Preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, şi patronul grupării, Arpad Paszkany, s-au prezentat la DNA, unde Mureşan a declarat că au fost chemaţi de procurori pentru a fi audiaţi într-un dosar care nu ar avea legătură cu fotbalul.
"Am venit în calitate de martor şi Arpad în calitate de persoană vătămată într-un dosar care nu are legătură cu fotbalul. Era o simplă audiere într-o situaţie mai veche", a declarat Iuliu Mureşan la ieşirea din sediul DNA. El a afirmat că nu a stat mult de vorbă cu procurorul, pentru că acestuia i s-a făcut rău. "Acum vom fi citaţi altă dată", a spus el. Întrebat dacă citarea lor la DNA are legătură cu dosarul chestorului Toma Rus, Mureşan a spus că p referă să nu dea detalii, dar crede că despre acel caz este vorba.
"Nu are legătură cu imobiliare pentru că el nu se ocupă cu imobiliare. El este şef la crimă organizată şi nu cred că se ocupă cu imobiliare", a mai afirmat el.
Chestorul Toma Rus a fost şi el chemat, marţi, la DNA. Avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că clientul său ar fi acuzat de şantaj la adresa patronului echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany.
Gheorghiţă Mateuţ a mai spus că, în acest moment, dosarul se află în stadiul prezentării învinuirilor care îi sunt aduse lui Rus. "Practic, la acest moment, după mai multe plângeri, ne aflăm în stadiul în care procurorul trebuie să ne prezinte concret care sunt faptele de care este avuzat Toma Rus. Între timp, a mai avut loc şi o schimbare de încadrare din trafic de influenţă în şantaj. Şantaj care s-ar fi făcut la adresa patronului CFR Cluj. Acum vom mai veni o dată pe 10 iunie, când procurorul trebuie să ne prezinte în ce constau faptele reţinute în sarcina lui Toma Rus, a declarat, la ieşirea de la DNA, avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Apărătorul lui Rus a mai declarat că audierea acestuia s-a amânat pentru termenul de 10 iunie.
Rus este cercetat deja de DNA pentru fapte de corupţie, fapte conexe şi trafic de influenţă. Două dintre acuzaţii se referă la firma familiei, „Viafarm” SRL, respectiv modul în care aceasta a închiriat un spaţiu comercial de 66,7 mp de la Piscicola SA şi l-a închiriat ulterior Băncii Transilvania şi modul în care a închiriat un spaţiu în Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, unde funcţionează una dintre farmaciile familiei.
A treia acuzaţie se referă la un apartament pe care Toma Rus îl deţine în centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care l-a închiriat firmei de telefonie mobilă Zapp. În data de 5 noiembrie 2007, Toma Rus a plecat în Italia, fiind delegat special al Ministerului de Interene şi Reformei Administrative, însă, pe 16 noiembrie, procurorii DNA au emis o ordonanţă de punere în mişcare a acţiunii penale pe numele lui, motiv pentru care poliţistul a fost nevoit să se întoarcă în ţară.
Gheorghiţă Mateuţ a atacat în 23 noiembrie ordonanţa, pe motive de vicii de procedură, iar aceasta a fost infirmată de şeful DNA Cluj de atunci, Crin Bologa. A doua zi, Mircea Zărie, adjunctul şefului DNA, a decis menţinerea ordonanţei, astfel că Toma Rus a rămas pus la dispoziţie.
Mateuţ a atacat, apoi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) decizia lui Zărie.
Toma Rus a fostul şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Cluj până în data de 18 decembrie 2006, când a fost pus la dispoziţia Ministerului de Interne, după care, în 15 octombrie a fost numit în funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, pentru o perioadă de trei luni.
Sursa: NewsIn
{{text}}