Comunicatul ITIA integral despre suspendarea Simonei Halep. Totul despre experții chemați de jucătoarea noastră, proceduri și acuzații. Îl redăm integral:
„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a încălcării Programului antidoping de tenis (TADP).
Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima s-a referit la o constatare analitică adversă (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic ale sportivei (ABP).
Tribunalul independent Sport Resolutions s-a întrunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici din partea Simonei Halep, respectiv ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturie în fața completului de judecată.
La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea comis încălcări intenționate ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2 din TADP privind:
- Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum sunt evidențiate în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open.
- Utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, bazată pe recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de jucător în cadrul programului ABP
Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă.
Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” și unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei 3 experți independenți din Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi (APMU), conform căreia „probabil dopajul” este explicația neregulilor în profilul Simonei Halep.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, timp pe care tribunalul l-a creditat pentru perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr 1 mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Cazul rămâne supus recursului.
Karen Moorhouse, CEO ITIA, a declarat: „După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.
Volumul de probe pe care tribunalul trebuie să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedurile ABP a fost substanțial.
ITIA a urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului. Completul a recunoscut că a fost urmată procedura adecvată în cadrul deciziei scrise.
Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”.
ITIA este partea terță delegată, conform Codului Mondial Antidoping (Codul) al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional de guvernare pentru sportul tenisului și semnatar al Codului. ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea anti-doping în tenisul profesionist.
Informații suplimentare:
Despre roxadustat (AAF)
Roxadustat este o substanță utilizată în mod legitim pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista de substanțe interzise a WADA, deoarece este considerat un agent de dopaj al sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.
Despre procesul privind pașaportul biologic (ABP)
Deși ITIA este un organism independent care lucrează în numele organismelor cheie din tenisul profesionist pentru a supraveghea programele anticorupție și anti-doping, programul ABP mandatat de Agenția Mondială Antidoping (WADA) este gestionat de oameni de știință independenți cu expertiză specifică în probleme de dopaj sanguin, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping (WADC).
Cunoscută sub numele de Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi (APMU), monitorizează parametrii biologici ai sportivilor pentru a identifica potențialele încălcări ale regulilor anti-doping (ADRV). Pentru jucătorii de tenis, APMU raportează orice nereguli unui grup de experți independenți format din trei oameni de știință experți în domeniul antidoping pentru a fi examinat. Acest proces are loc în mod anonim, iar APMU și grupul de experți nu cunosc identitatea persoanei în cauză decât mai târziu în cadrul procesului.
Ca atare, la momentul în care au fost ridicate suspiciuni asupra ABP al jucătorului la ITIA, APMU și panelul de experți al laboratorului acreditat WADA din Montreal nu știau că informațiile despre pașaport îi aparțin Simonei Halep.
Despre audiere: Simona Halep a avut 4 martori experți
Jucătoarea a avut patru martori experți: profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz și Paul Scott.
ITIA a solicitat dovezi de la un martor expert pe AAF: Dr. Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a cercetării și medicinii sportive acreditat de WADA din Salt Lake City și responsabil pentru dezvoltarea unei metode de testare aprobate de WADA pentru roxadustat.
În plus, numai în legătură cu acuzația ABP, tribunalul a audiat și de la grupul de experți independenți. Membrii grupului de experți independenți sunt: dr. Laura Garvican-Lewis, director de știință la Agenția Anti-Doping din Statele Unite, profesorul Giuseppe D'Onofrio, profesor în hematologie clinică și de laborator și în patologie clinică, Roma, Italia și Jakob Mørkeberg, Senior Science Manager la Anti-Doping Danemarca.
Tribunalul independent a primit aproximativ 8000 de pagini de dovezi științifice și de altă natură de la jucător și ITIA”.
{{text}}