Euro 2024

Președintele CNCD, mesaj clar după scandalul din România - Kosovo: „Aştept ziua în care aceşti suporteri vor fi daţi în judecată”

+37 Foto
FOTO: Raed Krishan

Articol de Sergiu Alexandru  —  miercuri, 13 septembrie 2023

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a reacționat după scandalul de la meciul România - Kosovo (2-0), din preliminariile EURO 2024.

  • România e pe loc calificabil în grupa I, doi, cu un punct deasupra Israelului și la două lungimi distanță de liderul Elveția
  • România mai are de jucat cu Belarus (deplasare), Andorra (acasă), Israel (deplasare), Elveția (acasă)
  • Israel mai are de jucat cu Elveția (acasă), Kosovo (deplasare), România (acasă), Andorra (deplasare)

Csaba Asztalos a explicat de ce mesajul „Kosovo e Serbia” al ultrașilor români a provocat scandal în timpul partidei și cere ca suporterii vinovați să fie acționați în instanță.

Președintele CNCD, reacție după scandalul de la România - Kosovo

„Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune. 

Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa națională. A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare şi financiară, dar în principal şi de susţinere a echipei naționale. Da, este o problemă de imagine. 

Eu aştept ziua în care aceşti suporteri, care sunt filmaţi, vor fi daţi în judecată şi să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate așa”, a spus Csaba Asztalos la Antena 3, citat de OrangeSport.

România - Kosovo, întrerupt 49 de minute

Ultrașii radicali din „Uniți sub Tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia” și au afișat două bannere care l-au făcut pe „central” să oprească meciul în minutul 18. 

Scandalul era anunțat de la ora 15:47. „La meciul tur din Pristina, imnul nostru a fost huiduit îndelung de întregul stadion, iar suporterii români au fost ținta injuriilor continue și a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari, o mare parte din fani fiind evacuați, arestați, agresați și amendați doar pentru că au afirmat un adevăr istoric subliniat și la nivel de stat, a venit vremea returului”. A fost mesajul ultrașilor.

FRF, Jandarmeria și firma de pază n-au reacționat. Ultrașii au intrat pe stadion fără probleme, au fluierat copios imnul celor din Kosovo și au scandat de mai multe ori „Serbia, Serbia”. Apoi, în minutul 17, au afișat două bannere. Jandarmeria, la fel de pasivă. 

„Basarabia e România” și „Kosovo je Srbija”, plus din nou scandări „Ole, ole, ole, ola, Kosovo e Serbia”. Și a venit momentul în care „centralul” francez Willy Delajod a oprit meciul. 

A chemat echipele la marginea terenului, scandările au continuat și a decis suspendarea partidei! Degeaba s-a dus Stanciu să-i calmeze pe huligani, aceștia au continuat să scandeze.  Mai multe dispozitive de jandarmi au mers spre peluză, nici de această dată n-a existat o finalitate. 

După 30 de minute, Răzvan Burleanu, Gabriel Bodescu și Radu Vișan au coborât pe teren pentru discuții cu oficialii UEFA. O delegație s-a dus din nou la ultrași, moment în care au început să scandeze „Ole, ola, reprezentăm România”, totul în corul de fluierături al întregului stadion.  După 40 de minute de la oprire, echipele au ieșit de la vestiare. A urmat o încălzire și după alte 9 minute s-a reluat partida.

VIDEO Concluziile lui Alex Cicâldău după partida tensionată de pe Arena Națională: „Încercau să ne provoace”

>

Citește și 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.