Mihăiță Țigănescu, din barca de 4 rame, și Marian Enache, din cea de 4 vâsle, prefațează intrarea în concurs la Campionatele Mondiale de la Belgrad și evaluează ce înseamnă calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
Luni intră în concurs la Belgrad alte bărci „tricolore”, care țintesc în primă fază avansarea în concurs, etapă cu etapă, vizând în final biletul pentru Jocurile Olimpice de anul viitor.
„Va fi un Campionat Mondial destul de greu, probabil o să fie mai greu decât cel de dinainte de Tokyo”, apreciază Mihăiță Țigănescu, 25 de ani, vicecampion olimpic în 2020 cu barca de 4 rame.
Mihăiță Țigănescu: „Vrem să concurăm cu cei mai buni”
„Noi am muncit însă foarte mult și cel puțin pe anul acesta am făcut o încărcare foarte bună, am ajuns în capătul puterilor, dar acum ne simțim bine și chiar așteptăm acest concurs, ne dorim această calificare și de ce nu? chiar și o medalie”, a adaugă el.
Calificarea la Paris 2024 este însă ținta numărul 1. „Noi, în primul rând, ne dorim calificarea pentru că până la urmă acesta este biletul către Paris și apoi desigur că medalia va veni de la sine. Pentru că ne dorim această calificare, înseamnă că dorim să concurăm cu cei mai buni, în prima linie, și cu siguranță medalia va veni, nu trebuie să ne gândim la ea”, subliniază el, referindu-se și la colegii Florin Lehaci, Ștefan Berariu și Mugurel Semciuc.
Nu întotdeauna parcursul unui an este lin, apar și clipe dificile. „Sigur că sunt și momente grele, accidentările, în primă fază cam acestea sunt practic cele care ne țin în loc”, identifică Mihăiță principalul pericol. „În rest dorință este, putere de muncă este. Suntem obișnuiți, facem același lucru de atâția ani, aveam lucrurile sub control și trecem și peste acestea cu siguranță”.
5 medaliiare Mihăiță Țigănescu în barca de 4 rame: argint olimpic în 2020, argint mondial în 2019, aur european în 2018, argint european în 2021 și bronz european în 2022
Mihăiță Țigănescu înaintea unui antrenament de la Belgrad Foto Balint Czucz PhotographyPentru el, Jocurile Olimpice reprezintă ceva cu totul special. „Este o situație cu care nu te întâlnești des. Cel puțin nu se compară cu un campionat mondial sau european, este ceva de vis și îmi doresc foarte mult să cuceresc din nou o medalie, la fel de străucitoare, și de ce nu? chiar mai strălucitoare”, încheie canotorul decorat și cu bronz la Europenele de anul trecut.
Marian Enache: „Echipa mea e stabilă psihic, motivată”
Marian Enache, 28 de ani, este unul din canotorii experimentați, care face parte dintr-o barcă aflată în ascensiune în ultimele două sezoane, cea de 4 vâsle.
„Mă sunt foarte bine, mă simt încrezător, echipa mea e la fel de bine, stabilă psihic, motivată, fizic începem să ne redobândim forțele și progresul din antrenament”, spune cel care are argint și bronz european la dublu vâsle.
„Am mai avut experiențe anterioare, într-adevăr, într-o altă barcă, nu cea de acum. Experiența la de la Tokyo mă ajută și îmi dă motivația necesară să pot face capabilă această calificare către Paris”, amintește el, referindu-se la dublul alături de Ioan Prundeanu.
1 medaliede bronz la Europenele de anul trecut, de la München, a cucerit barca nou formată de 4 vâsle
„A fost o premieră pentru România, la masculin am luat un loc nouă, dar asta au văzut mulți din exterior, locul nouă. Însă pentru noi a fost a fost altceva, a fost ceva de nedescris”, punctează Enache.
Barca de 4 vâsle, în urcare
În 2022 a început să crească însă barca de 4 vâsle, din care face parte alături de Prundeanu, Andrei Cornea și Mihai Chiruță și care a atins la Racice prima finală mondială din istorie pentru România.
”A fost anul în care am început să construim acest echipaj. A fost una dintre cele mai bune bărci ale României la masculin. Atât în antrenamente, cât și la competiție am reușit în decurs de câteva luni să facem niște performanțe. Chiar dacă am venit la la mondiale un loc șase, suntem într-un continuu progres”, explică el.
Sunt convins de asta, că vom da totul. Nu merge nimeni acolo să se plimbe sau să se distreze. Toți au un obiectiv în cap. Toți muncim pentru un singur scop și cred că o să fie bine indiferent de rezultate - Marian Enache
Marian Enache: „Ne spunem dorințele, necazurile”
„Ne înțelegem foarte bine. E important să avem încredere unii în alții. E important să ne spunem problemele, dorințele, necazurile, să ne spunem ce ar trebui să facem pentru a schimba ceva în bine”, vorbește Enache despre coechipierii săi.
„Eu îmi respect colegii de barcă pentru ceea ce sunt ei, pentru sportivii care sunt ei. Nu mă interesează nimic altceva decât ceea ce fac ei pe apă, la antrenament și la competiție”.
Marian Enache și colegii înainte de intrarea pe apă Foto Balint Czucz PhotographyParisul rămâne departe, la orizont, ca un vis așteptat. Nu îl cântărește într-o posibilă finală ori medalie.
„Nu vreau să fac presupuneri infantile, nu vreau să-mi setez un obiectiv pe care sunt șanse să nu-l ating. Așa că prefer doar să fiu prezent acum, aici, nu vreau să merg cu gândul acolo. Nu vreau să trăiesc momentul ăsta de emoții de două ori.
Ce va fi acolo va fi total diferit. Adrenalina va fi foarte diferită. Nu știu dacă dacă va fi Olimpiadă de succes pentru noi, dar cu siguranță, fiecare barcă, fiecare sportiv va da tot ceea ce are mai bun în el”, insistă Marian.
Seriile la 4 rame masculin încep la 12:09, iar cele de 4 vâsle la 12:39, luni, la Belgrad.
{{text}}