Budescu a marcat un gol cu exteriorul și gata, "Hagi l-a reiventat", "Ce fotbalist e Budescu", "Magician", Merlin", ode, poezie, nebunie! E clar că am ajuns rău, rău de tot dacă reperul nostru a devenit o dublă cu Flora Tallin, niște cetățeni estoni, altfel de bună-credință, dar orice, numai fotbaliști nu sunt. Un singur exemplu e suficient: cel mai bine cotat fotbalist al lor e sub valoarea estimată de transfermarkt a lui Nicolae Carnat!
Muaither și Al-Okhdood sunt oglinda noastră
E o comedie totală ce ne spune Hagi și anume că adversarul a fost greu. Da, în ultimii ani am suferit umilințe istorice, Dudelange, Șahtior Karagandi, Pyunik, Laci, dar așa mici suntem, încât ne entuziasmăm că am trecut de Flora Tallin? Chiar e prea de tot.
Să mai și ridicăm în slăvi un fotbalist că a marcat cu exteriorul în fața unor amatori e apogeul unui sistem complet neproductiv, în care supraevaluăm niște jucători, iar când aceștia ajuns în fotbalul semi-adevărat eșuează imediat și aproape irevocabil.
Excelent a scris Radu Naum în GSP. Alibec, starul campionatului trecut în Liga 1, a ajuns la Muaither, scuze dacă se simte cineva înjurat, dar așa se cheamă echipa nou-promovată care l-a transferat zilele trecute.
Iar Burcă, stoper de națională, a semnat cu alt club mare dintr-un campionat demn de milă și dispreț, Al-Okhdood. Aceasta e valoarea reală, nu cea închipuită de după exteriorul lui Budescu.
Cineva ne-a spus că nu știm să alegem jucătorii
Să te remarci cu Flora Tallin și să te crezi fotbalist e ca și cum cineva ar face duble cu racheta de tenis în fața blocului și ar crede că ar face față în primele tururi la turneele de 250 de puncte. Sau să stai în jacuzzi-ul sălilor de fitness, după care să te visezi pe culoarul 5-6 al unei semifinale de Campionat Mondial.
După ce Șerif i-a dat cu terenul în cap Farului, omul care stă în spatele transferurilor de la acel club, Leonid Istrati, ne-a explicat franc unde greșim: „Nu știți să alegeți jucătorii. Supraestimați jucătorii din campionatul României". Cât adevăr!
Ne închinăm la un gol al lui Budescu într-un meci cu nimeni. Ni se pare că Alibec e bun de fiecare dată când revine în România și apoi ne plângem de milă când vedem cum nu joacă pe nicăieri afară, indiferet de echipă, țară, continent.
Hagi și Rivaldo ar fi buni 15-20 de minute?
Te uiți peste CV-ul lui Budescu și te apucă plânsul. În ultimii 2 ani și jumătate are 8 goluri. Jumătate sunt din penalty. În Arabia n-a înscris deloc. La FCSB a marcat doar din penalty. Acum s-a remarcat cu cetățenii din Tallin.
Pe unde a jucat Budescu afară? În China n-a fost bun nici de liga secundă. În Arabia Saudită a jucat la Al Shabab și Al Damac, un fel de Voluntari și Botoșani de România. N-are vreo prezență la un turneu final, dar îl considerăm mare fotbalist.
N-a jucat deloc în Champions League, dar aplaudăm manelismul fotbalistic cu baloanele pe care le trimite în poartă din parcarea stadionului.
În echipa națională are 14 selecții, dar doar 6 sunt în oficiale, iar singurele lui goluri care contează cu adevărat au fost reușite cu Insulele Feroe! Pe care le-a înscris acum aproape 8 ani și din care continuă să trăiască și azi. Când fizicul nu-l recomandă pentru fotbal, ci pentru meciuri de old-boys.
La ritmul pe care îl are campionatul nostru, foarte probabil că va mai înscrie și va mai oferi și pase de gol. Eric, Gnohere, Thiam, Markovici sunt doar câteva exemple că la noi nu contează câte kilograme ai, nivelul e atât de jos încât cred că și Gică Hagi, dacă ar intra 10-15 minute și ar juca rolul unui decar, probabil că ar mai reuși câteva ceva spectaculos.
De Rivaldo chiar sunt convins, vorba amicului Bogdan Cosmescu, că măcar 20-25 de minute ar fi peste Rivaldinho.
sursa foto: Facebook FarulFotbalul mare ne-a respins, dar nouă ne plac "exterioarele"
Frânturi de fotbal, cu asta am rămas. Dacă vom continua să validăm și să dăm exemple de fotbaliști din gena celor lui Budescu și Alibec, atunci nu vom trece de nivelul de Serie B, Segunda Division și Ligue 2.
În Zweite Bundesliga și Premiership deja nu mai avem loc, Pușcaș și Nedelcu ne pot explica de ce! Cei tineri vor înțelege că nu greutatea, antrenamentele și viața extrasportivă sunt importante, ci dacă reușești la un moment, o dată la 7-8 luni, să marchezi un gol direct din corner sau cu exteriorul.
Cred că mai jos de atât nu am fost niciodată. Academia de Fotbal nr. 1 a României are cel mai bun produs al ei la Empoli, în vreme ce marfa de export de top de la FCSB, CFR, CSU Craiova și Rapid joacă sau a jucat în Serie B, China, Arabia Saudită, Emirate și Lausanne.
Dacă acesta e modelul, atunci exteriorul lui Budescu e reperul. Să ne închinăm toți la el, să facem plecăciuni și să avem grijă de meniul său. Să nu cumva să slăbească fiindcă am auzit inclusiv argumente, din partea unor oameni de fotbal, că "anumiți jucători joacă mai bine dacă au surplus de greutate". Nu doar că ne mințim, dar ne și place să ne batem singuri joc de noi!
În schimb, dacă vom pricepe ceva din ce ne-a explicat și Leonid Istrati, atunci vom considera că fotbalul trebuie să fie fotbal. Făcut și jucat profesionist. Așa cum fac cei din Occident.
Și să acceptăm că ce joacă și produce unul ca Budescu trebuie să facă parte din spectacole de circ, sigur nu dintr-un fotbal pe care ni-l dorim să ajungă să fie competitiv cu cel care contează cu adevărat!
{{text}}