Anca Todoni, 18 ani, se află într-un sezon al progresului, ea reușind un salt de peste 500 de locuri din ianuarie încoace. Tânăra, care azi s-a calificat în "sferturi" la Țiriac Foundation Trophy, detaliază pașii făcuți în ascensiunea din 2023
Săptămâna aceasta Anca participă în competiția WTA 125 Țiriac Foundation Trophy de la București, iar azi a reușit cea mai bună perfomanță din carieră, calificându-se în sferturile de finală după o victorie frumoasă în fața favoritei 2, bulgăroaica Viktoria Tomova, 28 de ani, numărul 86 mondial.
Românca a revenit de la 0-1 la seturi, trecând peste un prag psihologic în actul secund, și s-a impus cu 4-6, 6-4, 6-1. Ea depășise luni runda inaugurală cu o victorie clară, 6-0, 6-3, în fața lui Carole Monnet din Franța, 162 WTA.
Anca Todoni, salt important în 2023
Fiecare jucător are drumul său propriu, rețetele nu se pot aplica automat în orice situație, iar Anca Todoni își construiește parcursul în circuitul WTA acumulând experiențe diverse, învățând să se adapteze tot mai bine unor situații noi, progresând tehnic, dar și la capitolele fizic și mintal.
Va împlini 19 ani pe 10 octombrie, iar în acest sezon a marcat câteva premiere ale carierei, cele care au dus la un salt consistent în clasamentul mondial.
A început anul pe poziția a 818-a în ierarhia WTA, iar săptămâna aceasta este pe 281. În aceste luni a bifat prima ei finală într-un turneu ITF cu premii de 25.000 de dolari, la Kursumlijska Banja, în Serbia, iar peste câteva săptămâni a venit și primul titlu, la Osijek (Croația), urmat de încă unul, la Bistrița.
537 de locuria urcat Anca Todoni de la începutul anului și până în această săptămână
Un sfert de finală la Praga într-un concurs de 60.000 de dolari reprezintă încă o treaptă, așa cum a fost și participarea în turneul WTA 125 de la Iași, unde a trecut un tur.
Anca, cea care este pregătită de antrenorii de la ArcPro, Artemon Apostu-Efremov, Adrian Cruciat, și a fost convocată de Horia Tecău în echipa de BJK Cup a României începând cu sezonul trecut, a vorbit pentru Gazetă despre reperele acestui an și despre cum s-a construit progresul ei.
- Anca, au fost niște săptămâni pline și nu doar cu meciuri, dar și cu și cu rezultate, în general anul acesta cred că ai făcut niște pași în plus. Cu acele titluri câștigate la Osijek, apoi la Bistrița, "sferturi" la Praga, cum a fost pentru tine această ultimă perioadă?
- A fost o perioadă plină din orice punct de vedere. Adrenalina asta a turneelor și a meciurilor câștigate m-a împins și mai mult. A fost o serie foarte bună, am avut și două de 15.000 câștigate la rând care mi-au dat foarte mare încredere.
- Apoi?
- După aceea am jucat unul de 25.000, la Kursumlijska Banja, am pierdut în finală din cauză că eram destul de obosită fizic după patru săptămâni la rând, apoi a urmat Iașul, care pentru mine am însemnat foarte mult, să joc cu publicul, să joc televizat, am avut alt tip de emoții, dar sunt foarte mândră de mine pentru că am reușit să le gestionez foarte bine.
A învățat două săptămâni pentru bacalaureat
- E un an în care este clar că treci la alte niveluri unul după altul. Cum s-a pregătit această urcare progresivă la turnee mai importante, la un program un pic mai încărcat?
- M-a ajutat foarte mult, într-un fel și într-un fel m-a încurcat, perioada cu bacalaureatul. O lună nu am jucat turnee, două săptămâni le-am acordat doar pentru a învăța și după cred că am avut trei săptămâni dedicate doar perioadei de pregătire și am început treptat.
- Cum ți-a fost să înveți și să combini și cu tenisul?
- Mi-a fost puțin greu și ciudat. Eu sunt obișnuită să fiu toată ziua plecată la antrenament, să mă focusez doar pe tenis, a fost puțin ciudat să stau în casă în fața unui caiet. Le-am zis tuturor că nu îmi place acest lucru și e ceva ce nu vreau să fac și că mă dedic totalmente tenisului după ce termin cu perioada aceea.
- Cum ai dat bacalaureatul?
- Am ales să-l dau în sesiunea specială, ceea ce m-a ajutat foarte mult din punct de vedere al calendarului de tenis, am avut toată vară liberă dedicată turneelor și a decurs bine. Am luat nota de trecere, nu mi-am pus un obiectiv de notă pentru că știam că nu am putut să aloc atât de mult timp învățatului, cum au făcut colegii mei. Dar am luat totul pe mine, nu am făcut nicio oră de meditație și am zis să învăț cât se poate în două săptămâni, cât să trec și văd ce o să fac pe viitor.
Anca Todoni: „De la orice scor se poate câștiga un meci”
- În ce privește tenisul, unde crezi tu că ai progresat cel mai mult în sezonul acesta?
- Per total am progresat foarte mult. Tehnic, am loviturile mult mai compacte și văd mult mai bine jocul. Pot să iau mult mai mult din timpul adversarei, dar ce m-a ridicat cel mai mult, pot să spun, a fost mentalul, faptul că am învățat să gestionez unele momente mai bine decât o făceam până acum. E un lucru mare să rămân calmă, să nu cedez niciun moment și să învăț că de la orice scor se poate câștiga un meci doar prin compensare mentală, chiar dacă starea fizică nu e cea cu care mă simt confortabil.
261 este pozițiaocupată de Anca Todoni în acest moment în clasamentul WTA live
- Și fizic? Au fost multe meciuri, de peste două ore, în condiții meteo dificile.
- Cu siguranță mă ajută foarte mult fizicul, am avut foarte mult de îmbunătățit pentru că până să mă mut în București, nu am acordat așa de mult prin pregătirii fizice, nu am știut că e atât de importantă, însă mi-au spus antrenorii de acum, cei cu care lucrez și preparatorul fizic. Cumva toate chestiile astea se leagă. Îmi dau o stare de liniște interioară, că știu că pot să duc orice meci la un nivel înalt, pentru că fizicul susține, rezist chiar și pe temperaturi extreme, cum a fost vara aceasta, și mă ajută foarte mult în liniștea mentală.
- Anul trecut spuneai că jucătoarea cu care te identifici cel mai mult e Elena Rybakina. A rămas aceeași opțiune?
- Da, a rămas. Mă inspir săptămânal de la ea, caut să urmăresc cât mai multe meciuri atunci când joacă. Mi se pare că am foarte multe de învățat de la ea și suntem asemănătoare ca stil, fizic, cam totul.
- Te uiți la la tenis?
- Mă uit când am timp. De obicei în turnee mă focusez mai mult pe recuperare, dar când pot, urmăresc și sincer îmi place să mă uit mai mult la băieți, Jannik Sinner e preferatul meu, la fete de obicei o caut doar pe Elena.
{{text}}