După înființarea campionatului de tineret în handbalul românesc, cifrele arată că federația a pierdut 19 echipe la masculin și 11 la feminin
Președintele clubului Potaissa Turda, Flaviu Sâsâeac, a declarat pentru Gazeta Sporturilor că handbalul românesc este mai sărac cu aproximativ 480 de sportivi din cauza înființării din acest sezon a campionatului de tineret.
El consideră că FRH este condusă „după ureche” de președintele Constantin Din, pe care-l acuză de amatorism și crede că acesta se va răzbuna pe echipa din Turda prin delegarea unor arbitri care nu vor fi corecți cu formația ardeleană.
480 de jucători în minus!
Membru în Consiliul de Administrație, avocatul Flaviu Sâsâseac spune că i-a atras atenția președintelui Constantin Din că prin înființarea campionatului de tineret poate să falimenteze handbalul românesc, dar acesta a pus-o în practică pentru că a promis acest lucru în campania electorală.
În sezonul 2022-2023, ultimul fără obligația de a avea echipă de tineret, la nivel de Divizia A (al doilea eșalon valoric) însumat cu juniori 1, la masculin au participat în competiție 73 de echipe (31 Div A si 42 J1), iar la feminin 72 de echipe (31 Div A si 41 J1).
În noul sezon, 2023-2024, dacă însumăm Divizia A cu Liga de tineret și juniori 1, la masculin avem un total de 54 de echipe (15 Div A, 14 Tineret și 25 J1), iar la feminin 61 de echipe (21 Div A, 14 tineret și 26 J1).
„S-au pierdut dintr-un foc 19 echipe la masculin și 11 echipe la feminin! 30 de echipe de handbal cu o medie de 16 jucători per echipă înseamnă 480 de jucători in minus!”, a exclamat Sâsâeac.
”Amatorismul distructiv și imaginația totalmente neprolifică a unei persoane care a ales să managerieze handbalul «după ureche», care nu are niciun fel de experiență si expertiză în a conduce măcar un club, d-apăi o federație întreagă, în ciuda nenumăratelor avertismente din partea celor care sunt de zeci de ani în fenomen, au condus la acest real dezastru, de a pierde sute de handbaliști printr-o singură decizie!
Suntem în pragul colapsului și ei nici măcar nu realizează consecințele dezastruoase ale deciziilor pe care le impun”, a adăugat el pentru Gazeta Sporturilor.
16 luniși 9 zile au trecut de când Constantin Din a fost ales, pe 28 aprilie 2022, președinte al Federației Române de Handbal, după ce l-a învins în turul 2 pe fostul conducător, Alexandru Dedu
Vicepreședinte FRH: „Mai mult s-a demolat!”
Declarațiile lui Flaviu Sâsâeac sunt susținute de vicepreședintele FRH, Sorin Dinu, care consideră că în ultimul an, prin propunerile președintelui Constantin Din, în handbalul românesc mai mult s-a demolat decât s-a construit.
„Toate echipele din Liga Zimbrilor aveau de doi ani echipe de tineret în Divizia A, cu obligația de a avea cel puțin 5 jucători între 19-23 de ani, tocmai pentru a a sigura continuitatea competițională pentru sportivii de valoare care terminau junioratul”, explică Dinu.
„Acum, în campionatul de tineret poți juca cu un număr nelimitat de juniori 1 și 2, fără a mai asigura trecerea spre seniori a sportivilor care termină junioratul. Practic, la masculin, campionatul de tineret a fost transformat în campionat de juniori, iar Divizia A a rămas cu mai puțin de 15 echipe.
Pentru handbalul masculin, campionatul de tineret este în mod evident un pas în spate”, a concluzionat vicepreședintele FRH.
Dinu spune că vor fi probleme și în campionatul feminin de tineret.
„La feminin erau 5 cluburi, CSM București, Rapid, Bistrița, Brăila și Buzău, care aveau deja înscrise în Divizia A echipe de tineret de câțiva ani. Celelalte 9 cluburi din Liga Florilor vor juca în așa zisul Campionat de Tineret cu junioare 1 și 2.
Ca efect secundar, echipele CNE Râmnicu Vâlcea și CNOPJ Baia Mare, dacă se va reuși constituirea lor, nu vor mai juca cu echipe de senioare de Divizia A, ci cu echipe de junioare din Campionatul de Tineret”, a declarat pentru Gazeta Sporturilor Sorin Dinu.
Potaissa se teme de arbitraje potrivnice!
Flaviu Sâsâeac este un contestatar al președintelui FRHDin 2003 președinte la Potaissa Turda, Flaviu Sâsâeac crede că prin luările sale de poziție împotriva conducerii executive a FRH din postura de membru al Consiliului de Administrație, echipa clujeană ar putea suferi din cauza unor arbitraje „la comandă”.
Sâsâeac se teme că arbitrii delegați pentru etapa a treia la meciul dintre Turda și CSM București, Ionuț Cazan și Gesur Suliman, care sunt tot din București, vor influența rezultatul partidei.
Conducătorul ardelean a declarat că sezonul trecut când același cuplu de arbitri a fluierat meciul dintre Steaua și Turda, federația a recunoscut greșelile acestora împotriva ardelenilor și s-a promis că Potaissa nu va mai fi arbitrată de bucureșteni în meciurile cu formații din capitală.
„Mie nu au ce să-mi facă, fiind membru în CA, dar după cum rezultă din lista de delegări a arbitrilor pentru etapele 2 si 3, clubul Potaissa Turda pare a fi cel care poate să plătească prețul adevărului prezentat. Ne-am trezit pe cap în etapa a 3-a cu același cuplu format din Cazan și Suliman, când întâlnim CSM București într-un meci crucial pentru obiectivul nostru”, spune el.
„Imaginați-vă ce va fi la acel meci știindu-se că acești arbitri sunt băieții de suflet ai actualului președinte al FRH, iar eu mă aflu în opoziție față de politica lui falimentară în materie de administrare a handbalului romanesc”, consideră Flaviu Sâsâeac.
Surse din handbal au confirmat pentru Gazeta Sporturilor că arbitrii Ionuț Cazan și Gesur Suliman sunt apropiați ai conducerii FRH, iar oamenii din handbal îi percep ca fiind protejați ai acesteia.
{{text}}