România a învins Croația, scor 3-2 (25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12), și s-a calificat în „sferturile” Campionatului European de volei masculin.
- România va juca în sferturile de finală împotriva Franței
- Sfertul de finală este programat luni, 11 septembrie, în sala din Varna.
Un meci dintr-o fază eliminatorie vine cu provocările sale, mai ales că România și Croația sunt două echipe apropiate ca valoare. Transmisiunea întâlnirii a început cu câteva cadre de la sosirea celor două echipe la Palatul Culturii și Sportului din Varna, apoi au urmat două interviuri și imagini din cele două vestiare.
Românii zâmbeau, vorbeau între ei, ascultau muzică, în timp ce la croați era liniște, unii se echipau, alții erau absorbiți de telefon, având căștile în urechi.
FOTO. Cele mai tari imagini din victoria României în fața Croației
Românii s-au ținut de mijloc, formând parcă un zid de netrecut, în timp ce croații au ascultat imnul țării lor cu mâna la piept. "Tricolorii" au început mai bine meciul, servind și atacând fără nicio opreliște. La 9-3, francezul Cedric Enard i-a chemat pe croați pentru a doua oară la time-out: "Treziți-vă! Nu ne vor da niciun punct gratis".
Croații nu s-au trezit pentru că românii au jucat incredibil, Alexandru Rață a reușit nouă puncte dintre care trei au fost servicii imparabile. Adrian Aciobăniței l-a secondat cu succes, iar România a condus și la 12 puncte. Pe final de set, Sergiu Stancu a cerut şi el primul time-out după ce croații au anulat trei mingi de set, unul care s-a încheiat cu 25-17.
Impresii diferite pentru antrenori
Primele secvențe ale părții a doua au aparținut Croației, mai ales că Alexandru Rață a greșit de câteva ori, însă s-a adunat rapid și a revenit la inspirația din primul set. Ușor-ușor, voleibaliștii români au trecut din nou la conducerea jocului și s-au apropiat de sigilarea și celei de-a doua "felii" a partidei. La 20-15, Sergiu Stancu a simțit nevoia de câteva indicații tactice, unele care au funcționat.
Blocajul și-a făcut treaba și s-a ajuns la 22-16. Moment în care fanii români s-au auzit din ce în ce mai tare, iar băieții din teren și-au procurat 7 mingi de set. Au fructificat-o pe a patra după o reușită a lui Bela Bartha după o schemă pe care chiar el a indicat-o la time-out ca fiind preferata lui, 25-20, și România conducea cu 2-0.
„Nu ne-au surprins cu nimic, sunt supărat pe echipa mea pentru că nu se ridică la nivelul unui astfel de meci", a spus Cedric Enard. De partea cealaltă, Sergiu Stancu era mult mai liniștit: "Jucăm bine, sper să avem aceeași atitudine și să păstram nivelul pe care l-am avut în primele două seturi".
România, victorie pentru istorie la Europeanul de volei masculin
Croația a arătat o altă față în setul al treilea și pe fondul unor greșeli venite din partea "tricolorilor" mai ales pe partea stângă. Serviciul a devenit mult mai precis și le-a adus adversarilor puncte ușoare, ei construind și o diferență considerabilă 17-9 și încheind cu 25-17.
Pe măsură ce meciul se apropia de deznodământ, nervii și presiunea creșteau. La 5-4 în favoarea Croației a fost un moment plin de tensiune, românilor fiindu-le refuzat un challenge pentru că nu l-au cerut în cele opt secunde regulamentare. România a răspuns cu un blocaj monstruos reușit de Aciobăniței și Bartha, dar croații au găsit punctele, 12-9. România s-a apropiat la 12-11, apoi la 13-12.
30 de punctea reușit Alexandru Rață în partida cu Croația
La 15-12 a venit time-out-ul, indicându-le românilor să fie atenți la Petar Dirlic. Sergiu Stancu a fost inspirat pentru scorul a devenit 15-14, apoi 15-15. Croația s-a dus din nou la trei puncte, dar România a revenit la 20-19. A fost un roller coaster, Robert Călin a aprins speranțele cu 22-22. 23-22 din mâna lui Marian Bala.
Nikakevici a strecurat mingea 23-23, dar căpitanul României a adus mingea de meci, anulată. Croații și-au făcut apoi rost de o minge de set pe care Sedlacek a irosit-o după un serviciu în fileu. Bartha a dat și el în fileu dar Rața a anulat a doua oportunitate de set, însă Dirlic a trimis partida în decisiv după ce s-au impus cu 28-26.
România, după 38 de ani în sferturile de finală
Totul sau nimic, un set până la 15. Trei atacuri din mijloc și România era în față 3-1, apoi Adrian Aciobăniței a strecurat viclean mingea pe lângă blocajul croat. "Jucați cu spatele drept, o luăm de la capăt!", le-a transmis Enard. Cuvinte care au avut efect, iar Croația a făcut 4-2. Petar Dirlic a cedat și el, iar mica galerie a României era din ce în ce mai vocală. 6-2, mai era nevoie de nouă puncte.
Croația a avut ocazia să egaleze la 6, dar România era în față cu 7-5. România a ajuns prima la 8, fiind în avantaj două puncte. Același Dirlic a egalat 8-8. Drama a ajuns la cote înalte, mai ales naționala tricoloră a condus cu 11-9, apoi cu 12-10, 13-10 și 14-11, iar Sedlacek a servit în fileu, iar hora bucuriei s-a încins.
În sferturi de finală, luni, România o va întâlni pe învingătoarea din partida Franța-Bulgaria, care se va disputa în această seară la Varna.
Am arătat voleiul nostru cel mai bun, am lucrat foarte mult pentru acest Campionat European. Suntem o echipă, am stat unul lângă altul, iar reușitele mele individuale au apărut pentru că suntem o echipă
- Alexandru Rață
FINAL. România - Croația 25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12
Set 4 cu o desfășurare dramatică
- Condusă cu 22-19, România a revenit senzațional și a obținut o minge de meci la scorul de 24-23.
- Au urmat schimburi pe muchie de cuțit. Croații au avut multă șansă în două raliuri și au împins disputa în decisiv.
România, timidă în setul 3:
- Serviciul „tricolorilor” n-a mai funcționat, multe greșeli și execuții moi, taxate și de selecționerul Sergiu Stanca în timpul unui time-out.
România, fără greșeală și în setul 2
- De la 8-8 în setul secund, România a avut o serie incredibilă și s-a desprins la 17-9.
- „Tricolorii” au fructificat a patra minge de set. Statistica actului secund, mai jos:
România, dominantă în primul set
- „Tricolorii” au început ideal, 5-1, și l-au obligat pe selecționerul Croației să ceară un time-out rapid.
- Jocul remarcabil pe serviciu a dus România la un avans de 9-3 și la un nou time-out.
- România a avut nevoie de 6 mingi pentru a închide primul set, 25-17.
21este locul pe care România l-a ocupat în 2019 la Campionatul European, ultima ediție la care a participat înainte de cea din 2023
Naţionala masculină a României are în palmares cinci medalii (1 aur - 1963, 2 argint – 1955, 1958, 2 bronz – 1971, 1977).
Ce rezultate a obținut România în grupa D:
- 0-3 cu Portugalia,
- 2-3 cu Israel,
- 3-2 cu Turcia,
- 3-1 cu Grecia
- 3-1 cu campioana olimpică Franţa, pentru locul 3 (9 puncte).
{{text}}