Antrenorul celor de la Rapid, Cristiano Bergodi (58 de ani), a vorbit, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, despre felul în care gestionează situația jucătorilor experimentați care nu mai prind nici primul „11”, dar nici lotul.
În lotul Rapidului se regăsesc jucători cu o anumită experiență care nu prea au jucat în acest sezon, precum stoperul Dragoș Grigore.
Fostul fundaș al rivalei Dinamo nu a bifat nici măcar un minut în această stagiune în tricoul Rapidului. Cristiano Bergodi a ales să se bazeze în centrul defensivei pe Cristian Săpunaru, Iulian Cristea sau Paul Iacob.
În aceeași situație se regăsea și fundașul stânga Junior Morais, plecat între timp în Turcia, la Gaziantep. Bergodi i-a preferat în stânga defensivei pe germanul Christopher Braun, al cărui post este fundaș dreapta, și Andrei Borza, tânărul adus de la Farul.
VIDEO. Cum gestionează Cristiano Bergodi situația jucătorilor care nu evoluează: „Eu comunic cu ei”
- Cum gestionați problema fotbaliștilor experimentați care nu mai prind echipa și nici lotul?
- Vorbesc cu ei. Le arăt că îmi pare foarte rău. O persoană își dă seama din privirea ta dacă ești sincer, loial. După, ce pot să fac…?! Am patru fundași foarte buni. Dragoș Grigore, săracul, e acum afară. Nu e ușor pentru mine să-l las afară, să-l las afară pe Cristea, un fotbalist pe care clubul l-a cumpărat. Iacob a jucat bine, Săpunaru e căpitan. Dar mai sunt și meciurile de cupă, campionatul e lung. Or să apară accidentări și suspendări. Junior Morais, la fel. Am vorbit cu el, s-a întâmplat episodul de la Voluntari (n.r. - Morais a fost nervos după ce a ieșit la pauză). Sunt obișnuit cu aceste lucruri, nu sunt un om ranchiunos. Îl înțeleg că era supărat la Voluntari, i-am explicat care a fost strategia pentru a doua repriză. Pot să spun că și eu am greșit. Meciul nu a fost bun. Dar nu sunt nemulțumit de Junior. Se antrenează bine și el și Dragoș. Ei ne pot ajuta mult în vestiar.
- Cum?
- Îți dau un exemplu. Radu Ștefan a jucat puțin în ultima perioadă la Lazio. Dar în vestiar îl ajuta mult pe Sarri. Știu pentru că am vorbit de multe ori cu Radu. Era considerat de restul jucătorilor o figură importantă în vestiar. Când ai o vârstă, treci printr-o perioadă sportivă delicată. Eu nu umilesc pe nimeni, sunt un tip transparent, curat. Am fost și eu jucător, am trecut și eu prin probleme cu antrenorul când nu jucam. Eram supărat, normal, dar întotdeauna mă antrenam bine. Ești plătit, ești profesionist. Ieri, le-am dat băieților un exemplu. Emmers. În primele cinci meciuri a jucat 10 minute. A intrat titular de trei meciuri și a dat un randament extraordinar. Ce înseamnă asta?
- Ce ați făcut cu el?
- (Zâmbește) Nu e că am făcut ceva. Am vorbit cu el, i-am zis să se antreneze bine pentru că va veni momentul.
- Doar atât? Nu i-ați schimbat poziția în teren?
- Da. Îi arăt unde trebuie să stea. Uneori, îl iau și de mână și îl pun. Nu vreau să par profesor, dar uneori așez echipa la detaliu. Un metru, doi metri. Noi jucăm 4-2-3-1, ei au caracteristici mai mult de interi, pentru 4-3-3, pentru 3-5-2. Sunt jucători cu dinamică bună, aleargă mult. Oaidă a jucat numai inter la FCSB.
- Și acum pare alt jucător…
- Alt jucător, nu?! Incredibil. Și eu am rămas surprins. Eu credeam că era un jucător pierdut la FCSB. Avea o concurență mare cu Olaru, cu Edjouma. Răzvan nu e un jucător dat afară de FCSB pe care l-a luat Rapid de bun. Sunt prostii. Un jucător poate juca foarte bine cu un antrenor și cu altul să nu aibă același feeling, aceeași empatie. Empatie se spune, nu?! Când a venit aici, încet, încet a devenit unul dintre cei mai buni jucători.
- Era cu moralul jos când a venit? Își pierduse încrederea?
- Nu, nu. Când am venit eu, ei au făcut perioada de pregătire cu Adi Mutu. Apoi, am început să lucrăm tactic. Răzvan e agresiv, e tehnic. Și Kait a avut probleme la început, era preocupat cu reînnoirea contractului și nu era liniștit și focusat. Acum a semnat și e un jucător foarte bun. Îl avem și pe Albu. A început titular, acum e un pic rezervă, dar va veni și momentul lui. Avem un campionat lung, e și Cupa unde eu vreau să mă duc departe.
- Mai ales că acum sunteți specialist în Cupă…
- Le mulțumesc jucătorilor de la Sepsi care mi-au adus două Cupe. E bine. Două Cupe în doi ani. Au făcut treabă jucătorii, am găsit un mediu bun acolo. Cupa e o stradă pe care poți ajunge în Conference League, e importantă.
VIDEO. Cristiano Bergodi: „Cătălin Cârjan e firav un pic”
Cristiano Bergodi a comentat și situația lui Cătălin Cîrjan, mijlocaș împrumutat în această vară de Rapid de la Arsenal. Cîrjan a bifat minute în primele 5 etape din Superliga, dar în ultimele 3 runde a fost rezervă neutilizată.
- Ați vorbit despre apariția lui Emmers. În schimb, a dispărut Cârjan.
- A intrat bine. A făcut un prim meci bun, bun, a fost titular trei meciuri. Apoi, a intrat a doua repriză cu Voluntari, dar nu se poate da vina pe el sau pe Junior pentru înfrângere. La Voluntari, trebuiau schimbați nu doar jucătorii, ci și antrenorul. Nu am jucat bine, sincer. O zi proastă. A revenit titular și n-a dat același randament. Mi-am dat seama că nu e ușor să joci cu un under 21 în acel post, în 4-2-3-1. Vedeți că jucătorii under sunt folosiți mai mult pe benzi, pe posturi mai puțin riscante. E greu să joci cu Ignat fundaș central, un jucător pe care l-am dat la Mioveni. E un fotbalist bun, dar e riscant dacă vrei să atingi un obiectiv important. La fel cu Cârjan. Mi-am dat seama că nu e ușor. Am vorbit cu el. I-am zis că va veni momentul când poate juca din nou. Important e ca el să își îmbunătățească fizicul. Joacă pe un post unde stă des cu spatele la poartă, sunt spații mici în spatele vârfului. Contactul fizic cu adversarul nu e ușor. El are tehnică bună, dar are nevoie de un fizic mai bun. E firav un pic.
- În cât timp poate crește un jucător din punct de vedere fizic?
- În trei luni poate pune masă. Aveam un jucător tânăr la Sepsi, nu-i dau numele, care a crescut în patru-cinci luni. Poți crește dacă lucrezi în fiecare zi forță, evident, în programul echipei. Nu poți lucra doar forță să te faci un musculos. Cârjan trebuie să crească și la intensitatea din antrenamente. Mai sunt ceilalți tineri, la fel. Omar El Sawy vine din Liga 2, nu are intensitate la antrenamente, dar am văzut în ultimele zile un progres. El vine primul și pleacă ultimul de la antrenament. Nu e ușor când vii de la un ritm mai lent. Un antrenament intens e uneori mai bun decât un meci de Liga 2. Dar și el are calități, trebuie doar să crească fizic.
{{text}}