Fotbal   •   Nationala   •   INTERVIU

Motivul pentru care Adrian Văsâi a părăsit echipa națională: „Am plecat de la FRF pentru că voiam mai mult! Ei mi-au dat U16”

Adrian Văsâi

Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video), Cătălin Stroia   —  sâmbătă, 30 septembrie 2023

Adrian Văsâi (59 de ani), fost selecționer la loturile de juniori timp de 15 ani, a plecat anul trecut din FRF, dezamăgit că după un turneu final i s-a propus o „retrogradare” la U16, nu o ofertă superioară.

- Domnule Văsâi, bună ziua, ce mai faceți?

- Bună ziua! Sunt foarte bine, sunt acasă și mă bucur foarte mult că sunt alături de familie. Am lipsit foarte mult de acasă din cauza fotbalului. Am profitat și de faptul că am avut o întrerupere, am putut să decantez cam ce s-a întâmplat în ultima perioadă în fotbal. Să-mi dau seama ce am greșit și unde am făcut lucrurile bune. Mi-am făcut o analiză și cred că stau destul de bine din toate punctele de vedere.

- Ce v-a făcut să reveniți la Sibiu?

- Am avut o ofertă din partea FRF, au mai fost și altele. N-am vrut să dau curs ofertei FRF, am preferat să mai aștept pentru că aveam discuții și cu o echipă din altă țară la nivel de echipă națională. Nu s-a concretizat însă. Într-un final, am dat curs solicitării venite de la Hermannstadt de la Dorin Zotincă, cel care-i șeful centrului, de a prelua grupa de U19.

VIDEO. Adrian Văsâi: „Am plecat de la FRF pentru că voiam mai mult”


- De ce n-ați mai vrut să rămâneți la lot?

- Hai să-ți spun! E vorba de o motivație permanentă. Noi, antrenorii, avem nevoie de așa ceva. După calificarea la U17 și U19 era normal să-mi doresc mai mult. Și voi ați scris că cea de la U19 a fost una istorică! Iar oferta care-mi venise de la FRF era pentru U16!

- Voiați U21, mai mult deci.

- Nu știu, ceva mai sus decât a fost până acum. Era normal și firesc pentru că așa am văzut că se întâmplă peste tot în lume, în țările civilizate.

- Ce se întâmplă la U21? Nu prea se aduc antrenori de la loturile mai mici, în general se vrea un nume...

- Să știți că și eu mi-am pus această întrebare! N-am găsit niciun răspuns încă, dar poate că rezultatele care vor veni la naționala de tineret și pe care îmi doresc din tot sufletul să le văd vor demonta ceea ce ați spus mai devreme.


- Au fost rezultate cu Mutu și Rădoi, dar și vreo 20 de ani de ratări...

- Aveți dreptate! Și eu mi-am pus întrebarea și nu găsesc niciun răspuns, dar, probabil, nu la mine sunt răspunsurile, ci în altă parte.

- Vă place cum arată astăzi România la nivel de copii și juniori?

- N-aș putea să spun că-mi place, chiar dacă și eu fac parte și am vina mea pentru tot ceea ce se petrece. Până anul trecut, am fost selecționer la 3 echipe naționale, la 3 grupe de vârstă. Fotbalul românesc e special față de fotbalul din celelalte țări. E clar că lucrurile n-au mers bine și nu merg așa cum ar trebui. Poate că ar trebui să fie o legătură mult mai strânsă la nivel de echipă națională și aici mă refer și la nivel de cluburi. De la cluburi luăm jucători și nu este meritul meu că m-am calificat la turneele finale. Meritul este al antrenorilor de la cluburi pentru că acolo stau jucătorii! Acolo se antrenează, acolo se dezvoltă! Dacă am avea o relație mai bună, am crește.

Adrian Văsâi (59 de ani), fost selecționer la loturile de juniori timp de 15 ani. Foto: GSP

VIDEO. Adrian Văsâi, despre o posibilă ruptură între cluburi și loturile naționale

- Dar unde se rupe această relație?

- Nu știu! Se încearcă de multe ori să se realizeze ceva. Acum am înțeles că selecționerii se duc pe la cluburi. Și eu am fost la rândul meu, discutam, dar… Poate noi (n.r. FRF) ar trebui să ajutăm cluburile cu mai mult. De acolo ne alimentăm cu jucători și atunci trebuie să facem eforturi ca să aibă ei condiții mai bune de a dezvolta jucătorii. După aceea ei vor veni la echipa națională.

- Ați prins două perioade distincte, cu Mircea Sandu și Răzvan Burleanu. S-a schimbat ceva în acești ani?

- Mi se pare că jucătorii care veneau la echipa națională acum mai mult timp veneau mai motivați pentru echipă! Aveau spirit! Echipa națională înseamnă spiritul cu care vii acolo! Dacă simți ceva pentru asta. Am o experiență la selecționate și nu cel mai talentat jucător poate salva echipa națională! Nu el trebuie să decidă tot, să fie salvatorul! Trebuie jucători care simt ceva pentru echipa națională și dau totul! Aici s-a rupt ceva în timp față de vremurile în care ne calificam la turnee finale.

- Dumneavoastră ce credeți?

- Educația și problemele sociale. Toate! Sunt multe lucruri. Serios vorbesc! Înainte, când veneai la echipa națională era ceva extraordinar, ceva fantastic. Te gândeai: „Eu vin la echipa națională!”. Acum spun: „Iar vin la echipa națională. Iar mă cheamă în loc să am timp liber, să am o vacanță etc”. E complicat.

Adrian Văsâi

- Mai vinde azi echipa națională? Se spunea în trecut că dacă prinzi naționala imediat vei ajunge în străinătate.

- Există și această motivație jucând la cel mai înalt nivel la echipa națională. Dacă nu te califici un turneu final și nu joci la un campionat european, e greu. Degeaba vii la echipa națională dacă nu joci la cel mai înalt nivel. Cred că jucătorii se gândesc la acest aspect, de a veni la națională și să joace cât mai bine și, datorită acestui fapt, să prindă o echipă mai bună, care joacă în cupele europene, că noi nici acolo nu mai jucăm!

- Era mai ușor de lucrat cu copiii din 2007- 2008 decât cu cei din ultima perioadă?

- Da! Era mai simplu. Ei chiar veneau deschiși! Acum este complicat peste tot, nu numai la noi. De când cu tehnologia asta foarte avansată.

VIDEO. Adrian Văsâi: „Antrenorii nu sunt respectați azi”

- E și un motiv pentru care ați ieșit din această zonă? Simțiți că antrenorii nu mai sunt respectați pe cât erau înainte?

- Cu siguranță e unul dintre aspecte! Nu sunt respectați! Dacă ar fi ascultați de către conducători, rezultatele ar fi mai bune la toate nivelurile. Antrenorul și conducătorul trebuie să meargă mână în mână. Să aibă o viziune și o strategie comună. O filosofie, astfel încât toți din club să tragă către un țel comun. La noi, nu știu... Antrenorii se autopropun: „Am vorbit cu o cunoștință de-a mea și mi-a zis de un antrenor”. În ce lume suntem?! Ne recomandăm ca la piață? Du-te și cumpără că e mai ieftin!? Eu cred că acolo e problema și trebuie făcut ceva.

- Ce? Vi se pare că Federația tratează superficial?

- Nu! Pur și simplu atâta pot!

- Sunt mai protejați jucătorii decât antrenorii? Mai cocoloșiți?

- Și asta este. Poate fi un factor care să influențeze dezvoltarea lor.

- S-a perpetuat ideea că în România n-ar mai fi antrenori care să-i poată pregăti pe jucători.

- Cred că avem antrenori valoroși. De la Boloni la Olăroiu, Răzvan Lucescu și domnul Mircea Lucescu sunt valoroși!

- Cei care spun asta se referă la copii și juniori.

- Cam câți antrenori ar trebui să avem în străinătate și la nivel de echipe naționale?! Nu cred că acolo e problema. Mai sus e problema!

- S-au făcut presiuni asupra dumneavoastră cât ați fost la loturi pentru anumiți jucători?

- Nu!

- Cum ați fi reacționat dacă s-ar fi întâmplat așa ceva?

- Nu știu!

- Și asta e o problemă care s-a perpetuat.

- Clar! Și la asta m-am gândit atunci când… S-a discutat foarte mult că antrenorii de la loturi iau ce iau! Se vorbea de sume și tot felul de lucruri. N-am văzut pe nimeni care să iasă și să ne apere! Să spună: „Jos mâna de pe antrenorii de la loturi! Ei sunt onești și cinstiți”. Sau să se facă măcar o anchetă. Trebuie să ai un punct de vedere față de cei care au dat în antrenori! Cine să spună? Antrenorii să iasă sau șefii antrenorilor să iasă?

Adrian Văsâi: „Am fost dezamăgit! Nimeni din FRF nu m-a apărat”

- V-ați simțit trădat când după turneul final, unde nu ne bătuse Feroe, ci niște granzi, nu v-a apărat nimeni.

- Nu e vorba de trădare. M-am simțit dezamăgit!

- Nu mai fuseserăm până atunci la un astfel de turneu final.

- Dacă am participa la astfel de turnee an de an, am avea o experiență în spate. Așa, ne calificăm o dată la 20 de ani și e foarte dificil să faci ceva. Sunt și exemple. Uitați-vă la Israel! Joacă finala CE și la CM joacă semifinale. Israelul nu ne-a bătut pe noi niciodată la nivelul ăsta de vârstă. Am jucat șase meciuri internaționale, am bătut de două ori și am făcut 4 egaluri. Ce au ei în plus față de noi? Căutăm foarte mult Spania, Portugalia, Belgia!

- Modele.

- Oare să căutăm în Serbia, Croația, Israel, nu? Poate să ne uităm la Ungaria, care a investit foarte mult. Ar trebui să ne uităm aici mai mult și să putem lua ceva din experiența lor.

- Vi se pare educația principala problemă de la copii și juniori? Mă refer la educația lor.

- E o mare problemă. Nu știu dacă primul factor. Lucrurile se schimbă și nu ținem pasul. Avem o viteză în minus din punct de vedere fotbalistic.

- Mai putem să dăm vina pe calitatea jucătorilor sau până acolo mai avem de parcurs niște pași?

- Mai avem de parcurs niște pași. Una dintre probleme este instruirea. Poate aici trebuie umblat mult mai mult.

- Vorbiți cu mare regret.

- Vorbesc pentru că-mi pasă și m-am consumat foarte mult în acești ani la echipa națională și cunosc greutățile care sunt. Și cluburilor le este greu să le ofere condiții jucătorilor să se dezvolte și să ajungă la echipa națională. Știu că putem face mult mai mult și nu facem!

- De câte ori ați încercat să vorbiți cu președintele Federației, fie că a fost Sandu, fie Burleanu?

- N-am avut ce să discut nici cu unul, nici cu celălalt pentru că lucrurile erau foarte clare. Eram selecționer și aveam treaba mea. Obiectivele care se fixau erau unele îndrăznețe și anume calificarea la turneele finale. Condițiile legate de acțiunile echipei naționale au fost foarte bune și atunci, și acum.

Adrian Văsâi: „Antrenorii de la loturi sunt expuși”

- Se fac selecții pe pile la echipele naționale?

- Mă întrebați pe mine?!

- Ați auzit de așa ceva?

- De la voi, din presă. Dar a venit cineva să demonteze aceste lucruri?

- Au apărut recent, chiar anul trecut.

- Și a venit cineva să demonteze?

- Au rămas în aer.

- Vedeți? Antrenorii de la echipele naționale sunt expuși unor astfel de lucruri. Dacă tot se vorbește pe surse, atunci să vină angajatorul să spună și el ceva! Spune ceva pentru că sunt angajatul tău! Dacă angajatul tău face ceva rău, vii și iei niște măsuri în consecință. Ori e albă, ori e neagră! La orice convocare se spune că l-ai luat pe cutare în detrimentul lui cutare. Echipa națională este piață?! Fiecare națională are obiective. Dacă n-ai cei mai buni și cei mai valoroși jucători, n-ai cum să le îndeplinești! Sunt lucrurile foarte clare! Și dacă îi aduci pe cei mai buni se poate să nu te califici! Se întâmplă.

- Vi s-a întâmplat ca un părinte, fost jucător de fotbal, să vă sune și să vă impună fiul în echipă?

- Nu! Acum, discuții mai sunt, dar nu la modul acesta, să-ți ceară cineva socoteală. Vă spuneam dacă erau.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.