Marți, pe grupul de presă al Rapidului, responsabilul de relația cu mass-media, Lucian Ionescu, fost jurnalist și el, anunța sec: "Până după meciul cu Dinamo (exceptând conferința de presă de joi) jucătorii nu vor interacționa cu presa. Mulțumesc pentru înțelegere!". Fără nicio explicație, deși este unul dintre derby-urile de tradiție ale fotbalului românesc.
N-a zis nimeni nimic, am înghițit-o toți ca pe o normalitate. Unii am îmbătrânit, ni s-au mai tocit simțurile, alții nu le-au avut niciodată. Și uite așa ne conformăm noului curent al departamentelor de comunicare de la cluburi și nu numai. De la unele, nu de la toate.
Nasol e că de la cele mai importante ca interes, ca număr de fani, precum CFR, FCSB, Rapid, Universitatea Craiova șa. La Dinamo n-a fost niciodată așa, e altfel.
Până la urmă, cred că este vorba doar de oameni, de înțelegerea simplului fapt că jucătorii, interacționând cu presa, o fac, de fapt, cu suporterii.
Nu vorbim cu ei ca să dezbatem apoi răspunsurile la o bere în cartier, cu prietenii. Le oferim fanilor și microbiștilor și o altă perspectivă. Când reușim, că nu ne iese mereu.
Știu, la unele cluburi e decizia conducătorilor. Culmea, unii dintre ei apar mai des ca fotbaliștii pe sticlă sau pe site-uri, au sau au avut chiar și contracte pe la TV. Poate că și d-aia avem așa mult cancan în fotbalul nostru și atât de puțin fotbal.
Îl povestesc și-l explică mai mult cei de la birouri decât actorii principali. În rest, se aruncă la greu pisica dintr-o curte în alta. Responsabilii mass-media spun că nu vor jucătorii să discute cu presa, fotbaliștii se ascund după clauzele din contracte, că nu-i lasă șefii și tot așa.
În ultimii ani, departamentele de presă ale cluburilor sau de la FRF au devenit tot mai stufoase. Și chiar fac treabă, clipuri, filmări de la antrenamente sau aniversări, interviuri după semnarea contractelor sau după meciuri, jocuri de cabană live, gen recunoaște tatuajul sau cercelul etc. Multe sunt interesante, chiar inedite. Senzațional! Pe bune, nu la mișto!
„Luați ce vă servim noi”
Numai că tot acest torent de informații pe site-urile oficiale și rețelele de socializare, preluate sau nu de mass-media, e doar o "botniță" de catifea pusă presei.
Care nu mai are acces la jucători, chiar și la antrenori, decât la conferințele de presă. Unde totul e de multe ori pe repede înainte, la genul "hai că trebuie ca X să meargă să se echipeze", "e târziu și închid ăștia sala", "gata, ultimele 3 întrebări" etc.
E clar că ofițerii de presă nu pot mereu să pună unele întrebări, să dezbată subiecte mai delicate, mai incomode. Le ating uneori, dar așa, de ochii lumii. Acesta e rolul presei. Necazul e că presa a fost pusă la colț. Pe principiul "luați ce vă dăm noi pe Facebook și gata". Și uite așa, cu "servitele" astea, presa a fost cam trasă pe dreapta.
În urmă cu câțiva ani, FRF avusese o inițiativă foarte OK. La acțiunile echipei naționale, într-o zi, după antrenament, fiecare trust media putea avea doi jucători pentru interviuri de 15-20 de minute. Era cam înghesuială, dar ne descurcam. Era ca un centru de presă ad-hoc. S-a renunțat repede la asta.
Și la Rapid, tot Lucian Ionescu a avut o inițiativă asemănătoare sezonul trecut. O zi pe săptămână, puteai face un interviu cu un jucător. Să ne înțelegem, nu era chiar de ajuns pentru un club cu patima Giuleștinei, dar măcar era ceva. A căzut repede și proiectul ăsta.
Am fost recent în Danemearca, pentru meciul Nordsjaelland-FCSB. Cei de la club erau consternați când i-am întrebat de conferințele de presă. Da, nu știau că trebuie organizate.
Ziariștii locali m-au lămurit: "Noi nu facem conferințe de presă nici în campionat, nici în cupele europene. Nu avem nevoie. Fiindcă avem acces zi de zi la jucători, la antrenori. Doar cerem ofițerului de presă să vorbim cu ei și o facem.
Așa, cluburile evită zvonurile mai incomode, pentru că putem discuta direct despre ele. Normal că mai au și ei secrete, dar mai puține, fiindcă e această deschidere".
Nu înțelegeam asta. Nici ei de ce tot ceream "press conference". Sigur că nu din cauza asta ne tot scot danezii de prin Europa. Totuși, la ei cum se poate?!
Sunt de 30 de ani în presă și parcă niciodată n-a fost chiar așa, ca în ultimul timp. Suntem năpădiți de informații servite, dar avem tot mai puțin contact om la om cu jucătorii și antrenorii.
Vă mulțumim, foști colegi, acum în departamentele de presă X sau Y, pentru ajutor! Continuați să faceți ce faceți, că faceți bine! Dar lăsați oamenii să aibă acces și la informații pe care numai mass-media le poate da.
Că nu s-a inventat conferința de presă cu 10-15.000 de suporteri, Lăsați fanii să poată afla și alte lucruri decât cele "de serviciu". Pe care le făceați și voi când erați ziariști.
{{text}}