Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   CAMPIONATE MONDIALE

Confirmări și așteptări pe plan mondial » Cum s-au descurcat sportivii români la Campionatele Mondiale de până acum față de 2022 + Ce întreceri mai urmează în luna septembrie

Cătălin Chirilă pe podium la C1-1000 de metri alături de Martin Fuska și Sebastian Brendl

Articol de Roxana Fleşeru   —  miercuri, 30 august 2023

Canoistul Cătălin Chirilă este deocamdată singurul tricolor” care a reușit să fie pe podium la Campionatele Mondiale atât în 2022, cât și în 2023. Alți performeri ai anului trecut urmează să intre în concurs în luna septembrie. 

Anul 2023 este unul extrem de important pentru sportivii care vor să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Pentru unii este ultima competiție unde pot vedea cum se prezintă adversarii, un an greu, intens în care se obțin biletele olimpice, un scenariu preferat pentru a putea pregăti în liniște ce urmează să se întâmple la Paris.

În a doua jumătate a anului au loc cele mai multe Campionate Mondiale ale sporturilor care sunt prezente în programul olimpic. 2022 a fost unul bogat în medalii la aceste întreceri pentru România, cu șapte titluri mondiale, un argint și trei bronzuri în probele olimpice.

Anul acesta nu pare la fel de darnic cu „tricolorii". Deocamdată, doar canoistul Cătălin Chirilă a reușit să lege rezultate la două ediții de CM. Anul trecut, el a cucerit aurul în proba de canoe simplu 1.000 de metri și argint pe distanța de 500 de metri, în timp ce în 2023 a fost invers. La Duisburg, canoistul și-a asigurat și calificarea la Paris.


Printre întrecerile planetare care deja s-au desfășurat au fost și cele de natație, acolo unde David Popovici nu și-a apărat titlurile mondiale, el clasându-se pe patru la 200 de metri și pe șase la 100 de metri. David îți asigurase biletul olimpic în luna aprilie.

Cătălin Preda și Constantin Popovici cu medaliile mondiale de la Fukuoka FOTO Raed Krishan

La Fukuoka, în schimb, au urcat pe podium săritorii de la mare înălțime Constantin Popovici și Cătălin Preda, dar proba lor nu este deocamdată în programul olimpic. 

Medalia surpriză a venit de la atletism, acolo unde Alina Rotaru-Kottmann a reușit să urce pe treapta a treia a podiumului la săritura în lungime după ultima încercare. Ea avea deja biletul de Paris obținut.


Sportivi în situații diferite la Campionatele Mondiale

Printre medaliații de anul trecut a fost pugilista Lăcrămioara Perijoc, cea care a cucerit argintul. În 2023, ea a fost învinsă în optimi de finală de indianca Preeti Sai Pawar la Campionatele Mondiale, care au avut loc în luna martie, la New Delhi. Lăcrămioara a prins avionul de Franța câteva luni mai târziu în cadrul Jocurilor Europene.

Federația de Scrimă a contribuit anul trecut cu doua medalii de bronz la zestrea României grație sabrerului Iulian Teodosiu și floretistei Maria Boldor. Anul aceasta, Teodosiu a fost pe 20, iar Boldor e suspendată provizoriu pentru dopaj.

Restul românilor medaliați la Campionatele Mondiale în 2022 urmează să intre în concurs pentru a vedea cum s-au pregătit în acest an.

Canotorii merg la Belgrad în perioada 3-10 septembrie pentru a cuceri medalii, dar și pentru a obține biletele de Paris. Bilanțul din 2022 a fost de patru medalii de aur.

Tot la Belgrad, sunt programate și Campionatele Mondiale la lupte între 16 și 24 septembrie. Două distincții de bronz au adus luptătorii de la ediția din 2022.

Halterele au contribuit cu trei medalii la palmaresul României anul trecut, doar una într-o probă olimpică. Loredana Toma și Mădălina Cambei au fost laureatele, prima cu două medalii de aur și a doua cu un argint. Campionatele Mondiale au loc în 2023 la Riyadh, în Arabia Saudită, începând cu 4 septembrie. 

Loredana Toma se va prezenta la CM, dar nu va concura. O nouă prevedere a regulamentului le permite halterofililor să sară peste CM, competiție obligatorie în drumul spre Paris, dar trebuie să fie prezenți pentru un test doping și pentru proba cântarului,

Federația de Gimnastică are și ea Campionate Mondiale, acolo unde este ultima șansă a echipei României de a se califica la Paris. Un an tulbure, cu multe scandaluri, rămâne de văzut ce se va întâmpla în Belgia. Anul va fi încheiat de naționala feminină de handbal, care visează la o calificare olimpică. 

Semnale de alarmă de la ANS

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), a dezvăluit că aşteaptă rectificarea bugetară pentru a putea avea o activitate corespunzătoare. 

„Nu avem soluţii să ne redresăm până la rectificare. Avem promisiune, susţinere pentru a primi un buget consistent ca să putem susţine activitatea federaţiilor. Obiectivul ANS nu este de a cuceri medalii, ci de a susţine federaţiile sportive naţionale ca ele să obţină, prin sportivii lor din loturile olimpice, împreună cu COSR, să calificăm cât mai mulţi sportivi la Jocurile Olimpice", a explicat Lipă. 

Apoi a continaut: „Ne dorim să facem lucruri bune pentru sportul românesc, care nu traversează o perioadă tocmai bună, iar când lucrurile merg în perioade tulburi, satisfacţia este cu atât mai mare. 

Nu-mi place să mă uit în spate, dar sunt situaţii în care trebuie să spui starea acestui minister şi încercăm să ieşim din impas, pentru că Jocurile Olimpice bat la uşă, iar sportivii noştri nu au nicio vină pentru aceste probleme”.

10 sportivi din Româniași-au asigurat până acum calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris: Melvine Meringor (atletism), David Popovici (înot), Lăcrămioara Perijoc (box), Vlad Stancu (înot), Andrea Miklos (atletism), Alina Rotaru (atletism), Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică), Cătălin Chirilă (kaiac-canoe), Ilie Sprîncean și Oleg Nuță (kaiac-canoe)

CAMPIONATE MONDIALE RĂMASE DE DISPUTAT

  • 3-10 septembrie » Canotaj » Belgrad (Serbia)
  • 4-17 septembrie » Haltere » Riyadh (Arabia Saudită)
  • 16-24 septembrie » Lupte» Belgrad (Serbia)
  • 30 septembrie-8 octombrie » Gimnastică artistică» Antwerp (Belgia)
  • 30 noiembrie-17 decembrie » Handbal feminin » Danemarca/Norvegia/Suedia

PALMARES CAMPIONATE MONDIALE 2022 și 2023

2022

  • PROBE OLIMPICE
  • AUR (7) : David Popovici - înot (100 și 200 metri liber), Cătălin Chirilă - kaiac-canoe (C-1, 1.000 metri), Ancuța Bodnar, Simona Radiș- canotaj (dublu vâsle), Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan- canotaj (dublu rame), Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu- canotaj (8 plus 1), Loredana Toma- haltere (71 kg, total)
  • ARGINT (1): Lăcrămioara Perijoc -box (cat.54 kg)
  • BRONZ (3): Iulian Teodosiu- scrimă (sabie, individual), Maria Boldor- scrimă (floretă, individual), Alin Alexuc- lupte (greco-romane, cat. 130 kg)
  • PROBE NEOLIMPICE
  • AUR (2); Ionela Cozmiuc - canotaj (simplu vâsle, categorie ușoară), Loredana Toma- haltere (smuls, cat.71 kg)
  • ARGINT (3): Cătălin Chirilă- kaiac-canoe (C-1 500 m ), Mihaela-Valentina Cambei - haltere (smuls, cat. 49 kg), David Popovici - înot (200 m, bazin scurt)
  • BRONZ (1): Alexandra Anghel- lupte (feminin, cat. 72 kg)

2023

  • PROBE OLIMPICE
  • ARGINT (1) : Cătălin Chirilă - kaiac-canoe (C1-1000 m)
  • BRONZ (1): Alina Rotaru-Kottmann - atletism (săritura în lungime)
  • PROBE NEOLIMPICE
  • AUR (2): Constantin Popovici - natație (sărituri de la mare înălțime), Cătălin Chirilă - kaiac-canoe (C-1 500 m )
  • ARGINT (1): Cătălin Preda - natație (sărituri de la mare înălțime)

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.