Verdictul în cazul de dopaj în care este vizată Simona Halep întârzie, însă surse GSP susțin că nu e ceva neobișnuit. Un exemplu asemănător, dar într-un context diferit, este cel al patinatoarei din Rusia Kamila Valieva
Simona Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat după meciul din primul tur de la US Open 2022, disputat pe 29 august și pierdut în fața ucrainencei Daria Snigur, 2-6, 6-0, 4-6.
De ce întârzie verdictul pentru Simona Halep
Anunțul suspendării temporare a venit pe 7 octombrie, iar de atunci i s-a adăugat o a doua acuzație de dopaj, pe 19 mai 2023, legată de iregularități apărute în pașaportul biologic al jucătoarei, observate de un grup independent de experți.
Încă de la început, românca și-a strigat nevinovăția, ea luând apoi o poziție publică incisivă într-un interviu din luna aprilie, acordat site-ului Tennis Majors. Halep cerea atunci să fie audiată pentru a putea prezenta probele găsite de experții pe care i-a angajat.
Aceștia au determinat, conform spuselor dublei campioane de Grand Slam, că substanța interzisă a ajuns în organismul ei în urma unei contaminări.
10 luni până la audiere pentru Simona Halep
Apariția celei de-a doua acuzații a complicat lucrurile, iar audierea Simonei a tot fost amânată, deși la momentul respectiv Nicole Sapstead, senior director pentru anti-doping la ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), declara:
„Înțelegem că anunțul adaugă complexitate unei situații care are deja un profil înalt. În cadrul acestui proces am rămas dedicați ideii de a interacționa cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient și rezonabil ca timp".
49 de zile fără verdict: „Nu este ceva neobișnuit”
Audierea a avut loc, în cele din urmă, pe 28 și 29 iunie, la sediul din Londra al tribunalului independent Sports Resolutions. La 10 luni de la testul pozitiv și 8 de la suspendarea temporară.
S-a vorbit atunci de un termen pentru comunicarea unui verdict estimat la două săptămâni sau ceva mai mult, poate maximum o lună. Au trecut însă de atunci 49 de zile și decizia nu a venit.
„Nu avem nici o explicație. Știm doar că se întâmplă și la Curtea de Arbitraj Sportiv", au spus pentru GSP surse credibile. „Nu este ceva neobișnuit și nu avem ce să explicăm din punct de vedere juridic. Regulamentul le permite".
Aceleași surse au oferit un exemplu de întârziere și mai mare în elaborarea unui verdict, și anume cazul patinatoarei artistice ruse Kamila Valieva, dar și alte situații din ciclism.
Kamila Valieva, caz pozitiv complicat
Kamila Valieva, acum în vârstă de 17 ani, la un concurs demonstrativ Foto ImagoValieva, pe atunci în vârstă de 15 ani, a fost suspendată de RUSADA (Agenția Anti-Doping Rusă) la o zi după ce a ajutat la victoria în proba pe echipe a Comitetului Olimpic Rus la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. La aceleași întreceri, adolescenta devenise și prima sportivă din istorie care a aterizat o săritură cvadruplă în cadrul unui concurs olimpic.
S-a aflat apoi că patinatoarea testase pozitiv la trimetazidină, un medicament folosit în boli cardiace și care poate ajuta la rezistență, încă din decembrie 2021.
Divizia Ad Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv a comunicat apoi că tânăra patinatoare poate lua startul în proba feminină.
Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că privarea sa de competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca prejudicii „ireparabile". Festivitatea de premiere pentru proba pe echipe nu a avut loc nici până acum.
WADA a făcut apel, audiere programată după 19 luni!
În februarie anul acesta, RUSADA a exonerat-o însă pe Valieva de orice greșeală, spunând că aceasta a încălcat regulile anti-doping, dar nu s-au găsit „vreo vină sau neglijență" în respectivul proces.
WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a cerut în martie o perioadă de suspendare de 4 ani pentru Valieva și anularea rezultatelor ei de la data testului pozitiv, 25 decembrie 2021. Un demers sprijinit și de Comitetul Internațional Olimpic, care spera într-o rezolvare rapidă.
Cazul se află pe rol la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, acolo unde WADA și Federația Internațională de Patinaj au făcut apel. CAS a comunicat abia pe 22 iunie că audierea a fost stabilită pentru datele de 26-29 septembrie!
La 19 luni de la JO găzduite de Beijing. Între timp, Valieva a împlinit 17 ani. Iar până va fi dat și verdictul, probabil că se vor mai scurge câteva săptămâni, poate și mai mult.
{{text}}