Sporturi   •   Altele   •   CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

Argint istoric la canotaj după 33 de ani în proba de 4 rame: „Sperăm să urmeze și aurul!”

Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș pe podium Foto Raed Krishan (Belgrad)

Articol de Raed Krishan (foto), Luminița Paul   —  sâmbătă, 09 septembrie 2023

Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au cucerit medalia de argint la 4 rame la Campionatele Mondiale, prima pentru România în această probă după 33 de ani.

Ziua de sâmbătă a adus și a treia medalie pentru România, una de argint, după cele de bronz cucerite la dublu rame și dublu vâsle categorie ușoară feminin.

Barca, tot feminină, de 4 rame, campioană europeană anul acesta, a parcurs finala într-un ritm ridicat. A trecut linia de sosire la 1.47 secunde în urma echipajului Olandei, care se instalase în frunte la jumătatea celor 2.000 de metri, amenințând serios pe ultima porțiune.

Încă o dată, steagul tricolor urma să fie înălțat pe catarg la festivitatea de premiere. O zi de ținut minte, mai ales pentru cele patru colege, atât de unite, de solidare, care imediat ce ies din barcă se cuprind într-o îmbrățișare lungă, mai caldă decât fierbințeala de afară.


Argint mondial după 33 de ani!

Nu fusese chiar totul perfect: Magdalena Rusu nu se simțise bine încă de dimineață, dar chiar și așa a tras din toate puterile, iar coechipierele au avut grijă de ea.

Amalia Bereș și Maria Tivodariu vin la declarații, dar întâi sunt oprite de reprezentanții World Rowing pentru câteva cuvinte. Se așază pe o treaptă, mijesc ochii fiindcă soarele e tot arzător, apoi sunt felicitate de o canotoare din barca olandeză. „Congrats!", spune ea, aplecându-se și îmbrățișându-le pe rând.

Barca de 4 rame în cursa pentru medalii Foto Raed Krishan (Belgrad)

„A fost o cursă foarte grea", începe Amalia. „La campionatul acesta am avut parte numai de contră. Asta s-a simțit la noi. Suntem obișnuite să mânăm barca în cadență așa, mai ușoară, cum zicem noi. Aici a pus accent mult pe tras. Suntem antrenate însă, vă dați seama, am avut atâtea curse. Ne bucurăm pentru acest argint, mai ales că era aproape să fie bronz", adaugă ea repede.

Trecuseră 33 de ani de la precedenta medalie mondială cucerită de o barcă din România în această probă. În 1990, la ediția disputată în Tasmania, Doina Șnep, Iulia Bobeică, Marioara Curela și Doina Robu urcau pe poziția de aur la 4 rame, iar acum Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș intră, la rândul lor, în istorie.

Nu știam că sunt atât de mulți ani de când nu s-a mai luat medalie în această probă, dar ne bucurăm că am readus-o pe podium", spune și Maria, vorbind la fel de repede precum Amalia.

„Sperăm să o păstrăm în continuare cât de mult ne țin puterile și vom vedea ce ne rezerva anul următor, pentru că deocamdată avem și noi nevoie de o pauză și revenim în forță", adaugă ea.

Mădălina Bereș: „Ne bucurăm pentru acest argint!”

Partea secundă a cursei a fost puternică, fetele apropiindu-se văzând cu ochii de barca olandeză. „Nu este ceva nou că România are a doua parte a cursei foarte tare", subliniază Mădălina. 

Pentru asta suntem antrenate. Într-adevăr, și noi am sperat să venim pe locul întâi, dar dacă ne simțeam toate bine și eram într-o formă bună, poate aurul era al nostru", adaugă ea. „Aceasta nu este o scuză, noi ne bucurăm pentru acest argint".

Duminică, în ultima zi de întreceri, fetele din 4 rame vor concura și în finala de 8 plus 1 rame, acolo unde România deține titlul mondial, cucerit anul trecut, la Racice.

„Așa cum îi place lui Antonio să spună. Optul este făcut din patru, doi și încă două fete care nu au dublat. Azi s-a luat întâi bronzul, apoi argintul și mâine sperăm să urmeze și aurul", spune Maria, amintindu-l pe antrenorul coordonator al lotului, Antonio Colamonici.

Canotoarele din barca de 4 rame cu medaliile la gât Foto Raed Krishan (Belgrad)

Fetele sunt încrezătoare că se pot reface în urma efortului depus în finala de la 4 rame.

Nu există nicio formă de îndoială. Noi acasă tragem mult mai mult decât acest 2000. Într-adevăr, efortul și ambiția la cursă sunt mult mai mari decât acasă, dar am încredere în forțele noastre", subliniază Mădălina.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.