Marian Iancu, 58 de ani, a fost invitat în această dimineață la GSP Live. Fostul patron al lui Poli Timișoara a vorbit voalat despre o posibilă înțelegere între Farul și Rapid.
Ce susține Iancu? Faptul că, în opinia lui, există și astăzi „jocuri de culise, de înțelegere, mici cooperative, gentlemen's agreement-uri” în Superliga și oferă un exemplu, confruntările Rapid - Farul.
Iancu amintește de duelul din play-off-ul sezonului precedent, Farul - Rapid 7-2, și face referire și la diferența mare dintre modul în care Farul a arătat în actuala stagiune cu Rapid, 1-3, și, o săptămână mai târziu, cu Universitatea Craiova, 2-0.
VIDEO. Marian Iancu, despre un posibil gentlemen's agreement între Farul și Rapid: „Lucrurile se văd la TV”
„Sunt jocuri de culise, de înțelegere, mici cooperative. Au fost, probabil mai sunt. Câteva le vedem cu ochiul liber. Acum nu le-aș spune cooperative, ci gentlemen's agreement-uri, se înțeleg din priviri, să nu dezvolt mai mult, pentru că nu am probe.
Lucrurile se văd la TV, când te uiți la meciuri. Le știți și voi. De exemplu, meciurile Rapidului cu Farul. Am simțit că s-a încheiat un gentlemen's agreement. Nu îi văd pe Hagi și pe Șucu spunând: «Hai, dă-mi meciul». Nu la asta mă refer.
Nici nu mai are sens să comentezi scorul (n.r. - se referă la duelul dintre Farul și Rapid din play-off-ul campionatului precedent, 7-2 pentru dobrogeni). Pentru competiție e rău, clar, competiția e afectată.
Acum, întreb. Când a fost Farul, în meciul cu Craiova sau în meciul cu Rapid? (n.r. - vorbește despre acest sezon, meciurile Farului cu Rapid, 1-3, și cu CSU Craiova, 2-0). Craiova era pe val, cu un antrenor extraordinar, Reghecampf, și nu a existat în fața Farului, care nu a existat cu Rapid.
Cu Rapid, Farul a jucat cu Carnat, care nu era titular nici la retrogradata CS Mioveni, a jucat cu Sali... Iar singurul fotbalist de mare valoare (n.r. - Mazilu) a arătat că e bun și a reușit un gol splendid. În rest, toată echipa în genunchi! Lucrurile se văd. Farul e o echipă puternică. Rapidul are meritul că a luat ce i s-a oferit”, a declarat Iancu la GSP Live.
Contactat de GSP.ro, Dan Șucu, principalul acționar al Rapidului, a replicat: „N-am cum să mai comentez așa ceva, am spus o dată ce am avut de spus - (detalii, AICI). Nu merită să mai zic nimic”.
Ce înseamnă Marian Iancu pentru fotbalul românesc
Marian Iancu a făcut investiții uriașe la Poli Timișoara, a plătit salarii exorbitante unor antrenori și fotbaliști cu cotă. A făcut și performanțe, ca eliminarea lui Șahtior Donețk în 2009 (0-0 și 2-2), în Liga Campionilor. În campionat însă, n-a izbutit să aducă titlul mult visat. S-a oprit de două ori pe locul secund, în 2009 și în 2011.
- a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005;
- a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: Poli a fost de două ori vicecampioană și de două ori finalistă în Cupa României;
- în 2011, Poli n-a primit licența de Liga 1 și a fost retrogradată la masa verde;
- Iancu a fost ulterior condamnat la 14 ani de închisoare, în 2014, el ieșind vara trecută din spatele gratiilor;
- Acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul RAFO, el a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici. Pentru a recupera prejudiciul, magistraţii Curţii de Apel au decis confiscarea, de la Marian Iancu şi de la ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, a 7 case şi apartamente, 7 terenuri şi 3 maşini.
{{text}}