George Cosac, președintele FR Tenis, vorbește despre situația dublei campioane de Grand Slam, aflată în așteptarea verdictului de la Sports Resolutions, și crede că dacă Simona Halep (31 de ani) va dori să revină, o va face „fiindcă e capabilă de performanță”.
Luni, după ce s-a făcut publică ierarhia mondială actualizată, Simona Halep a părăsit Top 500, alunecând până pe 578, cu numai 70 de puncte rămase.
George Cosac, despre suspendarea lui Halep: „Acesta e regulamentul”
„Acesta este regulamentul, indiferent că te numești Djokovic sau Williams, că ești fost lider mondiali. Punctele în tenis țin exact 12 luni. În momentul în care s-au împlinit 12 luni dispar, calculatorul ți le scoate din sistem.
Atâta timp cât n-ai jucat, sigur că vei pierde absolut toate punctele", confirmă George Cosac, președintele FR Tenis, într-o convorbire de la mare distanță pentru Gazetă, ceva ce este familiar cunoscătorilor regulamentului.
Deși era ceva așteptat, această cădere masivă în clasament a dublei campioane de Mare Șlem are aer de moment psihologic. Simona Halep este în stare de suspendare din octombrie 2022, în urma unui test pozitiv la Roxadustat, după primul meci de la US Open, pierdut în fața ucrainencei Daria Snigur. Ulterior, s-a adăugat o a doua acuzație, legată de unele nereguli în pașaportul biologic.
George Cosac: „Nu se rezolvă mai repede problema Simonei Halep”
Ea a fost audiată abia pe 28 și 29 iunie de tribunalul independent Sports Resolutions, cu sediul la Londra, cel care este desemnat să-i judece cazul. Și încă așteaptă verdictul.
„Asta e ceva ce aș dori să adaug, este faptul că nu se rezolvă mai repede problema ei, că nu reușesc să dea un verdict", a adăugat Cosac.
Președintele FRT, 55 de ani, fost jucător, component al echipei de Cupa Davis a României, are un regret legat de tot ce s-a întâmplat în aceste ultime luni.
„Îmi pare rău că foarte mulți dintre cei care au iubit-o pe Simona și care i-au fost alături, acum oarecum s-au dezis de ea. Nu, marile performanțe, adică cei 7 ani petrecuți în Top 10, Grand Slam-urile, s-au obținut în condiții normale, a fost verificată și testată de peste 70 de ori", subliniază Cosac
„Mai mult decât atât, toată cariera ei și tot ce a realizat și din punct de vedere financiar s-a făcut fără să fi luat un ban din bani publici și nu a fost o zi angajată pe bani publici, nu a primit premieri din bani publici", mai evidențiază el un aspect care îl intrigă.
Acum 7-8 ani, când ea era în acea ascensiune fulminantă, toți iubitorii sau majoritatea iubitorilor de sport din România așteptau să joace Simona Halep. Eu cunosc sute de persoane care nu au avut nicio treabă cu sportul și nicio treabă cu tenisul, și care deveniseră fan Simona Halep.
Tot ce a realizat este pe propria muncă. O muncă enormă, sacrificii enorme. Toată lumea, toți marii campioni fac sacrificii, dar jucătorul de tenis este în permanență cu sacul în spate, în avioane
- George Cosac
George Cosac: „România va avea un nou lider mondial peste 100 de ani”
Simona Halep a atins poziția de lider mondial în 2017, o premieră pentru tenisul feminin de la noi, repetând reușita din circuitul masculin a lui Ilie Năstase, primul număr unu ATP din istorie, pe 23 august 1974. „Din punctul meu, din punctul meu de vedere, cred că în următoarea 100 de ani nu vom mai avea un un nou număr unu mondial la la tenis", crede șeful FRT.
„Este extrem de greu. De ce zic lucrul acesta: să ne uităm ce se întâmplă cu țările care au bugete de mii de ori mai mari decât al federației române, Marea Britanie, care n-a avut un lider mondial nu știu cât timp. Australia, care are unu la nu știu câte zeci de ani", observă el.
George Cosac, președintele FRT Foto sportpicturesMai departe, dacă Simona va dori să joace, sigur că o va face și eu sunt convins că va reveni foarte repede, va juca, va juca din plăcere. Cu siguranță va reuși, pentru care această capacitate va juca din plăcere și va dori să le arate turor că încă este capabilă de performanță
- George Cosac
„În România, părinții sunt principalii sponsori. Ei, practic, se luptă cu bugete de sute de milioane ale federațiilor din Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Franța și multe alte țări care sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere economic", explică el, evidențiind astfel greutatea performanței reușite de Halep.
„Așteptarea e stresantă, pentru noi, cei care suntem lângă ea, dar pentru ea, care este implicată? Noi, cei din federație, ne-am dori să vină să joace la Billie Jean King Cup, să joace la Jocurile Olimpice, să participe, să fie pentru România. Dar, indiferent ce s-ar întâmpla, suntem alături de ea și o susținem. Iar dacă ea va dori să revină, cu siguranță o va putea face", încheie Cosac.
10 luniau trecut de când Simona Halep a fost suspendată provizoriu de ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului)
Observația lui Darren Cahill
George Cosac amintește de o observație făcută de Darren Cahill, pe când antrenorul australian lucra cu Simona Halep. „Diferența între mentalitatea românilor, adică a noastră și mentalitatea australienilor. El spunea în felul următor: în momentul în care se întâmplă ceva cu un supercampion într-un anumit domeniu, sunt cu toții în spatele lui, să-l ajute să revină, să fie acolo unde a fost pentru că el reprezintă Australia.
În schimb, în România abia așteptați ca cineva să pățească ceva, să dați cu pietre în el, să-l ajutați să cadă mai tare, așa spunea", reproduce președintele FRT.
„Simona Halep va primi minimum un an”
„Din punctul meu de vedere, îi vor da minimum un an Simonei ca ei să-și acopere această perioadă în care ea nu a jucat. Dacă vor spune că este nevinovată, cu siguranță vor trebui să răspundă ei pentru prejudiciile enorme de imagine și tot ce s-a întâmplat vizavi de ea", opinează Cosac în legătură cu verdictul Sports Resolutions, care se lasă așteptat de o lună și jumătate.
{{text}}