Csinta Samu, editorialist Nemzeti Sport, consideră blândă sancțiunea acordată de UEFA României. Maghiarul amintește de mesajul „Basarabia e România” și extrapolează, afirmând că și fanii maghiari ar fi îndreptățiți în aceste condiții să revendice Transilvania.
CONTEXT:
- Partida România - Kosovo din preliminariile Euro 2024, scor 2-0, a fost întreruptă în minutul 18 și reluată la aproape 50 de minute distanță.
- Motivul? Ultrașii din galeria României au afișat un mesaj cu conotații politice, pe care l-au și scandat în repetate rânduri: „Kosovo e Serbia”.
- Acțiunile acestora i-au lezat pe jucătorii kosovari, care au părăsit terenul. După reluare, România a marcat de două ori și a obținut o victorie prețioasă.
- Sancțiunea UEFA? La partida cu Andorra (15 octombrie, 21:45) pot intra doar copiii sub 14 ani. În plus, FRF a primit o amendă de 52.000 de euro.
Csinta Samu, editorialist Nemzeti Sport: „În acest peisaj s-ar încadra și semnul despre apartenența Transilvaniei”
„Sancțiunea e o bagatelă (n.r. - fapt de mică importanță), dacă ne gândim că pentru România calificarea la Euro 2024 este aproape o chestiune de viață și de moarte”, scrie Samu în Nemzeti Sport.
Apoi, jurnalistul lasă de înțeles că utilizarea hărții Ungariei Mari ar trebui permisă dacă mesajul „Basarabia e România”, afișat inclusiv la partida naționalei cu Kosovo, e acceptat.
„Ultrașii români au extins sfera, afirmând, pe lângă bannere despre presupusa inexistență a statului Kosovo, «Basarabia e România».
În acest peisaj s-ar încadra și semnul despre apartenența Transilvaniei (n.r. - detalii, mai jos). Desigur, mergând pe aceeași linie, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei”, e de părere Csinta Samu, care încheie totuși într-o notă neutră:
„A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase vor aduce sancțiuni pentru mult timp de acum încolo”.
Controversă uriașă în jurul steagului Ungariei Mari
Abțibilduri revizioniste, cu harta Ungariei Mari- „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă. Presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
- Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
- Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României;
- „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci;
- În februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiare de Fotbal și vicepreședinte UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu UEFA autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți;
- În martie, Federația Maghiară a precizat că a primit un răspuns pozitiv și că suporterii maghiari vor putea utiliza drapelul la duelurile cu Estonia (1-0, 23 martie, amical) și Bulgaria (3-0, 27 martie, preliminarii Euro 2024), ambele găzduite de Ungaria;
- Tot prin intermediul unui comunicat oficial, Federația Română de Fotbal a contrazis informarea maghiarilor: „UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European”
{{text}}