Erling Haaland (23 de ani) și Iga Swiatek (22) sunt printre marii sportivi care își acoperă gura în timpul somnului și al antrenamentelor # Este un truc la care apelează din ce în ce mai mulți oameni, în speranța că le va îmbunătăți respirația și, implicit, performanța fizică sau odihna # Specialiștii avertizează însă că această metodă prezintă riscuri.
Prezent de curând în podcastul „Impaulsive”, Erling Haaland i-a sugerat unuia dintre moderatori, luptătorul de wrestling Logan Paul, să își acopere gura în timpul somnului și al antrenamentelor:
„Sunt foarte interesat de moduri în care îți poți face corpul să funcționeze în cel mai bun mod posibil. Cred că somnul este cel mai important lucru din lume. Ar trebui să îți acoperi gura noaptea, la fel când te antrenezi”.
Cu ceva timp în urmă, Iga Swiatek, multă vreme lider în clasamentul celor mai bune jucătoare din tenisul mondial, s-a antrenat purtând o bandă adezivă pe gură.
Motivul pentru care ambii sportivi au recurs la această metodă este reprezentat de beneficiile respirației pe nas. Aceasta îmbunătățește odihna și disponibilitatea la efort, te protejează de praf, alergeni și germeni, și evită iritarea plămânilor pe termen lung.
„Respirația nazală poate scădea tensiunea arterială prin creșterea monoxidului de azot, o substanță din organism care poate ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale”, explică Dr. Raj Dasgupta, profesor de medicină clinică la Universitatea din California de Sud, pentru CNN.
Experții avertizează asupra metodei pe care au promovat-o Erling Haaland și Iga Swiatek
Acest truc, din ce în ce mai popular pe rețelele de socializare, poate fi, totuși, riscant. Același doctor avertizează: „Dacă aveți sindromul de apnee obstructivă în somn poate fi foarte periculos”.
Dr. Gasgupta recomandă ca cei care doresc să încerce această metodă să verifice mai întâi dacă se confruntă cu acel sindrom. „Dacă problema este sforăitul, există multe alte opțiuni pentru a adresa asta, precum benzi și dilatatoare nazale, dar și exerciții pentru gură, gât și limbă”, spune el.
Potrivit MedLife, „apneea în somn de tip obstructiv cuprinde episoade de obstrucție parțială/completă a orofaringelui în timpul somnului, determinând apnee, definită ca oprirea respirației mai mult de 10 secunde”.
Conform unui studiu citat de CNN, peste un miliard de oameni cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani suferă de acest sindrom. Experții bănuiesc că multe alte milioane de oameni se confruntă cu această problemă, fără a fi diagnosticați.
{{text}}