Florin Talpan a cerut Curții de Apel București să anuleze palmaresul din perioada 2003-2017 al echipei FCSB, motivând că în acea perioadă acest club a folosit o identitate falsă în fotbalul românesc și european. Juristul Armatei motivează că în acest interval de timp, societatea înființată de Gigi Becali în 2003 a purtat ilegal numele și marca Steaua București.
Talpan a prezentat instanței actul prin care FCSB a fost afiliat la FRF în martie 2003, în plin sezon competițional. Juristul CSA Steaua a prezentat și Certificatul de Identitate Sportivă al FCSB, societate înfiintată în februarie 2003, în Mogoşoaia, județ Ilfov.
Talpan a explicat că, la doar câteva zile de la înființare, societatea lui Gigi Becali a fost înscrisă direct în Divizia A, în locul Asociației non-profit AFC Steaua, iar FCSB ar ocupa azi ilegal locul cedat de clubul Steaua către Asociația lui Viorel Păunescu în anul 1998.
Curtea de Apel Bucureşti se va pronunța pe 2 octombrie în procesul pentru palmares
Potrivit ÎCCJ, la rejudecare se mai discută doar palmaresul FCSB în perioada 2003-2017, lucru confirmat deja de Curtea de Apel.
CSA Steaua deține toate trofeele pe care Secția de Fotbal a clubului le-a câstigat în perioada 1947-1998, iar Asociația AFC Steaua – înființată de Viorel Păunescu în 1998 – detine trofeele obtinute în perioada 1998-2003.
Asociația înființată în 1998 a preluat la acea vreme doar lotul de fotbalisti, fără a prelua numele, marca sau palmaresul.
Gigi Becali și-a anunțat succesul în fața celor de la CSA Steaua
Gigi Becali a declarat că cei de la CSA Steaua ar fi înregistrat marca abuziv la OSIM pentru echipa de fotbal, după ce aceștia au spus inițial că vor face asta doar pentru celelalte secții din cadrul Clubului Sportiv al Armatei.
„Au venit și au spus că nu creează confuzie, că ei folosesc marca la alte sporturi. Talpan a semnat. Apoi face înșelăciune și face fotbal și cere anularea noastră”, a spus Becali.
Scurt istoric al cazului:
- Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.
- FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.
- FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început pe 2 martie judecarea acestuia.
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anula în decembrie 2014 marca „Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa lui Becali.
- Pe 28 martie 2023, ÎCCJ a decis rejudecarea procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua. Decizia ÎCCJ a anulat procesul care a avut loc la Curtea de Apel.
- Articol de Alexandru Stanciu
{{text}}