Formula 1

Max Verstappen câștigă Marele Premiu de Formula 1 al Italiei și e primul din istorie cu 10 victorii la rând + Scene incredibile cu piloții Ferrari

+14 Foto
Max Verstappen a câștigat MP al Italiei // foto: Imago Images

Articol de Daniel Grigore  —  duminică, 03 septembrie 2023

Max Verstappen (25 de ani) le-a stricat sărbătoarea celor de la Ferrari. Pilotul Red Bull a câștigat Marele Premiu al Italiei și a devenit primul din istorie care câștigă 10 curse la rând în Formula 1. Scuderia are o mică consolare, locul 3, obținut de pole-man-ul Carlos Sainz.

Sâmbătă, Carlos Sainz și Charles Leclerc, piloții Ferrari, i-au făcut să viseze pe tifosi, așa cum sunt supranumiți fanii Ferrari. Spaniolul a fost cel mai rapid în calificări, Leclerc al treilea.

Cursa de astăzi a început foarte bine pentru Ferrari, Sainz a păstrat locul 1 în fața lui Max Verstappen vreme de 15 tururi, dar nu i-a mai putut face față „Olandezului Zburător” din acel moment.

Instalat pe primul loc, Verstappen s-a distanțat rapid de pilotul Ferrari și de atunci a fost în control total al cursei. Acțiunea s-a petrecut ceva mai în spate, unde coechipierul lui Max, Sergio Perez, plecat de pe 5, a făcut „slalom” printre mașinile din față și a trecut linia de finiș al doilea.

Max Verstappen, primul care câștigă 10 curse la rând în Formula 1 

Max Verstapen a scris istorie astăzi. Cu victoria de la Monza, a devenit primul pilot din Formula 1 care câștigă 10 curse consecutive, depășindu-l în această ierarhie pe Sebastian Vettel, retras în 2022. 

„Nu am crezut niciodată că așa ceva ar fi posibil. A fost foarte dificil să mă apropii de Carlos și să îl depășesc în turul 1, au avut o viteză de vârf foarte mare, așa că am așteptat o greșeală din partea lui. Am încercat să am răbdare, am văzut că au probleme cu pneurile spate și am încercat să aleg momentul potrivit pentru depășire”, a comentat Verstappen după cursă. 

Scene incredibile cu piloții Ferrari

În ultimele 5 tururi, după ce Sergio Perez a trecut de Carlos Sainz, a început o adevărată luptă între piloții Ferrari, care au fost aproape de accident în mai multe rânduri. În ultimul tur, deși lui Leclerc i se transmisese prin radio „să nu mai riști”, monegascul a încercat o depășire pretențioasă și aproape că și-a lovit coechipierul! 

Clasamentul final în Marele Premiu de Formula 1 al Italiei

sursă foto: Twitter @F1

Clasamentul general al piloților în Formula 1

  1. Max Verstappen (Red Bull) - 364 puncte 
  2. Sergio Perez (Red Bull) - 219 
  3. Fernando Alonso (Aston Martin) - 170 
  4. Lewis Hamilton (Mercedes) - 164 
  5. Carlos Sainz (Ferrari) - 117 
  6. Charles Leclerc (Ferrari) - 111 
  7. George Russell (Mercedes) - 109 
  8. Lando Norris (McLaren) - 79 
  9. Lance Stroll (Aston Martin) - 79 
  10. Pierre Gasly (Alpine) - 37

Clasamentul general al constructorilor în Formula 1

  1. Red Bull - 583 puncte 
  2. Mercedes - 273 
  3. Ferrari - 228 
  4. Aston Martin - 217 
  5. McLaren - 115 
  6. Alpine - 73 
  7. Williams - 21 
  8. Haas - 11 
  9. Alfa Romeo - 10 
  10. AlphaTauri - 3

FINAL în Marele Premiu de Formula 1 al Italiei

  • TOP 5 LA FINAL: Verstappen, Perez, Sainz, Leclerc, Russell 
     
  • Turul 51/51: final de cursă. Leclerc aproape că a făcut accident cu Carlos Sainz încercând să-l depășească pe spaniol, dar Sainz a păstrat poziția a treia. 
  • Turul 49/51: Sainz rămâne momentan pe 3, dar Leclerc îl presează. Este o adevărată luptă între piloții Scuderiei.
  • Turul 46/51: Gata, Perez trece de Carlos Sainz și se depărtează de Carlos Sainz. Piloții Ferrari luptă acum pentru ultima treaptă a podiumului! 
  • Turul 45/51: Perez luptă aprig pentru poziția a doua, de care Carlos Sainz se ține cu mare dificultate. 
  • Turul 39/51: Sergio Perez a ajuns la sub o secundă în spatele lui Carlos Sainz și va putea beneficia acum de avantajul DRS. Mexicanul este presat la rândul lui de Charles Leclerc, momentan la 7 zecimi de secundă în spate. 
  • Turul 32/51: Perez îl depășește, în cele din urmă, pe Charles Leclerc. Următoarea țintă, Carlos Sainz, la două secunde în față. 
  • Turul 30/51: Perez continuă să pună presiune pe cei doi piloți Ferrari. Au rămas în jur de 4 zecimi de secundă între mexican și Charles Leclerc. 
  • Turul 26/51: Verstappen conduce și la jumătatea cursei. Hamilton nu a schimbat încă și se clasează pe locul secund.
  • Turul 15/51: Inevitabilul se produce: Verstappen îl depășește pe Sainz, iar Sainz poate fi prins și de Leclerc! Perez tranșează și el disputa cu Russell.
  • Turul 11/51: Verstappen se apropie tot mai mult de Sainz, tur de tur e mai rapid decât spaniol.
  • Turul 10/51: Sainz își apără poziția cu succes până acum, Russell și Perez dau o luptă acerbă pentru locul 4, păstrat momentan de britanic.
  • Startul cursei a fost amânat cu 20 de minute, după ce Yuki Tsunoda (AlphaTauri) a avut probleme încă din turul de formare.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.