Sporturi   •   Ciclism   •   VUELTA 2023

Roglic și Vingegaard pentru un nou mare tur, în luptă cu lupii tineri Evenepoel și Ayuso: rampe inumane și cea mai bună galerie de staruri, în Vuelta 2023

Primoz Roglic și Jonas Vingegaard caută victoria și în Vuelta 2023 // Foto: Imago

Articol de Adrian Cochino (Libertatea)   —  sâmbătă, 26 august 2023

Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Juan Ayuso și Geraint Thomas se întâlnesc, începând de sâmbătă, 26 august, într-un Tur al Spaniei pigmentat, ca de obicei, cu numeroase și abrupte cățărări.

Ultimul mare tur al anului, Vuelta a Espana, strânge la start cea mai strălucitoare garnitură de vedete ale ciclismului, pentru trei săptămâni care se anunță spectaculoase.

Doar slovenul Tadej Pogacar lipsește de la startul de sâmbătă - îi avem în schimb pe câștigătorii ultimelor trei mari tururi, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic și Remco Evenepoel, plus veterani și noi speranțe ale plutonului.

Cine se va impune în Vuelta 2023?


În urma victoriei din Clasica San Sebastian și a titlului la contratimp de la Campionatele Mondiale de la Glasgow, Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) intră în Vuelta în mare formă și ca unul dintre marii favoriți.

Evenepoel era liderul clasamentului în Giro d'Italia din acest an după etapa a noua, când a fost nevoit să se retragă din cauza unui test pozitiv la COVID-19. Ce a urmat în sezonul său însă nu a făcut decât să confirme că tânărul belgian a atins un nou nivel.

Confruntarea sa cu liderii Jumbo-Visma va fi interesantă și, posibil, va oferi câteva indicii privind mult-așteptatul său debut în Turul Franței din 2024, scrie CyclingNews.

În lupta pentru obținerea unei noi victorii în Vuelta, după succesul de anul trecut, Evenepoel se lovește de un obstacol major, sub forma unui duo redutabil format din Primoz Roglic și Jonas Vingegaard.


Roglic, care a abandonat Vuelta anul trecut în etapa a noua, în urma unei accidentări, vine în cursă după o lungă pregătire și o victorie recentă la general în cursa test Vuelta a Burgos

Sezonul acesta, slovenul a arătat o strategie mult mai pragmatică, care s-a dovedit mai puțin spectaculoasă, dar i-a adus unul dintre cele mai mari premii ale carierei - victoria din primăvară din Giro - dincolo de alte curse pe etape.

Coechipierul lui Roglic, campionul Turului Franței 2023 și co-capitanul echipei, Jonas Vingegaard, nu a mai alergat într-o cursă oficială de la victoria din iulie.

Danezul parcurge pentru prima dată două mari tururi în același sezon și ar putea fi obosit, dar trebuie să fie considerat în continuare printre principalii favoriți.

Indiferent de numele celui care va ridica trofeul la Madrid - Roglic sau Vingegaard, Jumbo-Visma pare decisă să câștige anul acesta toate cele mari tururi.

Spaniolii privesc spre Ayuso

Omul de la care multă lume așteaptă un rezultat bun anul acesta este spaniolul de doar 20 de ani Juan Ayuso (UAE Team Emirates).

După ce s-a clasat pe locul al treilea la debutul său în urmă cu un an, pe când era încă un adolescent, Ayuso se întoarce în Vuelta cu gândul de a face un pas sau doi în plus, în ciuda adversarilor de calibru.

Juan Ayusso // Foto: Imago

O accidentare i-a întârziat startul sezonului până la sfârșitul lunii aprilie, dar el s-a pus rapid pe picioare, câștigând contratimpul în Tour de Romandie și adăugând apoi două etape în Turul Suediei, unde s-a clasat și pe locul doi la general.

Ayuso nu a mai concurat de când s-a accidentat iarăși în Circuito de Getxo, la sfârșitul lunii iulie, dar s-a arătat încrezător în privința stării sale la începutul acestei săptămâni.

Spre deosebire de ceilalți concurenți de pe această listă, care s-au aliniat cu toții fie în Giro, fie în Turul Franței, Ayuso și-a petrecut întregul an pregătindu-se pentru Vuelta.

Îl va avea alături pe coechipierul său João Almeida, omul constanței, care anul trecut a jucat rolul de ajutor și tot a terminat pe locul 5 în final. Portughezul de 25 de ani va fi și de data aceasta gata să lupte pentru un loc în clasamentul general, mai ales după podiumul obținut în primăvară în Giro.

Geraint Thomas se întoarce

Tot un erou al Giro este veteranul galez Geraint Thomas (Ineos), care a terminat în Italia pe locul doi, la o mână de secunde distanță de Roglic, învins doar în contratimpul epic din penultima etapă.

Odihnit și pregătit special pentru Spania peste vară, el va reprezenta fără îndoială o amenințare, în ciuda diferenței majore de vârstă față de alți competitori - 17 ani față de Ayuso, spre exemplu.

Enric Mas, talismanul Movistar, care a fost nevoit să abandoneze Turul Franței chiar în ziua de deschidere de la Bilbao, după ce și-a fracturat omoplatul drept, este un alt potențial competitor.

Capacitatea sa de a trece peste eșecul din Franța pentru a străluci în Vuelta l-a făcut să ajungă de trei ori pe podiumul competiției - deși, evident, lucrurile vor fi mult mai complicate anul acesta.

Geraint Thomas // Foto: Imago

Alexandr Vlasov, de la BORA - Hansgrohe merită de asemenea să fie menționat, nu doar pentru că a terminat de două ori în top 5 într-un mare tur, dar și pentru că a arătat o formă foarte bună în ultimele săptămâni.

La fel, Mikel Landa (Bahrain Victorious). Ciclistul basc va alerga pentru Evenepoel sezonul viitor, dar anul acesta mai are o șansă la gloria personală în următoarele trei săptămâni, chiar dacă Vuelta nu a fost niciodată o cursă de succes pentru el.

Pe munte din primele etape

Ca anul trecut, Vuelta începe cu un contratimp pe echipe. Traseul de la Barcelona are doar 14,8 kilometri, dar va fi un indiciu important al raportului de forțe dintre echipele din clasamentul general, unde se pot câștiga sau pierde secunde prețioase.

Toți marii favoriți au alături de ei echipe redutabile pentru această probă, deși este posibil ca Jumbo-Visma să dispună de un avantaj.

A treia etapă îi aduce deja pe rutieri pe primii munți ai cursei și va avea un final în cățărare, pe Arinsal Andorra.

Trei zile mai târziu, în etapa a șasea, lupta pentru clasamentul general continuă cu un alt final în cățărare, pe Pico del Buitre, spre Observatorio Astrofísico de Javalambre, cel care în ediția din 2019 a zguduit clasamentul.

Cu o lungime de 10,9 kilometri și o pantă medie de 8%, există șanse să facă același lucru și de data aceasta.

Etapa a opta, care oferă un test și mai important, conține pe final o cățărare foarte abruptă - Xorret de Cati, cu o pantă medie de 11,4% pe 3,9 kilometri - dar și porțiuni de 22% - urmată de o scurtă coborâre până la linia de sosire.

Cu peste 3600 de metri de cățărare, etapa ar putea genera pagube serioase în clasamentul general.

Etapa regină, în Pirineii francezi

A doua săptămână începe cu singurul contratimp individual de anul acesta, în etapa 10. Un traseu destul de plat pe 24,8 kilometri în Valladolid se va potrivi specialiștilor acestei discipline și îi va oferi campionului mondial Remco Evenepoel șansa de a câștiga timp prețios.

Etapa a 11-a, cu final în cățărare la La Laguna Negra, nu pare suficient de dificilă pentru a face diferențe mari între rutierii din clasamentul general.

Nicio problemă însă. Pe 8 septembrie vine etapa regină a ediției din acest an a Vueltei, a 13-a, în Pirineii francezi, unde cicliștii vor ajunge pe cățărările mitice Col d'Aubisque, Col de Spandelles și Col du Tourmalet.

Etapa are o lungime de doar 135,8 kilometri, dar 4.282 de metri de cățărare.

Alte cățărări se află în meniu a doua zi, în etapa a 14-a, cu final în urcare la Puerto de Belague. Dacă aceasta din urmă are o pantă „blândă” de 6,3% (pe 9,5 kilometri), obstacolele de pe drum, Col Hourcere, cu pantă medie de 8,7% pe 11 kilometri și Puerto de Larrau, cu pantă de 8% pe 14,9 kilometri sunt ceva mai dificile.

Iar săptămâna a doua se încheie cu o etapă clasică de evadare de la Pamplona la Lekunberri.

Nebunia de pe Angliru

După ultima zi de odihnă a cursei, săptămâna a treia îi readuce pe cicliști în acțiune cu o etapă scurtă de doar 119,7 kilometri. O mică cățărare de categoria a doua îi așteaptă pe cicliști în final la Bejes, forțându-i pe favoriții la victoria finală să fie în alertă.

Ceea ce ne aduce la etapa a 17-a și la finalul de pe Altu de l'Angliru, considerată a fi una dintre cele mai grele cățărări din Europa.

Etapa se termină în vârful muntelui, unde ultimii 6,3 kilometri au o pantă medie inumană de 14%. Per total, cățărarea de 12,4 kilometri lungime are o pantă medie de 9,8% și porțiuni incredibile de 22 și chiar 24%.

Specialiștii se așteaptă ca cicliștii care nu sunt în formă să piardă timp prețios pe această cățărare asturiană.

În orice caz, nu va fi timp de odihnă pentru pluton în etapa a 18-a. Avem 4.624 de metri de cățărare care ar putea zdruncina din nou clasamentul general, mai ales că finalul este din nou în urcare, pe Puerto de la Cruz de Linares, o cățărare de 8,3 kilometri lungime cu pantă medie de 8,6%.

O etapă de sprint în etapa 19 le oferă favoriților din clasamentul general un moment de respiro, dar nu, lucrurile nu s-au sfârșit.

În etapa a 20-a, organizatorii au adăugat nu mai puțin de zece cățărări de categoria a treia, în încercarea de a anima cursa în munții de la nord de Madrid.

O strategie inteligentă a uneia dintre echipele puternice din clasamentul general ar putea genera haos și ar putea oferi, dacă mai este posibil, o ultimă oportunitate pentru victoria finală, înainte de ultima etapă, ceremonială.

Citește și alte știri din ciclism:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.