Nationala

Supereroul României » Calvarul îndurat de unul dintre cei mai buni „tricolori” din victoria cu Kosovo

Nicușor Bancu a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren în partida cu Kosovo, una pe care "tricolorii" au câștigat-o cu 2-0 (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu  —  miercuri, 13 septembrie 2023

Nicușor Bancu, căpitanul Universității Craiova, a revenit la națională după un an și a fost integralist cu Israel și cu Kosovo. El suferise în noiembrie trecut o accidentare foarte gravă, ruptură a ligamentelor genunchiului stâng, a doua problemă medicală majoră din cariera sa.

Bancu a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren în partida cu Kosovo, una pe care "tricolorii" au câștigat-o cu 2-0, iar prestația lui este remarcabilă în contextul în care olteanul a fost chinuit teribil în ultimul an.

Nicușor Bancu s-a antrenat 6 ore pe zi timp de trei luni!

Pe 12 noiembrie 2022, Nicușor a suferit o accidentare într-un meci cu Rapidul, disputat în Giulești. Rezultatul a fost egal atunci, 2-2, și accidentarea căpitanului Universității nu a avut parte de o mediatizare amplă deoarece atenția "a furat-o" Rădoi, care i-a exclus din lot pe Hanca, pe Ivan și pe Markovic.

Bancu rezistase pe teren până în minutul 77 și avea să afle a doua zi diagnosticul teribil: ruptură a ligamentelor încrucișate ale genunchiului stâng. Nicușor a lipsit mai mult de șapte luni înainte să revină în partida pe care Universitatea a câștigat-o cu Dinamo, 2-0, în stagiunea curentă.

Nu numai absența de pe teren a fost greu de suportat, cu mult mai rău a fost programul pe care olteanul a trebuit să-l suporte în perioada aceea în care a luptat ca să poată juca din nou.

El a lucrat timp de o jumătate de an cu fizioterapeutul Alin Burileanu, într-un program cu mult mai dur decât este acela obișnuit al unui fotbalist profesionist. 

În primele trei luni de după operația de la genunchi, Bancu a muncit pentru recuperare timp de șase ore în fiecare zi! Exerciții pentru întărirea genunchiului afectat, pentru refacerea mobilității, a musculaturii.

Nicușor Bancu e ca nou!

După trei luni în care s-a pregătit astfel doar în sala de fitness, olteanul a început să alerge ușor. În următoarele trei luni, el a efectuat zilnic câte două antrenamente, unul în sală și altul pe teren, singur.

Abia după o jumătate de an de chin a putut să reintre în programul de pregătire al echipei, pe parcursul cantonamentului pe care alb-albaștrii l-au avut în vara acestui an, înainte de începerea campionatului.

Bancu a evoluat în opt meciuri din campionat ale Craiovei, genunchiul i-a rezistat, așa că Edi Iordănescu a apelat din nou la el, în ciuda absenței îndelungate de la națională, de aproape un an. Apărătorul Universității s-a descurcat excelent, mai ales în jocul cu Kosovo, și a putut duce până la capăt ambele partide în care a fost titularizat.

Nicușor Bancu a mai avut o accidentare foarte gravă

Bancu, ajuns la 30 de ani, nu a trecut pentru prima oară printr-o perioadă de chin. În urmă cu nouă ani, el a suferit o fractură de tibie și de peroneu într-un meci cu Viitorul. Alin Șeroni, aflat atunci în formația dobrogeană, l-a atacat foarte dur, din spate, pe Bancu, pe care l-a accidentat extrem de grav. 

Pe moment, nu a fost evident pentru toată lumea că atacul fusese groaznic. Arbitrul Florin Miron i-a dat doar "galben" lui Șeroni. Întâmplător, apărătorul de la Viitorul mai avea un cartonaș și a fost eliminat. Hagi a protestat vehement, convins fiind că jucătorul lui nu merita să fie eliminat. 

Ei toți au realizat că era vorba despre ceva cu adevărat grav abia când l-au auzit pe Bancu urlând de durere. Nicușor a lipsit atunci o jumătate de an.

Pe Bancu l-a ajutat și Edi Iordănescu

Criticat în trecut fiindcă nu avea suficiente abilități de fundaș, Bancu nu a mai greșit nici în apărare de data aceasta. Contribuția lui ofensivă din poziția de fundaș stânga îi era recunoscută oricum. Pe oltean l-a ajutat și strategia lui Iordănescu, care nu l-a mai expus. 

Edi a folosit în majoritatea timpului, în partida cu Kosovo, o defensivă din trei stoperi, Drăgușin, Burcă și Screciu, ceea ce le-a permis "lateralilor" Rațiu și Bancu să joace foarte sus, să nu mai fie nevoiți să se apere într-o linie de patru fundași, așa cum evolua România de obicei. 

Panduru i-a remarcat pe ambii fundași laterali, într-o declarație de la Orange Sport: "Bancu a fost bun și nu mă așteptam ca Rațiu să joace atât de bine, mai ales că el nu a mai evoluat la club în ultima vreme". Rațiu, 25 de ani, nu a mai jucat în campionat din mai, atunci când era la Huesca, în liga a doua. 

Achiziționat în vara aceasta de către Rayo Vallecano, românul încă nu a intrat deloc pentru formația din Madrid în La Liga.

VIDEO România - Kosovo // Concluziile lui Alex Cicâldău după partida tensionată de pe Arena Națională: „Încercau să ne provoace”

>

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.