A 17-a ediție a Turului Ținutului Secuiesc a început astăzi, la Sfântu Gheorghe. După prezentarea celor 16 echipe participante, de la ora 18:00 urma superetapa prolog (4,5 kilometri)
Joi, competiția se va desfășura pe un traseu de 115 kilometri, Sfântu Gheorghe – Covasna – Târgu Secuiesc – Miercurea Ciuc, vineri se vor parcurge 158,6 kilometri (Miercurea Ciuc – Gheorghieni – Sovata – Târgu Mureș), iar ultima etapă va avea loc sâmbătă, pe 145,1 kilometri (Târgu Mureș - Sovata – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc).
„Sunt patru zile, cu un total de 423,5 kilometri care vor fi parcurși de cicliști. Din fericire, am primit și în acest an sprijin din partea autorităților locale și județene, dar și a sponsorilor. Astfel, considerăm că evenimentul pornește cu bine la drum, suntem pregătiți și sperăm că va fi un spectacol agreabil pentru cei care îl vor urmări”, a spus Lukács László, director al evenimentului.
El a fost completat de Jose Nascimento, comisarul Uniunii Cicliste Internaționale: „Sunt pentru prima dată în România, am găsit aici o bună organizare și cred că va fi un eveniment reușit!”.
Cu gândul la eventuale calificări la Jocurile Olimpice
Prima ediție a Turului Ținutului Secuiesc a avut loc în 2006, iar competiția a primit în scurt timp o calificare internațională, în 2008 devenind primul concurs de ciclism din România de categorie UCI 2.2.
„Proiectul nostru este de a promova ciclismul în această zonă, evenimentul a reprezentat primul concurs UCI din România. Mă bucur că a avut o contribuție la dezvoltarea ciclismului în România, alături de Turul Sibiului, Turul Bihorului și Turul României.
Mă bucur că au posibilitatea să concureze mulți cicliști și multe echipe din România. Nu dorim să creștem în categorie această competiție, tocmai pentru că dacă am face-o, atunci, ar veni echipe mai puternice și trebuie să vedem realitatea, să le oferim sportivilor noștri posibilitatea de a câștiga puncte, câțiva dintre ei să se poată califica la Jocurile Olimpice.
Credem în tradiție și sustenabilitate, iar această competiție se va consolida în timp și mai bine și va fi un sprijin pentru sportivii din România”, a declarat fostul ministru Eduard Novak, care s-a aflat printre organizatorii primei ediții.
Imagine de la conferința de presă Foto Iulian CuibarNaționala României, printre participante
De altfel, Team Novak se află printre echipele participante, 16 la număr, din România, Ungaria, Austria, Germania, Bulgaria, Italia și Norvegia.
La start se va afla și echipa națională a României, din care fac parte Răileanu Cristian, Pleșea Valentin, Răducu Luigi-Ionuț, Cazaceanu Tudor, Duca George-Bogdan și Sacra Radu-Stănică.
„Suntem alături de acest eveniment de mai mulți ani și vrem să-i rămânem parteneri fideli. Cred că în perioada pandemiei, mulți oameni s-au îndreptat către mișcarea pe două roți. Văd și aici în Sfântu Gheorghe, de la copii la vârstnici, pe bicicletă, iar aceste tururi sunt inspirație pentru ei.
Avem o secție de ciclism la Sepsi-SIC, deocamdată doar pe velodrom, dar de ce nu, pe viitor ne-am dori să atragem copii către această zonă și să avem cicliști și pe șosea”, Rusz István László, manager Sepsi-SIC, campioana României la baschet feminin, club partener al Turului Ținutului Secuiesc.
Imagine din ediția trecută Foto InstagramEchipe participante: Epronex (Ungaria), Savini Due-OMZ (România), Mentorise Elite Team – CFX (România), Santic-Wibatec (Germania), WSA KTM Graz (Austria), Levski-Nessebar (Bulgaria), Vitalcare – Dynatek (Italia), MBH Bank (Ungaria), Cycling Team Friuli ASD (Italia), Team Novak (România), UVT-Devron West (România), North Cycling (Norvegia), Somle Olmo (Italia), Arbö headstart ON Fahrrad (Austria), echipa națională a Bulgariei, echipa națională a României.
{{text}}