Altele

Două medalii de AUR pentru România la Campionatele Mondiale de Canotaj! Alte două echipaje au obținut calificarea la Jocurile Olimpice

Articol de Raed Krishan (foto), Sergiu Alexandru, Luminița Paul  —  duminică, 10 septembrie 2023

După cele 3 medalii obținute sâmbătă, România a mai obținut azi două medalii, ambele de aur, la Campionatul Mondial de Canotaj, de la Belgrad.

Barca masculină de 8 plus 1 (Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danciu, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și cârmaciul Adrian Munteanu) a terminat finala pe locul 4. Rezultatul le aduce băieților calificarea la Jocurile Olimpice. 

„Tricolorii” au terminat la 3,37 secunde de Marea Britanie, care a câștigat cursa, cu un timp de 05:24.20. Pe doi a venit Olanda (+1.03 secunde), iar bronzul le-a revenit australienilor (+2.45 secunde).

Adriana Adam a declarat imediat după finală că: „Suntem foarte fericite că ne-am păstrat titlul de anul trecut și că am făcut o echipă din 8 oameni”. 

„Cursa de ieri a fost foarte grea, la fel și aceasta, pentru că șase dintre noi au dublat probele. Dar mă bucur că suntem atât de bine antrenate”, a spus și Magdalena Rusu.

Barca feminină de 8 plus 1 a României (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuș, Mădălina Bereș, Maria Tivodariua, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș și cârnaciul Victoria-Ștefania Petreanu) a obținut medalia de aur. Victoria de azi aduce și calificarea la Jocurile Olimpice din 2024. 

Româncele au reușit o cursă spectaculoasă și au adus a doua medalie de aur a delegației, terminând cursa în 06:01.28. Pe locul 2 a sosit barca Statelor Unite, la 2.45 secunde în urma româncelor, iar pe 3 a terminat Australia, la 2.89 secunde.

La 500 de metri și 1500 de metri, România se afla pe locul 2, în spatele Australiei. În a doua jumătate a cursei, „tricolorele” au luptat incredibil. Au urcat pe locul 1 și au câștigat cu un avans liniștitor.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice, mondiale și europene, au câștigat finala la dublu rame.  

Româncele au terminat cursa într-un timp de 06:46.94. Au fost urmate de barca Lituaniei, care a venit la 3,4 secunde în urma lor. Pe 3 a terminat SUA, la 3,51 secunde de România. Bodnar și Radiș nu au avut rival în această cursă. Au condus încă de la început și au fost pe primul loc la fiecare bornă, mărindu-și treptat distanța față de rivale.

Radiș și Bodnar erau campioanele en-titre, după succesul din 2022. Astfel, cele două sunt primele care își apără titlul mondial, în aceeași formulă de la perechea Cozmiuc-Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară), în 2017 și 2018.

Florin Arteni și Ciprian Tudosă au fost primii români care au intrat azi în concurs. Cei doi au terminat pe primul loc Finala B la dublu vâsle masculin, Astfel, s-au clasat pe locul 7 la general.  Astfel, Arteni și Tudosă s-au calificat la Jocurile Olimpice.

După 500 de metri, „tricolorii” se aflau pe locul 5. Au urcat pe 2 la 1000 de metri, iar la 1500 de metri conduceau cursa. Au terminat finala în 06:14.77, find urmați de Germania (06:15.48) și Norvegia (06:15.48).

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.