Liga 1

Rrahmani, gest politic provocator în Rapid – CFR: „Kosovo e Albania”. Se va sesiza FRF precum a făcut FIFA în cazurile Shaqiri și Xhaka?

+19 Foto
Albion Rrahmani, gest politic provocator în Rapid – CFR // fotomontaj GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  marţi, 26 septembrie 2023

După ce a marcat golul 2 în meciul cu CFR Cluj, atacantul lui Rapid, Albion Rrahmani, a celebrat într-un mod aparte reușita: și-a încrucișat mâinile și a făcut preț de câteva secunde semnul care imită vulturul cu două capete, care e pe steagul Albaniei.

Care este contextul: în urmă cu două săptămâni, pe Arena Națională s-a jucat meciul România - Kosovo 2-0, în preliminariile CE. În startul meciului, din cauza unor scandări și a unui banner, aparținând celor din Uniți sub Tricolor, „Kosovo e Serbia”, jucătorii kosovari l-au sesizat pe „central”, care a oprit meciul și a trimis formațiile la cabine. 

Acolo, delegația din Kosovo a insistat să nu se mai joace și să câștige la „masa verde”, susținând că peste așa ceva nu se poate trece, fiindcă e un mesaj politic cu conotații extrem de controversate în contextul unor tensiuni mari între Serbia, Kosovo și Albania.

Rrahmani n-a fost lăsat să vorbească după România - Kosovo

Albion Rrahmani a evoluat în finalul acelui meci, el fiind huiduit la fel ca și colegii săi. Tocmai pentru a nu-l expune în mod public, Rapid nu i-a permis să ofere declarații după primul joc pe care giuleștenii l-au susținut în urma partidei România - Kosovo. 

La finalul confruntării Oțelul - Rapid 0-0, Rrahmani a fost solicitat să vină la flash-interviu de către deținătorii de drepturi TV, dar cererea a fost respinsă, motivându-se că atacantul are o problemă medicală la dantură și chiar urmează să se opereze.

Rrahmani a simulat vulturul de pe steagul Albaniei

Cu CFR Cluj, Rrahmani a marcat și a celebrat prin acel gest provocator pe care l-au făcut și îl fac și alți fotbaliști albanezi, kosovari sau care sunt în alte naționale, dar care sunt etnici albanezi. Practic, mesajul tuturor kosovarilor care fac acest gest e „Kosovo e Albania”.

Albion Rrahmani a simulat vulturul de pe steagul Albaniei // foto: sportpictures.eu

FIFA a taxat un astfel de gest

În urmă cu 5 ani, la Campionatul Mondial din Rusia, a existat un incident major pe această temă. S-a jucat meciul Elveția - Serbia, iar doi dintre jucătorii de top ai elvețienilor, Shaqiri și Xhaka, au făcut acest gest, care imită vulturul de pe steagul Albaniei. 

FIFA s-a sesizat în regim de urgență, a deschis o procedură disciplinară și la mai puțin de 3 zile a decis să-i amendeze cu câte 10.000 de dolari.

Rrahmani: „Sângele meu e albanez”

Rrahmani a comentat după meciul cu CFR gestul pe care l-a făcut în urma celei de-a doua reușite. 

Sunt din Albania, din Kosovo. Am jucat acolo. Sângele meu e albanez și de fiecare dată vreau să îi încurajez când am ocazia”, a declarat atacantul, care practic admite conotația politică a gestului pe care l-a făcut.

Gestul care implică traversarea mâinilor este un simbol politic relevant pentru etnicii din Albania care trăiesc în Albania, Republica Macedonia, Kosovo și alte locuri. Simbolul este realizat sau folosit de către oameni pentru a ilustra imaginea unui vultur cu două capete imprimat pe steagul Albaniei. 

În contextul fotbalului, acest gest este folosit de jucătorii din Albania pentru a sărbători un gol sau un joc câștigat. Cu toate acestea, gestul a devenit popular printre cetățenii albanezi care joacă pentru echipe diferite.

- Explicație dată de site-ul ripleybelives.com

Ce riscă Rrahmani, în caz că FRF se va sesiza

Regulamentul Disciplinar al FRF prevede o suspendare de la 1 la 6 meciuri pentru gesturi provocatoare:

Orice persoană care provoacă publicul sau alte persoane prin gesturi, cuvinte sau alte mijloace înainte, în timpul sau după terminarea unui joc, va fi suspendată de la 1 la 6 jocuri dacă este jucător sau antrenor și de la o lună la 3 luni dacă este oficial.

- Articolul 51 din RD

Ce a însemnat războiul din Kosovo și legătura cu Albania

Disputa militară din regiunea Kosovo, din Iugoslavia, a început în 1998. Forțele denumite Armata de Eliberare din Kosovo doreau ruperea de Iugoslavia și s-a ajuns la un conflict deschis, care a durat un an și s-a încheiat după intervenția Statelor Unite ale Americii, care au bombardat masiv Belgradul. 

În 2008, Kosovo și-a declarat independența, pe care Serbia nu a recunoscut-o niciodată și tocmai din acest motiv în regiune au existat mereu tensiuni.

Conform wikipedia, albanezii din Kosovo reprezintă cel mai mare grup etnic din această țară. În 1991, în Serbia, erau aproape 1,6 milioane de etnici albanezi în Kosovo, ceea ce însemna în jur de 80% din populație. În prezent, conform ultimului recensământ, numărul acestora trece de 1,75 milioane și procentul a depășit 90%.

Tocmai din acest motiv, FIFA, care i-a permis statului Kosovo să intre în competiții oficiale, atât prin echipele de club, cât și cu naționala, a oferit posibilitatea multor kosovari care jucaseră deja pentru naționala Albaniei să poată alege dacă vor să evolueze pentru Kosovo. Și unii dintre ei au făcut această trecere, cel mai bun exemplu fiind Amir Rrahmani. 

Născut la Priștina în 1994, el a jucat pentru Albania la U19, U21 și inclusiv naționala de seniori, după care, începând din 2016, a început să joace pentru Kosovo. Are în prezent 53 de selecții și 6 goluri.

Rrahmani a susținut că el nu face politică

Înainte să spună că el are sânge albanez și că e „din Albania, din Kosovo”, Rrahmani vorbise într-un interviu rapid după meciul cu CFR și încercase să evite subiectul, pentru că atunci nu fusese întrebat clar despre gestul lui: „Eu sunt fotbalist profesionist, iar mesajul pe care l-au afișat suporterii în timpul meciului nostru cu România a fost unul politic. Nu vreau să intru în discuții politice”.

VIDEO cu declarațiile lui Albion Rrahmani

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.