Fostul mare jucător Ilie Năstase (77 de ani) a oferit câteva declarații tari duminică, înainte de startul „Țiriac Foundation Trophy”, turneul feminin care se dispută săptămâna aceasta la Centrul Național de Tenis.
Năstase a fost invitat special la conferința care a prefațat turneul din Capitală, care se desfășoară într-un cadru improvizat, în baza de pregătire și antrenament a Federației Române de Tenis. Nasty și-a spus din nou marele of, faptul că Arenele BNR din complexul din Cotroceni sunt în continuare inutilizabile.
Exasperat că terenurile stau în continuare sub lacăt, „Nasty” l-a pus la zid pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Ilie Năstase: „Până mor, o să luăm înapoi Arenele BNR! Vă garantez”
„Eu cred că, după mine şi domnul Ţiriac, ar trebui să mai vină cineva să continue treaba asta (n.r. - să ducă mai departe tradiția tenisului românesc). Altfel, tot în parcare o să jucăm, pentru că domnul Isărescu nu o să cedeze. (...) Omul nu are treabă.
Din păcate, puterea civică nu există în România. Trebuia să mergem 20.000 de oameni la bancă acolo, pentru că ăla este locul tenisului. Am avut turneu 21 de ani, acolo am jucat meciurile de Cupa Davis, acolo e toată tradiţia. La un moment dat, locul se numea «Arenele BNR Ţiriac Năstase», dar Isărescu ne-a luat şi numele ăla.
Ilie Năstase continuă războiul pe care-l poartă cu Mugăr Isărescu / Sursă foto: facebook.com/tiriacfoundationtrophyDar sufletul nu poate să ni-l ia! Până mor, o să luăm terenurile înapoi, vă garantez eu! Eu singur o să mă bat. Banca nu e a lui, e a românilor, terenurile nu sunt ale lui, sunt ale românilor. Şi nu-i înţeleg pe români de ce nu se revoltă. De ce? Eu ştiu ce am făcut pentru ţara asta, dar el ce a făcut?”, a spus Ilie Năstase, în conferința de presă de duminică.
Care e situația actuală de la Arenele BNR?
- Terenul principal de la Arenele BNR, cu o capacitate de 6.000 de locuri, a fost închis în 2016. Motivul? ISU nu a acordat aviz de funcționare arenei.
- Pe fondul problemelor de infrastructură de la Arenele BNR, Bucureștiul nu mai găzduiește turneul masculin de tenis. Ultima ediție a avut loc în 2016, competiția fiind mutată la Budapesta, iar mai apoi la Belgrad.
- Baza sportivă a trecut în patrimoniul BNR în 1991, printr-un protocol semnat de ministrul tineretului şi sportului de la acea vreme, Bogdan Niculescu Duvăz şi guvernatorul BNR. Fostul complex sportiv „Progresul” cuprinde, pe lângă arenele de tenis, stadionul de fotbal, săli de sport şi alte spaţii.
FOTO / Turneul de la București, în 50 de imagini spectaculoase surprinse de fotoreporterii GSP de-a lungul anilor
Ion Țiriac: „E greu să te bați cu morile de vânt”
Într-un interviu acordat Gazetei în 2020, Ion Țiriac deplângea la rândul lui situația deplorabilă de la Arenele BNR:
„Stadionul pe care Ceaușescu l-a făcut în 7 zile - și poți să ma citezi când zic treaba asta, n-am nicio problemă - stă cu lanțuri la porți pentru că cineva îl posedă și în ziua de azi și nu e lege!
E greu să te bați cu morile de vânt, e greu să înțelegi ceva și, când nu înțelegi, e mult mai greu sa pricepi! Atunci, unde să te duci? Nu mă plang, că am plâns destul la început și m-am obișnuit să nu mă mai plâng. Însă cineva, la un moment dat, trebuie sa pună piciorul in prag!
Problema e în mâinile politicienilor, sper să se rezolve. Nu înțelege lumea că, datorită acelui turneu, România avea publicitate, 7 zile, în 60-70 de țări. În 2019, turneul de la Madrid a produs orașului peste 130 de milioane de euro profit, din taxe și din cheltuielile făcute în timpul acestor 10 zile. N-or fi fost 100 de milioane la București, dar 10-12-14-15 le-ar fi luat.
Cum e posibil ca această situație să se perpetueze... n-am înțeles! Atât Halep și Năstase, cât și eu sau Tecău am dat în judecată Guvernul, dar am fost respinși, ni s-a spus că nu suntem întemeiați”, spunea Țiriac, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
{{text}}