Opinii   •   EDITORIAL

Halep contra caracatiței antidoping și Cazul Schwazer

Editorial Theodor Jumătate

Articol de Theodor Jumătate   —  joi, 14 septembrie 2023

Poate fi condamnat un sportiv doar pentru că e "probabil" dopat? Da, e posibil, dacă sistemul antidoping mondial a decis. Și Halep nu are nicio șansă să bată sistemul, chiar dacă susține că e nevinovată. Alex Schwazer, campion olimpic la 50 km marș în 2008, a fost dărâmat de acest sistem

În Codul procesual penal, la articolul 396, alineatul 2C, stă scris: "Condamnarea se pronunță dacă instanța constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat".

Îndoiala există

Acel "dincolo de orice îndoială rezonabilă" e esențial. În cazul Halep, nu văd dincolo de orice îndoială rezonabilă în hotărârea tribunalului Sports Resolutions de a o suspenda patru ani.


Verdictul său nu mi-a demonstrat total vinovăția ei, nu m-a convins că a fost cu adevărat dopată în niciunul din cele două capete de acuzare, roxadustat și pașaport biologic.

Acceptă doar ce vrea să accepte!

În interviul pentru L'Equipe, profesorul Jean-Claude Alvarez, expert care a pledat în apărarea sportivei, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches, descrie toate testele, analizele făcute, dovedește posibila contaminare cu roxadustat a colagenului pe care Halep îl folosea ca supliment alimentar și încheie astfel: "Roxadustat ar trebui să crească hemoglobina. Deci, cu acest parametru, au considerat că este prea puternic. 

A fost testată pozitiv pe 29 august 2022. Pe 26 august a avut o probă negativă. Dar cînd iei aceste molecule, ele rămân cel puțin 15 zile în urină. Asta înseamnă că ea ar fi luat roxadustat între cele două date, 26 și 29 august, și ar fi rămas doar 0,2 nanograme pe 29. 


Așadar, trebuie să fi luat o microdoză total ineficientă și e incredibil că nimeni nu vrea să recunoască acest lucru. E imposibil din punct de vedere farmacologic".

A mai zis ceva care mi-a atras atenția: "Nu mai există niciun dubiu că două laboratoare renumite din Franța au găsit același rezultat. Noi spunem că există roxadustat în colagen, însă laboratorul american spune că nu există".

Da, dar cele două laboratoare renumite din Franța nu sunt acreditate de Agenția Mondială Antidoping (WADA), iar cel american este. Și WADA, care controlează, supraveghează tot ce se întâmplă în materie de antidoping la nivel global, acceptă doar ce vrea să accepte.

85%, 90%, 95%, 99%? Care e procentul probabilității la Halep?

Legat de pașaportul biologic, de cele 51 de probe de sânge analizate ale jucătoarei, tribunalul care a condamnat-o a transmis marți, 12 septembrie, că explicația neregulilor în profilul Simonei Halep este "cel mai probabil dopajul". 

A doua zi, în comunicatul complet al Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA), ni s-a prezentat "opinia puternică și unanimă" a celor trei experți din Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi, conform căreia "probabil dopajul" a fost cauza neregulilor.

Nu vi se pare o discrepanță între "opinia puternică" și "probabil dopajul"? Mai clar, cei trei au fost convinși că probabil. Și nu vi se pare nimic anormal în "cel mai probabil" și "probabil"?

Probabil, foarte probabil, cel mai probabil. Cât de probabil? 85%, 90%, 95%, 99%? Care e procentul probabilității la dopajul Simonei Halep? Condamnăm în baza unei probabilități?

Abuzul de putere poate să apară oricând

Sincer, nici eu nu cred 100% în WADA și nici în toate deciziile luate de către agențiile de integritate sau tribunalele independente în lupta antidoping din sport. Cât de independente sunt în realitate?

Sports Resolutions, fondat de cele șapte foruri care conduc tenisul, ar fi trebuit să rezolve cazul cât mai repede, sunt niște termene în regulamentul său pe care le-a încălcat pentru că ITIA i-a cerut-o! Au fost trei amânări.

 Agenția de Integritate motivează prin complexitatea cazului. Praf în ochi. Toate cazurile aduse în fața unui tribunal de arbitraj sunt complexe, dar nu toate sunt amânate precum a fost acesta. 

Sunt independente? Toate sunt conectate la WADA prin experți sau laboratoare acreditate. Sistemul WADA. Și abuzul de putere poate să apară oricând.

Dacă îi contești integritatea, ești terminat!

În dosarul Halep, sistemul a hotărât că e vinovată, iar ea refuză să accepte, își susține nevinovăția și contestă sistemul. Dar, dacă îi contești competența, integritatea, puterea ești terminat ca sportiv. Nu ai nicio șansă să câștigi, chiar dacă ești nevinovat.

Nu spun că nu există dopaj în sport, există la cel mai înalt nivel și probabil că niciun sport nu a scăpat de dopaj, dar dacă e cineva într-adevăr nevinovat și totuși pedepsit?

Campion, apoi dopat, renăscut, apoi "dopat"

Alex Schwazer, în 2008. Foto: Imago Images

Vedeți documentarul "Fugind pentru adevărul meu", de pe Netflix, și veți găsi un răspuns. 

Italianul Alex Schwazer, campion olimpic în 2008 la 50 km marș, s-a dopat apoi cu EPO și a fost suspendat doi ani chiar înaintea Jocurilor din 2012. Și-a recunoscut vina și s-a retras. 

Totuși, mai târziu, s-a întors în sport, antrenându-se cu Sandro Donati, faimos luptător antidoping în Italia, chiar cel care a anunțat WADA în 2012 că Schwazer e suspect. Donati era un important colaborator WADA, l-au prins cu ajutorul lui.

Schwazer a renăscut datorită lui Donati, avea timpi extraordinari, a ajuns din nou în vârf, s-a calificat la Rio 2016 și visa la medalii, însă din cauza aceluiași antrenor, care devenise din colaborator inamicul numărul 1 al WADA, a plătit.

Surprinzător, deși nimic nu anunța așa ceva, Schwazer a fost depistat pozitiv la testosteron, o microdoză, și exclus din sport opt ani.

Italianul a pledat pentru nevinovăția sa, a fost respins la toate tribunalele sportive, dar Curtea din Bolzano l-a achitat, a dovedit că probele sale fuseseră măsluite la un laborator acreditat WADA. Iar avocatul WADA s-a făcut de râs la proces nemaiștiind cum să acopere o mare înscenare, o mare farsă.

WADA a negat, dar îndoiala rămâne

Și ancheta cotidianului La Repubblica a susținut că WADA "l-a dopat" pe Schwazer pentru a-l lovi pe Donati, care plănuia să scoată la lumină corupția de la WADA și Federația Internațională de Atletism.

Sigur, cum era de așteptat, Agenția Mondială Antidoping a negat tot, concluziile experților, ale avocaților, respingând hotărârea judecătorului. Dar îndoiala asupra sa rămâne.

Am o îndoială și asupra deciziei tribunalului Sports Resolutions. Și, până când nu va dovedi limpede, să înțeleagă oricine, cum s-a dopat Halep, o consider nevinovată. Da. Nevinovată.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.