Fotbal   •   Liga 1   •   Dinamo

Motivarea aprobării planului modificat. Cum l-a convins Zăvăleanu pe judecătorul sindic: „Termenul de transfer în fotbal are mai multe semnificații”

Răzvan Zăvăleanu la petrecerea lui Dinamo din Ștefan cel Mare, după promovare

Articol de Viorel Tudorache   —  luni, 25 septembrie 2023

Tribunalul București a publicat motivarea sentinței prin care judecătorul sindic a confirmat, la 4 septembrie 2024, planul de reorganizare modificat propus de administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA, Răzvan Zăvăleanu. GSP a studiat documentul și prezintă concluziile instanței.

  • Dinamo - FCU Craiova, duel din prima etapă a grupei C a Cupei României Betano, se joacă marți, de la 21:00, pe Arena Națională, live pe GSP.ro și în direct la TV pe Prima Sport 1 și Digi Sport 1 

Strategia de reorganizare a clubului privind transferul de jucători a reprezentat unul dintre punctele-cheie pe care practicianul în insolvență a trebuit să-l deblocheze. 

Pe 25 mai 2023, când a decis repunerea pe rol a cazului, judecătorul sindic i-a cerut lui Răzvan Zăvăleanu să explice de ce se prevede că jucători sunt evaluați la o valoare de piață în cuantum de 7.601.080 lei, iar la rubrica încasări din valorificarea jucătorilor suma este 0 lei.


Potrivit motivării, administratorul judiciar, care a depus precizările solicitate în data de 9 iunie 2023, arată că:

  • jucătorii de fotbal au fost evaluați în conformitate cu Regulamentele FRF, în cazul în care s-ar intra în procedura falimentului valoarea jucătorilor devine 0 întrucât devin liber de contract.
  • termenul de transfer în fotbal are mai multe semnificații, transfer putând să însemne că vin, pleacă jucători, că vin sau pleacă gratis acesta fiind motivul pentru care a dezvoltat în notele scrise că în plan s-a făcut referire la transferuri în ideea de a aduce jucători buni, în ideea de a obține performanță sportivă, performanță care atrage publicitate mai multă, încasări mai mari.
  • faptul că a existat o campanie de transferuri bună, a permis promovarea echipei în liga 1 și imediat veniturile au crescut.

Cine a făcut evaluarea fotbaliștilor lui Dinamo

Administratorul judiciar a dat explicații detaliate pe acest subiect, iar judecătorul-sindic a reținut, conform încheierii sentinței, că valoarea jucătorilor de fotbal ai Dinamo 1948 SA a fost estimată de către evaluatorul Birou Evaluări SRL și Etos Business Valuation & Advisory SRL ca fiind de 7.601.080 lei-valoare de piață și 0 lei-valoare în cazul falimentului.


„În cuprinsul Planului de reorganizare modificat, în ceea ce privește încasările prognozate din Valorificarea de jucători, administratorul judiciar a prognozat încasări de 0 lei atât pentru ipoteza continuării procedurii de reorganizare cât și pentru ipoteza trecerii la faliment.

Administratorul judiciar a adus, prin precizarea depusă la dosar, argumente rezonabile pentru care a prognozat încasări de 0 lei pentru ipoteza continuării procedurii de reorganizare în ceea ce privește Valorificarea de jucători”, a precizat instanța.

Judecătorul sindic a continuat expunerea administratorului judiciar: ”A arătat că un jucător are valoarea din acordul de transfer semnat de toate părțile în conformitate cu Regulamentele FRF/FIFA. 

Această valoare stabilită prin acordul de transfer este valabilă fix și doar pentru ziua în care s-a realizat efectiv tranzacția, valoarea jucătorului putând să evolueze pozitiv sau negativ în perioada imediat următoare.

În conformitate cu Regulamentele FIFA (Regulamentele FRF fiind similare pe acest aspect), un jucător aflat în ultimele 6 luni de contract poate semna cu orice alt club fără ca echipa de fotbal la care este legitimat să poată emite pretenții”.

Pe ce s-au bazat prognozele administratorului judiciar, Răzvan Zăvăleanu

Chiar dacă, se arată în motivare, valoarea estimată de piață a jucătorilor de fotbal ai Dinamo era la momentul evaluării de 7.601.080,00 lei, prognozele administratorului judiciar s-au bazat pe următoarele elemente concrete:

  • majoritatea transferurilor realizate între cluburile din România sunt efectuate fără sume de transfer;
  • la momentul întocmirii Planului de reorganizare modificat, SC Dinamo 1948 SA evolua în liga a II-a unde nu puteau fi emise pretenții pentru obținerea unor sume de bani din valorificarea unor jucători de fotbal;
  • Dinamo 1948 SA nu a avut nici măcar o ofertă pentru jucători pentru a putea lua în calcul astfel de încasări;
  • dacă Dinamo 1948 SA ar fi avut vreo ofertă concretă pentru valorificarea unui jucător, nu ar fi putut accepta o asemenea variantă întrucât nu își putea completa lotul din cauza interdicției la transferuri instituită de FIFA;
  • parte din jucători urmau să intre în ultimele 6 luni de contract (la acest moment fiind deja jucători care se află în ultimele 6 luni de contract); - creditorii au criticat vehement în trecut posibilitatea ca Dinamo 1948 SA să obțină sume de bani din transferuri de jucători”.

De asemenea, administratorul judiciar a mai arătat că în secțiunea „Strategia de modificare și prelungire a Planului de Reorganizare”, termenul de transfer nu a fost folosit cu semnificația de valorificare a unui/unor jucător/jucători de fotbal contra unei sume de bani.

Instanța a mai precizat că administratorul judiciar a adus, prin precizarea depusă la dosar, argumente rezonabile pentru care a prognozat plăți cu titlu de Impozite și contribuții salariale.

Avocata lui Diego Fabbrini: „Pure ficțiuni și nu au legătură cu realitatea”

Explicațiile lui Răzvan Zăvăleanu au fost contestate de fostul fotbalist al lui Dinamo, Diego Fabbrini, prin avocat. 

„Și o persoană care nu este de specialitate și care nu cunoaște industria fotbalului își dă seama că toate acele mențiuni scriptice din planul de reorganizare modificat sunt pure ficțiuni și nu au legătură cu realitatea. 

Singurul scop al acestui plan de reorganizare modificat este eliminarea jucătorilor profesioniști de fotbal de la masa credală a debitoarei, respectiv a celor care reprezintă stâlpul Clubului Dinamo fără de care nici Clubul, nici personalul auxiliar, nici sponsori, nici drepturi TV nu ar exista. Solicită respingerea cererii de confirmare a planului de reorganizare modificat”, a criticat avocata Carmen Radu.

Judecătorul-sindic: „Deși mai mulți creditori au susținut lipsa de viabilitate a planului de reorganizare, aceștia nu au indicat motivele pe care se întemeiază”

În replică, judecătorul-sindic a reținut că, deși mai mulți creditori au susținut lipsa de viabilitate a planului de reorganizare propus la 16.03.2023, aceștia nu au indicat în concret care sunt motivele pe care se întemeiază. 

Ca atare, magistratul a considerat că noul plan îndeplinește condițiile prevăzute de legea insolvenței, cuprinzând o descriere a surselor de finanțare, precum și perspectiva de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității debitorului; strategia și mecanismul de reorganizare, precum și măsuri pentru realizarea sa, viabilitatea planului neimplicând certitudinea reușitei sale.

APCH și administratorul special Andrei Nicolescu au susținut aprobarea planului modificat.

Cum a justificat Răzvan Zăvăleanu propunerea de modificare a planului pentru Dinamo

Administratorul judiciar a justificat propunerea de modificare a planului având în vedere situația financiară a debitoarei, arătând că principalele avantaje ale reorganizării sunt menținerea unui brand național, a locurilor de muncă și a unui important contribuabil la bugetul de stat.

Sumele ce se vor achita creditorilor prin planul de reorganizare modificat sunt superioare distribuirilor estimate a fi făcute către aceștia în cazul falimentului.

Sursele de finanțare ale planului de reorganizare modificat, pentru asigurarea necesarului de disponibilități în vederea achitării creanțelor curente și a celor din programul de plăți, provin din următoarele:

  • valorificarea unor active ce nu sunt indispensabile reorganizării, dacă va fi cazul, pe baza unor Regulamente de valorificare aprobate în prealabil de către Adunarea Creditorilor;
  • surse proprii ale debitoarei precum cele din publicitate, drepturi de televiziune, încasări din bilete și abonamente, venituri din magazinul online și altele;
  • atragerea unor investitori, fie direct în cadrul Dinamo, fie în cadrul Red & White, fie o combinație între cele două;
  • transferul definitiv al unor jucători;
  • aporturi de bani din partea acționarilor

Dinamo a scăpat de datorii de peste 5 milioane de euro

Instanța a mai precizat că, prin modificarea propusă, pasivul SC Dinamo este acoperit parțial: fiind îndestulate categoriile de creditori care beneficiază de o cauză de preferință (5.683.265,00 lei), salariații (573.625,84 lei) și bugetarii (526.330,34 lei), iar creanțele chirografare (0 lei) nu beneficiază de distribuiri.

Astfel, totalul sumelor propuse a fi distribuite prin planul de reorganizare este de 6.783.221,18 lei.

Prin aprobarea planului de reorganizare modificat, de către judecătorul sindic la 4 septembrie 2023, Dinamo a scăpat de datorii de 26.076.896,87 lei, circa 5,322 milioane de euro, toate de la categoria chirografari. Aici erau incluși și fotbaliștii aduși în "epoca Cortacero", dar și unii oameni de afaceri, câțiva dintre ei renunțând de bună voie la sumele respective, fără intenție de a face apel.

Dinamo a achitat în integralitate datoriile prevăzute în Planul de reorganizare modificat, aprobat la 4 septembrie 2023, către salariați și bugetari, 224.414 de euro. 

În acest moment, Dinamo a rămas doar cu datoria de 4.262.443 lei (869.886 de euro) către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București (DGRFP) - Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București.

Împrumutul APCH, în valoare de 1,267 milioane de euro, se stinge după ieșirea din insolvență

Împrumutul acordat de APCH în valoare de 5.830.659,56 lei (1,267 milioane de euro) urmează a se stinge după ieșirea din insolvență, potrivit unei înțelegeri cu noul acționar majoritar Red&White.

Dinamo este la a doua insolvență: din prima a ieșit într-un timp-record, mai 2014-septembrie 2015, și a radiat datorii de aproape 17 milioane de euro! Alb-roșii au achitat atunci doar 800 de mii de euro.

În perioada martie-iunie 2023, Dinamo a mai făcut plăți curente către ANAF în valoare de 1.093.496 lei (223.162 de euro).

Dinamo a pus gaj baza de la Săftica, pentru datoria pe care o are la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București

În acest moment, Dinamo a rămas doar cu datoria de 4.262.443 lei (869.886 de euro) către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București (DGRFP) - Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București. 

Potrivit noului plan de reorganizare, suma trebuie achitată integral până în anul 2025, pe parcursul a nouă trimestre.

Conform informațiilor de la dosar, DGRFP deține ”drept de preferinţă asupra bunului Imobil Baza de antrenament de la Săftica, comuna Balotești, Ilfov, ce cuprinde teren intravilan în suprafață de 25.412 mp şi clădiri administrative, înscrise în Cartea Funciară nr. 59566”.

Practic, baza de la Săftica este pusă gaj până la stingerea completă a datoriei către Finanțe. Anul trecut, DDB a salvat baza de la Săftica, după ce a achitat către ANAF o datorie de 260.000 lei, aproximativ 55.000 de euro.

La începutul procedurii de insolvență datoria către DGRFP era de 5.683.265 lei (1,16 milioane de euro), dar între timp noii acționari ai lui Dinamo au achitat 1.420.822 lei (290.000 de euro).

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.