Toată lumea a crezut că, marți seară, kosovarii, care știau că vor exista scandări pro Serbia în tribunele Arenei Naționale, au încercat să-l forțeze pe arbitrul Willy Delajod să oprească meciul.
Surse FRF explică însă că nu s-a întâmplat asta, iar „centralul” partidei n-a făcut decât să respece procedura! Kosovarii au mers la marginea terenului după izbucnira scandărilor problematice, iar în scurt timp arbitrul a decis ca cele două echipe să meargă la vestiare.
Arbitrul de la România - Kosovo a respectat procedura, spun surse federale
„Pentru astfel de situații, cu scandări și mesaje xenofobe afișate, arbitrul este obligat să respecte așa numita «Three Steps Procedure».
Primul pas e să oprească jocul și să cheme echipele la mijlocul terenului, în zona vestiarelor. În acest timp, de la stația de amplificare a arenei se anunță spectatorii să înceteze cu acest gen de manifestări, că există pericolul opririi definitive a jocului.
Dacă lucrurile se liniștesc, arbitrul poate relua meciul, iar dacă vede că suporterii încep iar cu acel tip de comportament, retrage echipele la vestiare. Pentru 10-15 minute sau chiar mai mult, cum s-a și întâmplat. Iar la pasul 3, dacă reapăreau manifestări xenofobe, oprea partida și am fi pierdut cu 0-3 la masa verde”.
Altă variantă: au omis arbitrii un lucru esențial?
Alte surse federale susțin, însă, că procedura cerută de UEFA n-ar fi fost respectată întocmai și că pasul 1 a fost, de fapt, omis.
Acesta ar fi prevăzut ca, înainte de oprirea meciului, „centralul” sau arbitrul de rezervă sa solicite organizatorilor să anunțe prin stație că, dacă spectatorii vor continua cu același comportament, meciul va fi întrerupt. Iar acest lucru nu s-a întâmplat!
458 de ultrași români au fost identificaţi
Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a emis un comunicat prin care afirmă că FRF, în calitate de organizator al partidei, era responsabilă pentru prevenirea incidentelor.
Mai mult, Jandarmeria a precizat și că mai mulți ultrași care au provcat incidentele au fost identificați, urmând a se lua măsurile legale împotriva acestora:
„458 de persoane, care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte antisociale și din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal dintre echipele reprezentative ale României și Republicii Kosovo, au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare".
{{text}}