Nationala

„Modele de femeie” » Noua campanie a FRF: „În România, mi s-a spus să rămân la cratiță!”

Articol de Cătălin Stroia  —  marţi, 19 septembrie 2023

„Modele de femeie” este campania FRF prin care se dorește eliminarea anumite cutume din societate legate de faptul că femeile nu pot practica fotbalul # De asemenea, sunt scoase în evidență jucătoarele din naționala României care prin propriul exemplu au reușit să doboare anumite bariere și să se realizeze atât în fotbal cât și în plan personal.

„Folosim modelul fotbalistelor naționalei României, care doboară bariere pe terenul de fotbal și în afara lui, vrem să încurajăm orice femeie, indiferent de domeniu, să-și spună povestea; să arate lumii cum a depășit prejudecățile care i-au pus piedică” a fost mesajul transmis de oficialii Federației.

„Noua campanie abordează subiectul egalității de gen în lumea fotbalului și își propune să încurajeze și să susțină femeile și fetele să înceapă și să continue să joace fotbal. Și nu în ultimul rând, să pună acest subiect pe agenda publică”.

Imagine de la conferința de lansare a campaniei FOTO FRF

„Chiar îmi doresc ca tot mai multe fetițe să aibă și opțiunea de a juca fotbal”

Mijlocașul Ștefania Vătafu (30 de ani) a fost prezentă la conferința de lansare a acestei campanii și a făcut o paralelă între probleme întâmpinate în România cu fotbalul feminin și ceea ce înseamnă normalitatea din Belgia, unde evoluează la Anderlecht.

Am început fotbalul la 9 ani și am jucat într-un cadru organizat cu băieții la Vâlcea. Am avut destul de multe reproșuri de la oameni, de la profesori. Mi s-a spus că trebuie să las fotbalul și să stau la cratiță”, a spus aceasta.

Mi-aș fi dorit și eu să fi avut la vârsta de 9 ani toată infrastructura, toate competițiile care există acum în fotbalul feminin. Chiar îmi doresc ca tot mai multe fetițe să aibă și opțiunea de a juca fotbal. Atunci când au de ales între atletism, handbal sau alte sporturi, să fie acolo și fotbalul
- Ștefania Vătafu, jucătoare de fotbal

Apoi a continuat cu un exemplu de peste hotare, de la RSC Anderlecht, acolo unde este legitimată în prezent: „În Belgia, am fost primită foarte bine. Atât băieții cât și fetele avem parte de aceleași condiții, doar că nu jucăm pe același stadion. Publicul este mult mai primitor și mai călduros și nu există așa de mult injurii”.

Ioana Bortan: „La 20 de ani am început fotbalul”

 Ioana Bortan (34 de ani) joacă în prezent la Farul și a explicat în cadrul evenimentului cum a început fotbalul feminin la 20 de ani.

„Aveam deja două colege care făceau asta. Am mers cu ele la antrenament. Mi-a fost dificil pentru că era un sport colectiv și nu unul individual. Eu n-am trăit un lucru negativ vizavi de inegalitatea de gen. Pe lângă fotbal, din 2014 lucrez cu normă întreagă la o firmă IT pe partea de management”
- Ioana Bortan, jucătoare de fotbal

„Fiecare femeie are dreptul de a alege ceea ce vrea să realizeze în viață”

De la lansarea acestei campanii nu a lipsit Răzvan Burleanu. Președintele Federației a luat cuvântul și a precizat:

„Credem că fiecare femeie are dreptul de a alege ceea ce vrea să realizeze în viață, fără a fi limitată de stereotipuri sau așteptări preconcepute. Fiecare dintre jucătoarele noastre este un exemplu viu de ambiție, curaj și determinare”.

Programul echipei naționale de fotbal feminin

  • 22 septembrie 2023: Croația – ROMÂNIA
  • 26 septembrie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
  • 27 octombrie 2023: ROMÂNIA – Slovacia
  • 31 octombrie 2023: Slovacia – ROMÂNIA
  • 30 noiembrie 2023: Finlanda – ROMÂNIA
  • 5 decembrie 2023: ROMÂNIA – Croația

Citește și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.