Nationala

FRF și Edi Iordănescu și-au făcut calculele » Obiectivul „tricolorilor” pentru dubla cu Israel și Kosovo

Articol de Viorel Tudorache, Marius Mărgărit  —  marţi, 05 septembrie 2023

Primul obiectiv din planul „tricolorilor” pentru următoarele jocuri e clar: minimum 4 puncte, dar 3 cu Israel. Ei vizează ca și după partidele din octombrie să aibă un avans de 7 puncte și să evite un meci decisiv pentru calificare, la Ierusalim.

România continuă parcursul din preliminariile Euro 2024:

  • România - Israel se joacă sâmbătă, 9 septembrie, de la 21:45 (GSP.ro și Prima TV)
  • România - Kosovo se dispută marți, 12 septembrie, de la 21:45 (GSP.ro și Antena 1)

După patru runde în preliminariile Euro 2024, România e pe locul 2, cu 8 puncte, la două lungimi în urma favoritei Elveția și cu unul mai mult față de Israel, următoarea adversară, dar și principala contracandidată la un loc de calificare, în condițiile în care Belarus și Kosovo par ieșite din această cursă.

Prima condiție pentru „tricolori”: să-i batem pe israelieni!

La Casa Fotbalului se fac deja calcule pentru următoarele 4 etape, la capătul cărora „tricolorii" vizează să aibă un avans liniștitor. 

Pentru aceasta, ar trebui ca Edi Iordănescu să acumuleze cel puțin o victorie și o remiză din „dubla" de acasă cu Israel și Kosovo.

Dar condiția de bază ar fi succesul în prima dispută. Astfel i-am lăsa pe israelieni la 4 puncte în spate. Iar dacă apoi doar am remiza cu kosovarii, iar Israel ar câștiga cu Belarus, tot ar rămâne două puncte diferență. 

Adică, la capătul etapelor din septembrie, cu unul mai mult decât avem acum.

Israel are program mai greu în octombrie decât România

Apoi, în octombrie, „tricolorii" ar avea avantajul unui program mai ușor. Jucăm cu Belarus pe teren neutru, la Budapesta, fără spectatori, după care primim vizita Andorrei. 

În același timp, israelienii au două meciuri grele, acasă cu Elveția și în deplasare cu Kosovo.

România ar putea face 6 puncte, iar dacă Israel pierde cu Elveția și nu câștigă la Pristina, ar rămâne la 7 puncte în urma noastră, înaintea ultimelor două etape, din noiembrie. 

Ar fi scenariul perfect, în baza căruia Edi Iordănescu și elevii săi ar evita să joace un meci decisiv pentru calificare în Israel, în penultima rundă.

Dacă însă kosovarii nu reușesc să le pună piedică israelienilor, atunci lucrurile s-ar complica pentru noi. Iar partida Israel-România, de pe 18 noiembrie, programată la Ierusalim, ar fi finala pentru locul 2, cel care duce la Euro.

Fiindcă în ultima rundă a preliminariilor, „tricolorii" joacă acasă cu Elveția, iar israelienii în deplasare cu Andorra.

Ne merge bine în septembrie

Naționala va disputa în următoarele zile o „dublă" extrem de importantă în preliminariile Euro 2024, cu Israel (9 septembrie) și cu Kosovo (12 septembrie). 

E o lună calendaristică în care, conform statisticii din ultimii 10 ani, „tricolorilor" le merge bine. 

9jucători din lotul Israelului, care a remizat cu România în amicalul din martie 2022, în al doilea joc al mandatului lui Edi Iordănescu, se regăsesc și acum printre convocații lui Alon Hazan

Astfel, din septembrie 2013, naționala României a jucat în această lună 19 partide, toate oficiale, în preliminariile europene, mondiale sau în Liga Națiunilor, înregistrând 8 victorii, 8 remize și numai 3 înfrângeri. 

Eșecurile au fost două acasă, cu Turcia (0-2, 2013) și Spania (1-2, 2019), plus una în deplasare, 0-1 în Macedonia (2017). 

La capitolul victorii, cel mai important succes în această statistică rămâne cel obținut în Austria, 3-2, în Liga Națiunilor, în 2020, cu Mirel Rădoi pe banca tehnică. Atunci au marcat pentru noi Alibec, Dr. Grigore și Maxim. 

Numai atacantul se mai regăsește și acum în lotul lui Edward Iordănescu. Alte victorii importante au fost cele cu Ungaria, 3-0 în 2013, și în deplasare cu Grecia, 1-0 în 2014, ambele cu Victor Pițurcă selecționer. 

Clasamentul live din grupa României

VIDEO Marcel Pușcaș critică selecția lui Edward Iordănescu: „Chițu este peste Bîrligea la toate criteriile”

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.