GSP special   •   Ideile Gazetei   •   NUTRIȚIE

Nutriționistul Mihaela Bilic dă verdictul între pizza sau șaorma după meciuri: „Mi se pare o combinație delicioasă” + Care e cea mai bună proteină

Articol de Andrei Crăiţoiu, Iosif Popescu (video)   —  joi, 21 septembrie 2023

Medicul nutriționist Mihaela Bilic (53 de ani) a vorbit cu Gazeta Sporturilor despre alimentele care sunt recomandate să fie consumate de către sportivii de performanță, mizând în special pe pește și fructe de mare # Aceasta face o paralelă între consumul de pizza și cel de șaorma după meciurile de fotbal și explică de ce cafeaua sau energizantele sunt recomandate să fie consumate înainte de efort.

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România. 

După ce a terminat facultatea la București, a urmat un stagiu la o clinică de obezitate din Paris. În urmă cu 22 de ani a devenit medic specialist în diabet şi boli de nutriţie.

Mihaela Bilic vorbește despre consumul de pizza și de șaorma după meciurile de fotbal, dar și despre folosirea cafelei sau a energizantului înainte de un efort susținut. 


În plus, Bilic le recomandă sportivilor și nu numai să consume mai mult pește și mai multe fructe de mare, în special creveți.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Creveții au intrat în competiție cu oul care este considerat proteina etalon”

De ce creveți? Pentru că „proteinele trebuie să le vedem precum cărămizile. Acum, creveții au intrat în competiție cu oul care este considerat proteina etalon”. 

În primul semestru din 2023, consumul de creveți s-a majorat cu 20%, față de aceeași perioadă a anului precedent

„Creveții prin proteine și minerale au trecut cu un pas înaintea oului. Efectul asupra sănătății este unul surprinzător. Chiar dacă au colesterol, nu duc la creșterea colesterolului din sânge! Există și această recomandare a nutriționiștilor să consumăm pește și fructe de mare de două ori pe săptămână”, spune Bilic.

Creveții reprezintă unul dintre cele mai valoroase alimente. Cu toate acestea, consumul de creveți rămâne la un nivel modest. Media anuală a consumului de pește și fructe de mare, în România, se ridică 8–9 kilograme pe cap de locuitor, din care creveții reprezintă doar 3%.



- Mihai Dărmănescu, patron companie pește și fructe de mare

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Carbohidrații sunt cea mai rapidă sursă de energie”

Întrebată cât de benefic este pentru organism consumul de pizza după un meci de fotbal, Mihaela Bilic explică.

„Din punctul de vedere al recomandărilor, pentru că teoria e una și practica e alta, se spune să facem această provizie, această încărcare a ficatului cu glucoză înainte de un efort fizic. Făinoasele, carbohidrații sunt cea mai rapidă sursă de energie și în momentul când știm că ne așteaptă o competiție și un efort intens, la două ore avem nevoie de o masă cu paste, cu orez, ceva care să încarce bateriile. 

În schimb aceste făinoase consumate după efortul fizic, când organismul este în repaus și nu mai arde nimic, nu fac altceva decât să se transforme în depozite de grăsime”, a explicat aceasta.

Mihaela Bilic: „Eu iubesc șaorma! Mi se pare o combinație delicioasă între făinoase, legume și carne”

Lui Bilic i-a fost dat exemplul celor de la Rapid, care după meciuri nu consumă pizza, ci preferă șaorma. 

„Eu iubesc șaorma! Mi se pare o combinație delicioasă între făinoase, legume și carne. Și aici aș spune că porția contează! Nu putem consuma prin sport cât de mult putem aduce din alimente. Și asta știu sportivii cel mai bine”, a explicat Bilic.

Care a continuat să explice: „Când faci două ore de efort și consumi șase sute de calorii această șaorma poate avea aceste șase sute de calorii. Cantitatea face diferența. Toată mâncarea este bună, important este ca porția să fie corectă, doza să fie mică și diversitatea face sănătatea. Nu-i o problemă că mâncăm o șaorma din când în când, ci important e să avem din toate câte puțin ca să funcționeze corpul nostru cum trebuie”.

Ca să construiască masă musculară, sportivii au nevoie de consumul de pește și fructe de mare. Proteinele te hrănesc, te țin sătul și, din fericire, nu se pot transforma în grăsime. Și în cura de slăbire avem nevoie de aceste proteine de înaltă calitate, iar creveții au 80% apă și 20% proteine.



- Mihaela Bilic, medic nutriționist

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Cafeaua și energizantele sunt bune înaintea unui efort!”

Un alt capitol comentat de Mihaela Bilic este consumul de cafea/energizante de către sportivi înainte de meci. 

38% dintre europenifac sport cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce procentul în România e de 31% (cei care fac sport în aer liber sau la sală)

Și cafeaua, și energizantele sunt bune înaintea unui efort!Nu sunt contra lor! Tocmai pentru că ajută organismul să se mobilizeze mai repede. Eu consider că energizantul, acest tonic, ne îmbunătățește și performanța, și rezistența la efort. Cafeaua ne face mai deștepți și mai puternici”, a spus aceasta.

58% dintre români sunt supraponderali

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport pentru 2022 care arată că 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces.

„Nu întotdeauna obezitatea infantilă înseamnă neapărat o problemă de alimentație cât mai degrabă un dezechilibru emoțional. Mai ales în cazul copiilor! Ei mănâncă pentru a compensa o lipsă de atenție, de iubire, de lucruri care țin de suflet. Și-atunci ne trezim cu acest fenomen care este și încurajat de părinți”, spune Bilic pentru Gazeta Sporturilor.

Părinții sunt extrem de ocupați, nu mai au timp  să-l aloce copiilor și-atunci compensează această lipsă prin răsfățuri alimentare sau printr-o permisivitate foarte mare. Îi fac toate poftele alimentare copilului ca să-i arate că este iubit și este alarmantă lipsa de organizare din familiile de români.



- Mihaela Bilic, medic nutriționist

Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă. Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene. 

În plus, aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani de la noi în țară au peste greutatea normală, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.

Și asta pentru că „nu se mai stă la masă, fiecare mănâncă așa cum îl taie capul, nu mai avem un ritm al meselor, nu mai stăm cu toți așezați, nu mai vorbim, nu mai povestim, nu mai mestecăm. Efectiv mâncăm pe fugă, pe apucate. Atunci nu poți să ai pretenții de la un copil să facă alegeri corecte pentru că ei trebuie educați și educați”, a mai declarat medicul.

Eu n-aș putea să trăiesc fără pâine și brânză. Și-atunci ca să fie un trio haideți să punem și ceva din apă, din mare. Fie că e vorba de pește sau fructe de mare. Pentru că avem nevoie de produse care să ne hrănească organismul și să ne țină și de foame. Excluderile sunt periculoase! Nu căutați un aliment miraculos. Mai degrabă, consumați puțin din tot.



- Mihaela Bilic, medic nutriționist

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.