Fotbal   •   Liga 1   •   juniori

E agent și caută jucători tineri în toată România: „Un dezastru, angajați de la service cresc viitorul fotbalului” + „Pe Dican l-am băgat cu japca la seniori!”

Decebal Gheară, fost fotbalist la Farul și la Oțelul, e agent și caută jucători tineri în toată țara

Articol de Remus Răureanu   —  luni, 04 septembrie 2023

Decebal Gheară, fost fotbalist la Farul și la Oțelul, e agent și caută jucători tineri în toată țara, deci are suficiente informații pentru ca opiniile lui să aibă o bază concretă. El ne avertizează că în curând nu vor mai exista deloc fundași centrali, mijlocași și atacanți români

"V-am auzit vorbind despre scouting. Eu mă ocup cu așa ceva de șase ani. Viitorul e sumbru!". Am primit mesajul acesta de la Decebal Gheară în timpul unei emisiuni de la DigiSport în care ne văitam după eliminarea din Europa a lui Sepsi și a Farului.

Gheară, fost fundaș central la Farul și la Oțelul, e asociat într-o firmă de impresariat cu Bogdan Apostu, alături de care a jucat la Corvinul Hunedoara. De la rezultatele rele ale echipelor românești și de la mesajul lui a pornit o discuție despre ceea ce a observat în munca pe care a făcut-o.

„Nu spun că nu există fundași centrali foarte buni, nu mai există aproape deloc!”


- Decebal, de ce ești convins că viitorul va fi sumbru?

- Nu are cum să fie mai bine în anii următori, să apară fotbaliști români mai buni. O să fim deficitari grav la fundași centrali, la mijlocași centrali și la atacanți. Există în toate eșaloanele reguli care impun "underi", însă antrenorii evită să folosească tineri pe posturile din zona centrală, toți caută fundași laterali, extreme. Li se pare riscant să aibă copii în centru.

- Chiar am vorbit cu Pancu și-mi spunea că nu găsește fundași centrali pentru naționala de tineret.

- Păi, cum să-i găsească dacă ei nu există? Eu cu așa ceva mă ocup, caut jucători tineri. Nu spun că nu există fundași centrali foarte buni, nu mai există aproape deloc! Ce văd prin țară... E jale! Infrastructură foarte slabă, iar cine-i antrenează pe copii... Antrenorii sunt plătiți cu o mie cinci sute, cu două mii de lei lunar. Sunt oameni care repară mașini sau sunt șoferi, iar în timpul liber antrenează juniori.


- Infrastructură ce înseamnă? Terenuri?

- Aaa, chiar, te-am auzit când spuneai în emisiune că trebuie să intervină Federația să facă ceva. Eu zic că nu e cazul să intervină mult, FRF trebuie să asigure doar două condiții: să existe antrenori și să existe terenuri. De multă vreme sunt probleme mari, era imposibil să nu ajungem aici. După ce m-am lăsat de fotbal am fost timp de un an antrenor secund la Farul. Asta era prin 2013, patronul era Giani Nedelcu. Ne-au tăiat apa la stadion. Am forat noi un puț în stadion ca să avem apă rece. Pe urmă eu am cumpărat două canistre cu motorină, patruzeci de litri. Aveam un sistem pe motorină și încălzeam așa apa ca să facem măcar o dată pe săptămână refacerea cu apă caldă. Salariul era de vreo două mii de lei, eu și "principalul" Alin Artimon aduceam încontinuu bani de acasă. După un an am zis că nu-mi mai trebuie antrenorat, mă las.

Decebal Gheară

"Pe Dican l-am băgat cu japca la seniori"

- Mă gândeam care sunt fundașii centrali, mijlocașii centrali tineri din campionat.

- Îți spun eu unul: Dican, de la Botoșani. Pe el îl știu bine fiindcă am un mare merit în faptul că joacă acum în prima ligă. Era într-o școală de fotbal din Cluj și voiam să-l duc într-un club de seniori. Cum ți-am spus, nimeni nu avea curajul să folosească un junior ca mijlocaș defensiv. La Metalurgistul Cugir era un antrenor cu care jucasem la Săgeata Năvodari înainte să mă las de fotbal. Am vorbit cu el și i-am spus "ia-l pe baza cuvântului meu!". Iartă-mi expresia, dar l-am băgat pe Dican acolo cu japca!

- Pe urmă l-a luat U Cluj, apoi a mers la Botoșani.

- La U tot eu l-am dus. Antrenorul era Lobonț, cu care am crescut la Hunedoara. A avut un amical cu Cugirul și i-am zis "uită-te la ăsta, urmărește-l, e bun!". Așa l-a luat U. Eu caut, în general, tineri din familii sărace, fiindcă sărăcia îi motivează să lupte. Dican e o excepție, ai lui au bani mulți, i-au făcut cadou un BMW X6 la majorat. Dar e un tip foarte serios, a luat Bacul cu 9,90 sau cam așa. Încă o chestiune: părinții le dăunează enorm copiilor care joacă fotbal!

- Am mai văzut știri cu bătăi pe marginea terenurilor, cu urlete.

- Eu am asistat la o bătaie între doi părinți ai căror copii erau colegi de echipă. Și pun o presiune mare pe copii, pe antrenori. Toți părinții, fără excepție, vor să-și ducă odraslele la cluburi din străinătate. Cum apare o oportunitate, cum îi transferă în alte țări. Tot ceea ce apare și e peste medie ca talent pleacă în străinătate. În felul acesta, toate ligile din România pierd potențiali jucători buni. Antrenorii de juniori mai au o problemă, tot din nepricepere: încep de la vârste mici cu sisteme, cu tactici. Pe copii trebuie să-i înveți fotbal, nu să le vorbești despre sisteme! Ei se apucă să scrie literatură înainte să fi învățat alfabetul, cam așa e situația în fotbalul românesc. Eu și Lobonț am crescut la Hunedoara cu un antrenor de juniori foarte bun. În toată cariera mea am jucat din ceea ce învățasem când eram copil.

900.000 de eurovalorează Victor Dican, conform transfermarkt. Mijlocaș defensiv sau fundaș central, fotbalistul în vârstă de 22 de ani a fost dorit de către Becali la FCSB, dar Gigi și președintele moldovenilor, Iftime, nu au ajuns la un acord

Victor Dican

Nu vreau să generalizez, mai sunt și antrenori buni pentru juniori, dar cei mai mulți sunt antrenori de conjunctură plătiți cu salarii foarte mici. Un fost fotbalist din prima ligă ar avea ce să-i învețe pe copii, dar cum poți să-l atragi cu două mii de lei pe lună?

Am jucat în liga a treia, în liga a doua, în prima ligă, în cupele europene, am fost și într-o finală de Cupa României. Din experiența acumulată pot să discut cu jucătorii, pot avea o opinie și despre o gleznă ruptă. Nu mă deranjează deloc să-i ajut, problema e cu apelurile de la părinți. Ajunsesem în pragul divorțului, discutam cu părinții la telefon nouă ore pe zi! 

Jucătorii români care devin seniori au carențe mari la lovirea mingii, la poziționarea pe teren în funcție de postul pe care-l ocupă. Mulți cresc doar pe terenuri sintetice, iar atunci când ajung să joace pe iarbă au un șoc, nu mai știu cât de tare să paseze, sunt surprinși că nu mai curge mingea la fel de rapid

Decebal Gheară, impresar și scouter

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.