Fosta mare jucătoare de tenis Martina Navratilova, acum în vârstă de 66 de ani, a sărit în apărarea Simonei Halep (31), suspendată 4 ani pentru dopaj.
Găsită vinovată de încălcarea regulamentului anti-doping în două privințe, utilizarea substanței interzise roxadustat și practicarea unei metode interzise / folosirea unei substanțe nepermise pe durata întregului an 2022, Simona Halep are un nou aliat.
Este vorba despre una dintre cele mai mari jucătoare din toate timpurile, Martina Navratilova. Într-o reacție pe contul de X, fostul Twitter, acolo unde este urmărită de peste 460.000 de oameni, Navratilova s-a întrebat de ce ar folosi un sportiv de bunăvoie roxadustatul, având în vedere posibilele reacții adverse ale substanței.
Martina Navratilova se pronunță în favoarea Simonei Halep: „Nu văd de ce ar folosi un sportiv roxadustatul”
„Am vrut mereu să acord sportivilor prezumția de nevinovăție. Treaba asta cu dopajul miroase urât, având în vedere că doar aici ești considerat vinovat automat, până când poți dovedi că nu ești.
Ca sportiv - chiar dacă ar fi permis - nu văd de ce ar vrea cineva să folosească această substanță, având în vedere posibilele reacții adverse...”, a scris Navratilova.
Cuvintele Martinei au venit ca răspuns la o postare care prezenta o reacție recentă a lui Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei. Australianul scrisese pe aceeași platformă că „Simona nu a făcut nimic din ce este sugerat în raportul ITIA. TAS este locul potrivit unde să fie judecat cazul”.
Simona Halep: „Roxadustatul nu m-ar ajuta”
Poziția adoptată de Martina Navratilova se potrivește cu ceea ce a afirmat Simona Halep într-un interviu recent, acordat americanilor de la Front Office Sports.
Halep a susținut că ea nu ar fi fost ajutată de roxadustat, întrucât se confruntă de multă vreme cu o problemă de tiroidă, iar acea substanță nu ar fi făcut decât să o agraveze:
„Nu avea niciun sens ca eu să iau substanța asta. Ar lucra împotriva mea, nu m-ar ajuta”.
Sursa citată a prezentat un studiu în acest sens, unul realizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), în care sunt studiate efectele Evrenzo, denumirea comercială a medicamentului care conține roxadudstat ca substanță activă. Concluziile acestuia:
- Roxadustatul poate duce la scăderea funcției tiroide;
- Roxadustatul poate duce la scăderea TSH, hormonul de stimulare a glandei tiroide;
- Utilizatorii de roxadustat cu raportat cazuri de hipotiroidism secundar. „Aceste reacții au fost reversibile la întreruperea tratamentului cu roxadustat. Monitorizarea funcției tiroide este recomandată”, au notat specialiștii.
De ce este interzis roxadustatul? În motivarea tribunalului pentru suspendarea sportivei din Constanța, este precizat că „Roxadustatul este un agent de dopare a sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii (n.r. - eritrocite). Ca atare, crește oxigenul disponibil în corpul unui sportiv”.
{{text}}